Στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου που λοξοκοιτάζει στις κουζίνες της Ανατολής

Σαρμαδάκια γιαλατζί, ισλί κεφτέ, αλλά και σέρβικες συνταγές σε ένα πικάντικο μενού με αρκετές εκπλήξεις

24.5.2017 | 14:47

 

 

Η κιμαδόπιτα Σμύρνης προσγειώθηκε στο τραπέζι πληθωρική, φτιαγμένη αυθεντικά με φιστίκι Αιγίνης και σταφίδες, λουσμένη διακριτικά με ζωμό από κρέας και βούτυρο. Κάθε μπουκιά με ταξίδευε στις διηγήσεις της Σμυρνιάς γιαγιάς μου από τη μαγειρική ιστορία του τόπου της – τραγανό, χειροποίητο φύλλο, μυρωδάτος, καλομαγειρεμένος κιμάς, φιστίκι πράσινο και η γλύκα της σταφίδας (€12,80). Είναι ένα από τα καινούργια πιάτα ημέρας που φιγουράρει στο μενού της Φάμπρικας του Ευφρόσυνου.

 

Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Γκάτσος μαγειρεύει με αγάπη και σε κερδίζει με τις γεύσεις και τη φιλοξενία του. Μετά από δύο χρόνια πορείας στην αθηναϊκή εστίαση αισθάνεται ικανοποιημένος για την αποδοχή του κόσμου και την ευχαρίστηση που προσφέρει με το καλομαγειρεμένο φαγητό του. Η πιπεροσαλάτα πατάει πάνω σε παραδοσιακή σέρβικη συνταγή, ενώ η καπνιστή πιπεριά δένει με τις νότες της καπνιστής μελιτζάνες που δημιουργεί μια όμορφη πικάντικη επίγευση (€7,80).

 

Ακολούθησε μια χειροποίητη χορτόπιτα σε σχήμα πέταλο, με σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, μάραθο και φέτα (€7,90). Τα σαρμαδάκια γιαλατζί (€9,50) με τρυφερό αμπελόφυλλο και κουκουνάρι στη γέμιση είναι καλοφτιαγμένα και τρώγονται με ευχαρίστηση. Η κουζίνα λοξοκοιτάζει την Ανατολή με το ισλί κεφτέ που φτιάχνεται με πλιγούρι, γεμίζεται με μαγειρεμένο κιμά και κουκουνάρι και έρχεται τραγανό απέξω και ζουμερό μέσα (€12,20). Η καροτοσαλάτα με χοντροτριμμένο βιολογικό καρότο, φουντούκι, αμύγδαλο και κομματάκια λουκούμι, γαρνιρισμένη με μαϊντανό, είναι δροσερή και γλυκοφάγωτη (€7,50). Οι χοχλιοί μπουμπουριστοί ακολουθούν μεν την παραδοσιακή κρητική συνταγή (€14,20), δεν είναι όμως από τα πιάτα που θα θυμάσαι. Αντίθετα, το πιάτο στηθοπλευρά ή σιδηρόδρομος θέλεις να το δοκιμάσεις δίχως καθυστέρηση, έτσι όπως έρχεται σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με μπόλικα μυρωδικά και πατάτες (€18,20), σκέτο λουκούμι. Το κρέας είναι μελωμένο, ξεκολλάει κυριολεκτικά από το κόκαλο – φουλ νοστιμάδας. Η συνοδεία των κρασιών, απόλυτα ταιριαστή, με Σαντορίνη Athina 2013 και Athina Νάουσα 2012 της οινολόγου και οινοπαραγωγού Αθηνάς Τσώλη. Δικαίως η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου του «πρωτομάστορα» Γιώργου Γκάτσου σφύζει από κόσμο που απολαμβάνει τις αληθινές γεύσεις και τη φιλοξενία του.

 

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, 210 9246354

 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού