Το Μονόπετρο του Πύργου, version 2

Το έργο επιστρέφει για 9 παραστάσεις με μια νέα και ακόμα πιο τολμηρή version

LIFOTEAM 29.9.2017 | 00:00

Μετά την  επιτυχία των δύο προηγούμενων παραστάσεών της, «Στην άκρη του βατήρα» και «Νηπιαγωγείο» η ομάδα χορού Αμάλγαμα συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί με γνώμονα τα ψυχαναλυτικά πεδία αλλά και την  κοινωνική και έμφυλη πραγματικότητα.

 

Το έργο, με τίτλο «το Μονόπετρο του Πύργου» κάνει ένα βήμα προς τα πίσω (σε σχέση με τον ανήλικο-ενήλικα του Νηπιαγωγείου), προς την Οικογένεια και τη βαθύτερη αγωνία του ανθρώπου να ανήκει «κάπου» και όχι τόσο να είναι «κάποιος». Καθώς η Πυρηνική Οικογένεια, (και ακόμα περισσότερο η ελληνική οικογένεια) εκπαιδεύει διεξοδικά τα άτομα ώστε να μην αναπτύξουν την κυριότητα του Εαυτού τους  και να «ζήσουν προσκολλημένα, έτσι ώστε να προσαρτούν κομμάτια άλλων ανθρώπων στον Εαυτό και ύστερα να αγνοούν τη διαφορά ανάμεσα στην ετερότητα στον εαυτό τους και στην ταυτο-ομοιότητα του εαυτού τους» (Νταίηβιντ Κούπερ, «Ο θάνατος της οικογένειας»), η ανάγκη να ανήκουμε κάπου και η αίσθηση της μη πληρότητας του Εαυτού μεγεθύνεται. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι «έρωτες» εκκινούν πολύ συχνά κυρίως από αυτή την αίσθηση ότι είμαστε ανίκανοι να ζήσουμε μόνοι, αλλά και «προβληματικοί» (κυρίως οι γυναίκες, που ακόμα και σήμερα στα κρυφά χαρακτηρίζονται «γεροντοκόρες») αν ζούμε, ακόμα και για ένα διάστημα, μόνοι. Μέσα από τη συγκεκριμένη οικογενειακή δομή, αντί το άτομο να ανακαλύπτει και να αναπτύσσει μια ευέλικτη διαλεκτική ανάμεσα στο «είμαι μόνος» και στο «είμαι μόνος με τον άλλον», κτίζεται από πολύ νωρίς το «για να είσαι καλά –ή για να θεωρείσαι ότι είσαι καλά–, πρέπει να είσαι με κάποιον».

 

Για «το Μονόπετρο του Πύργου» έγινε ειδική ακρόαση στην οποία αναζητήθηκαν άνδρες που δεν είναι performers, και από ένα φάσμα ηλικιών μέσης ηλικίας (μεταξύ 40-60 χρονών) αλλά και επαγγελμάτων, ώστε να κυριαρχεί το στοιχείο του ακατέργαστου και αφτιασίδωτου ρεαλισμού και να συγχέονται τα όρια μεταξύ πραγματικού και αναπαραστατικού. Η «γυναίκα» στο έργο, που είναι ταυτόχρονα «πολλές» αλλά και «μία», ερμηνεύεται από τη μοναδική χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου και την ίδια τη χορογράφο Μαρία Γοργία.

 

Σε κάθε παράσταση θα συμμετέχει prima vista (χωρίς πρόβα) 1 άνδρας ηλικίας 40-60+ (στάδιο μεσηλικίωσης). Ανάμεσα στους τολμηρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή, έχουν ήδη προσκληθεί να συμμετέχουν και γνωστά πρόσωπα του χώρου των τεχνών (Φίλιππος Σοφιανός, Poka Yio, Χρήστος Θηβαίος, Πάνος Φαμέλης και άλλοι).

 

 

 

 

ΠΟΤΕ29/09/2017 - 14/10/2017
ΠΟΥΧΩΡΟΣ ΑΜΑΛΓΑΜΑ
ΣυγγραφέαςΦραντς Κάφκα, Μαρία Γοργία
ΣκηνοθεσίαΜαρία Γοργία
ΧορογραφίαΜαρία Γοργία
ΠαίζουνΜαρία Γοργία, Θεοφάνης Καλεύρας, Παύλος Λαουτάρης, Γιάννης Σπανός, Σάνια Στριμπάκου
Άλλοι συντελεστέςΦωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, Διασκευή κειμένων: Μαρία Γοργία
Οδηγός Θεάτρου