Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα

Στην τρατορία του Παγκρατίου θα δοκιμάσεις αυθεντικές ιταλικές συνταγές σε πολλές παραλλαγές και προσεγγίσεις

14.2.2018 | 16:02
Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα
H Βoscaiola (€14) σερβίρεται με ταλιατέλες μαζί με ανάμεικτα μανιτάρια και αρωματικά πορτσίνι και guanciale –ψιλοκομμένα μάγουλα μαύρου χοίρου–, γαρνιρισμένη με φρέσκα ντοματίνια και φύλλα ρόκας.

 

Ιταλικά εστιατόρια υπάρχουν πολλά στην Αθήνα, όμως αν ψάχνεις για αυθεντική, φρέσκια, χειροποίητη πάστα, οι επιλογές σου δεν είναι πολλές. Το «σπορ» της παραγωγής φρέσκιας πάστας δεν είναι απλό για μια επαγγελματική κουζίνα. Θέλει κόπο, έμπειρα χέρια και διαδικασίες που βγάζουν την ομάδα της κουζίνας από τη ρουτίνα της μαγειρικής ασφάλειας.

 

Όμως υπάρχουν κάποιοι φανατικοί της ιταλικής παράδοσης που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο για τους ίδιους και, προφανώς, για τους πελάτες τους. Ένας από αυτούς είναι ο Ονούφριος Ιωακειμίδης, του οποίου οι ιταλικές ρίζες –η Ιταλίδα γιαγιά του τού μετέδωσε την αγάπη και τη γνώση της κουζίνας της πατρίδας της– τον ωθούν στο να αναζητά αυτού του είδους την ποιότητα.

 

Στο εστιατόριό του στο Παγκράτι, το Trattoria Italia d’ Onofrio, θα πας αν θες να γευτείς φρέσκια πάστα, μαγειρεμένη με αυθεντικές ιταλικές συνταγές.

 

Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα
Η πίτσα μισή Μαργαρίτα και μισή πέστο (€10) είναι τραγανή και ευωδιάζει βασιλικό.

 

Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα
Στο μενού του Italia ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η πάστα σε πολλές παραλλαγές και προσεγγίσεις

 

Το Italia, που άρχισε να λειτουργεί το 2016 σε μια νεοκλασική μονοκατοικία στον ήσυχο πεζόδρομο της Ηρώνδα, πρόσφατα ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε σε χώρους των διπλανών κτιρίων. Η ατμοσφαιρική αίσθηση ναπολιτάνικου σπιτιού δεν χάθηκε. Όμως οι χώροι έγιναν περισσότεροι, η κουζίνα μεγάλωσε κι έγινε ανοιχτή. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν χώροι όπου ο Ονούφριο φιλοδοξεί να σου μάθει όχι μόνο πώς θα τρως αλλά και πώς θα φτιάχνεις φρέσκια πάστα.

 

Στο μενού του Italia ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι η πάστα σε πολλές παραλλαγές και προσεγγίσεις. Ξεχωρίσαμε την ντίβα Βoscaiola (€14) που σερβίρεται με ταλιατέλες μαζί με ανάμεικτα μανιτάρια και αρωματικά πορτσίνι και guanciale –ψιλοκομμένα μάγουλα μαύρου χοίρου–, γαρνιρισμένη με φρέσκα ντοματίνια και φύλλα ρόκας.

 

Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα
Vitello Tonnato (€12) από λεπτοκομμένο μοσχαράκι με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη σάλτσα τόνου που σιγοντάρεται όμορφα από το ξύσμα λεμονιού και την κάππαρη.

 

Στο Italia για φρέσκια, χειροποίητη πάστα
Η ατμοσφαιρική αίσθηση ναπολιτάνικου σπιτιού δεν χάθηκε μετά την ανακοίνηση του Italia.

 

Ακόμη κι αν καταφέρεις να προσπεράσεις τα 17 πιάτα με πάστα του μενού, δεν θα βγεις χαμένος. Υπάρχουν προτάσεις με κρεατικά, πίτσες, ραβιόλι, σαλάτες και ορεκτικά, όπως το πετυχημένο Vitello Tonnato (€12) από λεπτοκομμένο μοσχαράκι με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη σάλτσα τόνου που σιγοντάρεται όμορφα από το ξύσμα λεμονιού και την κάππαρη.

 

Η πίτσα μισή Μαργαρίτα και μισή πέστο (€10) είναι τραγανή και ευωδιάζει βασιλικό. Σπιτικό ιταλικό φαγητό αξιώσεων σε ανοιχτόκαρδο περιβάλλον, με μουσική υπόκρουση τον Παβαρότι. 

Ηρώνδα 6β
210 7252003
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού