Με τον Μιχάλη Νουρλόγλου στο ρόλο του executive chef και τη σύγχρονη διεθνή κουζίνα στο πιάτο, το εστιατόριο Abovo μαγειρεύει νοστιμιές, καλώντας σε στην καρδιά της Αθήνας. Στην Τσακάλωφ και στον αριθμό 18 θα βρεις το Abovo, σε έναν χαλαρό χώρο που μοιράζεται σε δύο επίπεδα, με όμορφο αίθριο και άφθονα φυτά, που τη μέρα το λούζει ο ήλιος. Η αρχιτέκτονας Αντιγόνη Καψάλη τού έδωσε αισθησιακή ατμόσφαιρα με ασπρόμαυρες αποχρώσεις, δερμάτινες πολυθρόνες και μοντέρνα φωτιστικά, ενώ ο κυρίαρχος τεράστιος καθρέφτης αναδεικνύει όσα συμβαίνουν μπροστά του. Στο δεύτερο επίπεδο, η μπάρα είναι εντυπωσιακή και εκεί σε υποδέχεται ο bartender Βασίλης Τσομπανίδης που έχει σε παράταξη όλα τα εργαλεία του, εντυπωσιάζοντας με τα ωραία κοκτέιλ που ετοιμάζει. Αφού απολαύσεις το κοκτέιλ σου και χαλαρώσεις, αφήνεσαι πλέον στα χέρια του Μιχάλη Νουρλόγλου και στα πιάτα του, που οι γεύσεις τους μπορούν να σου «μιλήσουν». Στην κάρτα του θα ανακαλύψεις προτάσεις που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

 

Ο Μιχάλης δημιουργεί ένα μενού-έκπληξη 10 πιάτων, το οποίο θα αλλάζει συχνά μέσα στον μήνα. Για το μεσημέρι αξίζει να κάνεις στάση στο Abovo και να απολαύσεις από Open faced sandwich, δροσερή πολύχρωμη σαλάτα, πίτα ημέρας έως ριζότο μιλανέζα με κοτόπουλο και μεσογειακά μυρωδικά.

 

Για παράδειγμα, ξεκινάς με ένα εκπληκτικό, καλοδουλεμένο, ξινισμένο βούτυρο και ψωμί και δεν θέλεις να σταματήσεις. Στα ορεκτικά, το σοταρισμένο φουαγκρά πάνω σε πραλίνα αμύγδαλου φλερτάρει με ζελέ μανταρίνι και καψαλισμένη τσουκνίδα (€22) και είναι απίστευτα καλό, πληθωρικής νοστιμιάς. Σε ικανοποιούν απόλυτα τα ψητά φρέσκα στρείδια με λάδι άνηθου, σάλτσα λευκού κρασιού και λαγοκέρασο, που αφήνουν απαλή γεύση και όξινη αρωματική επίγευση (€10). Ένα πιάτο που προκαλεί τις αισθήσεις με τα παιχνίδια υφής και ισορροπίας είναι το καπνιστό χέλι στη σχάρα με σάλτσα εσπεριδοειδών, σερβιρισμένο πάνω σε άγρια χόρτα. Το συνοδεύει πουρές παντζάρι, τουρσί και ένα σφηνάκι με ζωμό από τα χόρτα με λαδολέμονο, που δένει πολύ όμορφα (€16). Εξωτικές έρχονται οι ψητές γαρίδες σε ζωμό Thai, με κουνουπίδι και μελισσόχορτο (€18). Στα κυρίως, υποκλίνεσαι στη νοστιμιά και στην πολυφωνία του πιάτου με πρωταγωνίστρια την πάπια, φτιαγμένη σε στυλ κυνήγι με καπνιστό παντζάρι, μούρα, κρέμα μαύρου σκόρδου και επάνω τρίμμα τραγανής πέτσας που συνδυάζεται με αφράτο bao ban γεμιστό με κονφί πάπιας και εξαιρετικό κέτσαπ βατόμουρο που αφήνει πικάντικη επίγευση – γεύση που γοητεύει τον ουρανίσκο και καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Μεγάλο ατού του καταλόγου και το τσιζκέικ με μους από παγωμένο κατσικίσιο γιαούρτι, σάλτσα βατόμουρο, κρέμα μαστίχας και μαρέγκες με ροζ πιπέρι, που ο σεφ «ζωγραφίζει» με αέρινες κινήσεις πάνω σε λευκό πλεξιγκλάς που στήνεται στο τραπέζι μπροστά στα έκπληκτα μάτια σου. Μπορείς, όμως, να χαθείς και στο... Tropical Forest με σοκολάτα γάλακτος, μάνγκο και φρούτα του πάθους.

 

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου έχει ιδέες και τιμάει την καλή πρώτη ύλη, ακολουθώντας τους κύκλους που κάνει η φύση. Δεν διστάζει να ανηφορίσει μέχρι τον Λυκαβηττό και να μαζέψει ξινήθρα που αφθονεί αυτή την εποχή και χαρίζει ωραία πινελιά και γεύση στο πιάτο. Αν σου αρέσουν οι εκπλήξεις, τόλμησε το «μυστικό» degustation menu (€50) με τον τίτλο «Put the blame on me». Ο Μιχάλης δημιουργεί ένα μενού-έκπληξη 10 πιάτων, το οποίο θα αλλάζει συχνά μέσα στον μήνα. Για το μεσημέρι αξίζει να κάνεις στάση στο Abovo και να απολαύσεις από Open faced sandwich, δροσερή πολύχρωμη σαλάτα, πίτα ημέρας έως ριζότο μιλανέζα με κοτόπουλο και μεσογειακά μυρωδικά.

 

Abovo

 

Abovo

 

Abovo

 

Abovo

 

 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού