Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ

AMAN MEZE

Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561
Ένα ολόφρεσκο εστιατόριο κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Αμάν Μεζέ, αναζητά με καλές προθέσεις τα ίχνη που θα το συνέδεαν με τις παλιές ταβέρνες της Νέας Σμύρνης κι ενδεχομένως με τη νοοτροπία του φαγητού που έφεραν στην περιοχή πριν από πολλές δεκαετίες όσοι έχασαν αναγκαστικά τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την κλασική φιλοσοφία μενού ενός μεζεδοπωλείου με πολλά πιάτα που αξιοποιούν με παραδοσιακές μαγειρικές προσεγγίσεις καλές πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας.

DENIZ MEZE

Χρονοπούλου 50, 211 4043811
Ένα ολοκαίνουριο μεζεδοπωλείο που οι καταβολές του βρίσκονται στο Νεοχώρι της Πόλης, όπου ξεκίνησε και λειτούργησε για περισσότερο από μισό αιώνα. Η οικογένεια Νικολαΐδη «έτρεχε» το εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη και ο γιος Τάσος έχει τον πρώτο λόγο στην αθηναϊκή εκδοχή του. Στο μενού του Deniz Μeze πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ψάρι, αλλά η κουζίνα του δεν σταματά εκεί, καθώς βρίσκεις μεζεδάκια που σε παραπέμπουν, χωρίς περιστροφές, στην κουζίνα της Πόλης: μια πιατέλα με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμί ραντισμένες με ελαιόλαδο και επάνω ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Για το ουζάκι ο μεζές είναι τσίρος πολίτικος από σκουμπρί, λακέρδα πολίτικη, γάβρος μαριναρισμένος ξιδάτος και τουρσιά. Ακολουθούν μεζέδες όπως τα χειροποίητα γιαλαντζί πολίτικα ντολμαδάκια και η χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα ενώ στα ζεστά ορεκτικά θα βρείτε μπουρεκάκια με τυρί σε φύλλο γιουφκά, παστουρμαλί με παστουρμά και τυρί, θράψαλο σχάρας, «παντρεμένες» σαρδέλες. Για τους κρεατοφάγους υπάρχει το κλασικό χιουνκιάρ που είναι πουρές μελιτζάνας με κρέας μοσχαρίσιο κοκκινιστό. Από επιδόρπια μη χάσετε το καταπληκτικό αυθεντικό κιουνεφέ με παγωτό βανίλια. Σύντομα θα σερβίρεται από το πρωί τσάι με κέικ, μια γνωστή συνήθεια της Πόλης.

IFI

Ομήρου 24, Χαλάνδρι, 2106812814
Οικογενειακό μεζεδοπωλείο. Η διακόσμιση του μαγαζιού είναι απλή στα χρώματα της ελιάς , με νησιώτικη επιρροή. H κουζίνα είναι μεσογειακή με ποικιλία σε θαλασσινά και κρεατικά , σαλάτες και ορεκτικά.

KREAS

Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028
Tο Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Το μενού περιλαμβάνει προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα.

MEZZE GLYFADA

Φοίβης 11 & Αγγέλου Μεταξά, Γλυφάδα, 210 8980480
Το Mezze Glyfada είναι το νέο παιδί του ομίλου «Καστελόριζο» και δηλώνει, με την ονομασία του, ευθύς εξαρχής τις προθέσεις του. Το μενού προτείνει μεζέδες με αφορμή τη θάλασσα αλλά και τη στεριά που συνοδεύουν ούζο ή τσίπουρο και δίνει ιδέες για τις παρέες με σούβλα mezze κοτόπουλο. Ο χώρος είναι ευχάριστος και η μπάρα σερβίρει ελληνικά κοκτέιλ με μαστίχα ή κρητικό ρακί και ρακόμελο υπό τους ήχους έντεχνου, ρεμπέτικου αλλά και κρητικού ρεπερτορίου.

TIVOLI

Εμ. Μπενάκη 34, Εξάρχεια,, 210 3830919
Το μαγαζί στο οποίο θα πάτε για να φάτε αυθεντικούς σπιτικούς μεζέδες και παραδοσιακές συνταγές, να πιείτε καθαρά αποστάγματα και όλα αυτά υπό τους ήχους ρεμπέτικων τραγουδιών ή της ρεμπέτικης κομπανίας που έχει συχνά. Και όλα αυτά με τιμή 15-20 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου του ποτού.

TSIPOURITO

Αγαμέμνονος 23, Χολαργός, 210 6511307
Με το που θα βρεθείς στο οικείο περιβάλλον του, χαλαρώνεις και απολαμβάνεις μεζεδάκια νόστιμα, μαζί με τσίπουρο. Αυλή με ξύλινο ντεκ πνιγμένη στο πράσινο, όαση ηρεμίας σε μια γειτονιά του Χολαργού. Εδώ μαγειρεύουν όπως και μια νοικοκυρά, αγοράζοντας καθημερινά τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε πάντα οι μεζέδες να είναι της ημέρας.

TSIPOUTAPAS

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848
Ένα παλιό οινομαγειρείο που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50 μεταμορφώθηκε σ’ έναν χώρο όπου η πέτρα και το ξύλο συνδυάζονται αρμονικά για να υποδεχθούν ένα πρωτότυπο ελληνικό tapas bar που δίνει έμφαση στους μικρούς μεζέδες και στο καλό, αυθεντικό τσίπουρο. Η κουζίνα του Tsipoutapas δημιουργεί συνεχώς εμπνευσμένους μεζέδες που συνδυάζουν απρόσμενες γεύσεις όπως ο παστουρμάς καμήλας, το τουρσί σταφύλι, τα παστά ορτύκια και το τυρί Βολάκι Τήνου.

ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ

Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 251 1420
Αν πας στην Άγονη Γραμμή, ένα είναι το σίγουρο: θα φας καλά. Όταν η μόδα επιβάλλει «πειραγμένες» ελληνικές κουζίνες, η Άγονη Γραμμή επιμένει να αντιστέκεται, με παραδοσιακές νοστιμιές της Ελλάδας. Με τεράστιες μερίδες γιατί έτσι τρώμε στην Ελλάδα. Και όλα αυτά στη σωστή τιμή. Μάλιστα, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη υπάρχει ειδικό μενού, όπου όλοι οι μεζέδες κοστίζουν από 3 έως 5 ευρώ. Γιατί στην Άγονη Γραμμή θέλουν να τα δοκιμάσεις όλα. Εξάλλου, το είπαμε, στην Άγονη Γραμμή θα φας καλά. Και θα περάσεις και καλά, αφού κάθε Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι έχει ζωντανή μουσική.

ΑΘΙΒΟΛΗ

Αναξαγόρα 7, Νέα Ερυθραία, 211 4094307
Παρεΐστικο και πολύ φιλόξενο ρακάδικο, με ζεστή ατμόσφαιρα που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, καλό σπιτικό ρακόμελο και οινόμελο και ξεχωριστούς μεζέδες, βγαλμένους κατευθείαν από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Στον χώρο της Αθιβολής κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, ενώ κάθε γωνιά της είναι διακοσμημένη με διαφορετικό ύφος. Τι φτιάχνει η κουζίνα της; Ντάκο και ξύγαλο από τη Σητεία, μελωμένη σφακιανή πίτα, χοχλιούς κοκκινιστούς, καπνιστό λουκάνικο Κρήτης, χορταστικές ποικιλίες και πολλά άλλα. Extra tip: Oι ωραίες μουσικές βραδιές που διοργανώνει συχνά.

ΑΛΛΟΚΟΤΟ

Θέτιδος 1, 2108034703
Καφενείο παλιού ύφους που παραγγέλνοντας μπίρα, τσίπουρο, ρακή ή κρασί σου προσφέρουν διαφορετικό μεζέ σε κάθε γύρο.

ΑΜΠΙΜΠΑΓΙΟ

Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794
Ο λόγος για το Αμπιμπάγιο, ένα μεζεδοπωλείο που με συνέπεια καταπιάνεται με νόστιμα μαγειρέματα πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Στέκι φιλικό, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, κάτω από τη σκέπη της Ακρόπολης. Η ιστορία συνεχίζεται με νέο κεφάλαιο στην κουζίνα του και αυτό είναι ο σεφ Ανδρέας Γιαννόπουλος, με εμπειρία πολλών χρόνων σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας αλλά και εκτός συνόρων, όπως στο εστιατόριο Lafayette της Νέας Υόρκης.

ΒΑΡΔΗΣ

Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, 210 7629972

ΒΡΑΣΤΟ

Ρόδων 3, Πολύδροσο Χαλανδρίου, 210 6813776
Οικογενειακή ταβέρνα με ιστορία πάνω από 40 χρόνια, συνώνυμη του καλού και ποιοτικού φαγητού με κουζίνα του βαδίζει στα μονοπάτια των ελληνικών γεύσεων, με χαρακτηριστικό συστατικό το φρέσκο, νωπό κρέας εξαιρετικής ποιότητας και κοπής.

ΒΥΡΙΝΗΣ

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153
Η ταβέρνα του Βυρίνη βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Πλήρως ανακαινισμένη, συνδυάζει την παράδοση με τη νεωτερικότητα. Στην άνετη ατμόσφαιρα του μαγαζιού κυριαρχούν τα παλιά βαρέλια στο background και η μοντέρνα μουσική.

ΔΕΚΑ 4

Αιγαίου 14 & Κωνσταντινουπόλεως, 210 9314666

ΔΡΑΜΙ

Φιλικής Εταιρείας & Λαοδίκης 22, Γλυφάδα,
Πολλά δράμια νοστιμιάς είχα δοκιμάσει παλιότερα στο Δράμι στην Αγία Βαρβάρα, ένα μεζεδοπωλείο που ξεκίνησε το 2005 και η αισθητική του παρέπεμπε απευθείας στα οινοπαντοπωλεία της δεκαετίας του '50. Τώρα αποφάσισαν να διαδώσουν την κουζίνα τους με τους πολίτικους μεζέδες στα νότια προάστια, με ένα καινούργιο Δράμι που άνοιξε στη Γλυφάδα.

ΔΥΟΣΜΟΣ

Λεωφ.Φρεαττύδος 42Α,, 210 4611335
Το Εδεσματοπωλείο Δυόσμος, μετράει έναν χρόνο παρουσίας. Πρόκειται για ένα κτίριο νεοκλασικό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας ιδιοκτήτης του το 1920, όταν ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Η σάλα με το ξύλινο πάτωμα είναι διακοσμημένη με λουλουδάτες κουρτίνες στα παράθυρα, διαφορετικού χρώματος καρέκλες, φαναράκια, χαριτωμένα καδράκια και γλαστράκια με λουλούδια συνθέτουν ένα οικείο και χαλαρό περιβάλλον. Όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός, προσφέρεται η ταράτσα, μει λίγα τραπέζια και το προνόμιο της θαλασσινής αύρας. Το μενού περιλαμβάνει νοστιμιές με καλοδιαλεγμένα υλικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ορεκτικά όπως: φάβα από τη Σχοινούσα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την κάππαρη, φλογέρες γεμισμένες με πειραιώτικη Φέτα της Χήρας και παστουρμά Μιράν, ψητά λουκάνικα Τζουμαγιά., σαλάτα Δυόσμος με μαρούλι, ρόκα, κόκκινη λόλα, λαδογραβιέρα Ζακύνθου και καραμελωμένα αμύγδαλα. Στα κυρίως, ο κόκορας με χυλοπίτες που σερβίρεται με μυζήθρα (για δύο άτομα), ή μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και κυματιστά τσιπς πατάτας . Για επιδόρπια υπάρχουν γλυκά όπως: κορμός σοκολάτας και τάρτα σοκολάτας με παραδοσιακά μπισκοτάκια Ντουρουντούς και cremeux Valrhona. Στον Δυόσμο θα περάσεις όμορφα, φιλόξενα και θα χαρείς τις καλοφτιαγμένες ελληνικές γεύσεις.

ΕΡΓΟΝ

Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία , 210 6200821
Τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης φέρνουν και στην Αθήνα το φημισμένο μεζεδοπαντοπωλείο «Έργον». Τεράστια γκάμα προϊόντων απ' όλη την Ελλάδα, σύγχρονη αισθητική και ο μάγειρας Δημήτρης Σκαρμούτσος, που προτείνει πολλά και παιχνιδιάρικα πιάτα μέσα από την ανοιχτή κουζίνα. Τυριά και αλλαντικά από τις Κυκλάδες, μαρμελάδες από τη Μακεδονία, άλειμμα φέτας με σκόρδο, χειροποίητη ροδίτικη λαδόπιτα ή κοζανίτικη χορτόπιτα που θα την ψήσεις στο σπίτι σου και πολλά άλλα σας περιμένουν στα γεμάτα ράφια.

ΚΑΠΠΑΡΗ

Δωριέων 36, Α. Πετράλωνα, 210 3450288
Η Κάππαρη είναι μια ταβέρνα που στεγάζεται σε μια πολυκατοικία του 1938 που λειτουργούσε ως οινοπωλείο. Η ατμόσφαιρα είναι οικεία και αρκετά παρεΐστικη. Η κουζίνα του κινείται σε παραδοσιακές ελληνικές και πολίτικες γεύσεις. Το φαγητό μπορείτε να το συνοδεύσετε με την ψητή ρακή για την οποία φημίζεται.

ΚΑΤΣΑΡΙΝΑ

Λ. Κηφισίας 311, Κηφισιά, 210 6254072
Η ταβέρνα Κατσαρίνα στην Κηφισιά είναι ένας από τους μύθους των βορείων προαστίων. Το ίδιο και η σταβλίσια μπριζόλα της. Πληθωρική, από ντόπιο κρέας, παραμένει σταθερή αξία, όπως και η μπριζόλα γάλακτος. Η ελληνική κουζίνα της σερβίρει γεύσεις οικείες.

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Λεωφόρος Μεσογείων 262, Χολαργός, 210 6540400
Η συνταγή δουλεύει πολύ καλά. Μενού με οικεία πιάτα και καλοφτιαγμένα, μερίδες πληθωρικές, τιμές συρρικνωμένες και περιβάλλον σχεδιασμένο χωρίς υπερβολές. Δοκιμάστε τους κολοκυθοκεφτέδες, τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, την καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα και τα φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με ανθότυρο και προσούτο.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Αιόλου 49, Κάντζα Παλλήνης, 210 6659061
Στoν Κρητικό έχουν αληθινό πάθος για το κρέας –κοπή, σίτεμα– και μοναδική μαεστρία στο ψήσιμο Εκεί θα βρείτε ένα πλούσιο μενού που αποτελείται από ωραίες σαλάτες, τραγανά τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες και χειροποίητα τυροπιτάκια, παϊδάκια και φυσικά τα μοσχαρίσια Rib-Eye και T-Bone.

ΛΕΥΚΕΣ

Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458
Ιδιαίτερος χώρος με διαφορετικά δωμάτια και ένα μενού με παλιές και νέες συνταγές από την Ελλάδα και όχι μόνο. Στα συν η ποικιλία των πιάτων, οι μεγάλες μερίδες και τα απολαυστικά γλυκά.

ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Πλατεία Εθν. Αντίστασης 1, Μελίσσια, 210 8046143
Η ταβέρνα του Μαγγίνα στα Μελίσσια, που λειτουργεί από το 1948, φημίζεται για τη σούβλα του. Οι σούβλες παίρνουν φωτιά με προβατίνα, γουρουνόπουλο κοντοσούβλι, αρνί και κοκορέτσι. Από τη σχάρα βγαίνουν παϊδάκια και ζουμερές μπριζόλες. Απαραίτητη συνοδεία η χωριάτικη σαλάτα και οι τηγανητές πατάτες.

ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΟΥ PRESS CAFE

Σωκράτους & Ζαϊμη 2, 2108102466
Είναι το «Μαύρο πρόβατο» επειδή διαφέρει από όσα μέρη έχετε επισκεφθεί μέχρι σήμερα. Η επιμονή στην ποιότητα, η εντιμότητα των ιδιοκτητών σε οτιδήποτε αφορά τη γαστρονομία και η ευαισθησία απέναντι στη σημερινή οικονομική κρίση, φανερή από την πρώτη στιγμή που θα πάρετε τον κατάλογο στα χέρια σας, ξεχωρίζει τον χώρο αυτό. Ελληνική δημιουργική κουζίνα απολύτως πιστή στις ελληνικές ιδιαίτερες πρώτες ύλες, πιάτα αγαπημένα της παράδοσής μας με μικρές πινελιές. Ατμόσφαιρα ζεστή και οικεία, χωρίς καμία επιτήδευση, με ανθρώπους που νοιάζονται απλά και ουσιαστικά για να περνάτε καλά. Παρέες χαρούμενες που απολαμβάνουν ευχάριστα ξεχωριστούς μεζέδες με καλό κρασί, σε αυτή την αργή ιεροτελεστία που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της συνάντησης των ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι: οι χαρούμενες στιγμές αγαπημένων προσώπων που συναντιούνται εκεί είναι η προτεραιότητα του άγρυπνου «μαύρου πρόβατου».

ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ

Φωκίωνος Νέγρη 72, 210 8216598
Ο χώρος απλός, στην κλασική αισθητική γραμμή του σύγχρονου μεζεδοπωλείου, με λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και άλλα τόσα στο εσωτερικό. Όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν είναι στη θέση τους: η αναζήτηση καλής πρώτης ύλης που τηρεί την εντοπιότητα, ο μαγειρικός χειρισμός που δεν επιτρέπει άσκοπους πειραματισμούς να χαλάσουν τη δοκιμασμένη στα χρόνια προσέγγιση, το πάθος για το καλό αποτέλεσμα που διαισθητικά σχεδόν κρατά τις σωστές ισορροπίες.

ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ

Σάμου 16 & Ζανέττου, Καμίνια, 210 4818171
Στον Μπούσουλα θα περάσεις όμορφα, είναι τίμιο και πολύ φιλόξενο μαγαζί, και οι μεζέδες σιγοντάρουν νόστιμα τη διάθεση της παρέας. Η «πυξίδα» στο μενού δείχνει θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες και η εποχικότητα δίνει ιδέες και για πιάτα ημέρας. Η λίστα με τα αποστάγματα προσφέρει αρκετές επιλογές για να επιλέξεις τον ιδανικό σύντροφο για τους μεζέδες.

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι , 210 6810529
O Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας ήταν από τις πρώτες αθηναϊκές ταβέρνες που έκαναν μόδα τον συνδυασμό του μοντέρνου στυλ με τον αέρα της ελληνικής γαστριμαργικής παράδοσης. Το κατάστημα στο Χαλάνδρι είναι φιλόξενο και ζεστό, διακοσμημένο με ελληνικά προϊόντα από τα '60s που κοσμούν τα ράφια. Στην κουζίνα του Tζίτζικα και Mέρμηγκα θα βρείτε εξαιρετικά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα αλλά και πειραγμένες συνταγές, όπως το μαστιχάτο κοτόπουλο κ.ά.

ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ

Ζωοδόχου Πηγής 21, 210 6711888
Παραδοσιακό Μουσικό Μεζεδοπωλείο στο Χαλάνδρι με υπέροχες γεύσεις και ζωντανή μουσική Παρασκευή και Σάββατο βράδυ μετά τις 21:30.

ΟΙΝΑΠΟΘΗΚΗ

Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπρίδωνος & Αρκτίνου 8, Καλλιμάρμαρο, 210 7569317
Βένια Ρούφα αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στον κόσμο των ελληνικών κρασιών από αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, με τη συνοδεία κατάλληλων μεζέδων. Τα αυθεντικά στοιχεία του χώρου συνυπάρχουν με το σκοτεινό κελάρι που φιλοξενεί αποκλειστικά φιάλες με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Νοστιμότατες είναι και οι μαγειρεμένες σουπιές και τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα.

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΟΝ ΜΠΛΑΝΑΣ

Ηρακλείου 7, Χαλάνδρι, 210 6814865
Το γνωστό οινομαγειρείο λειτουργεί από το 1980, σερβίροντας ίσως το πιο νόστιμο μαγειρευτό φαγητό του Χαλανδρίου. Επισκεφτείτε το μεσημέρι ή βράδυ και απολαύστε τους πιο λαχταριστούς ελληνικούς μεζέδες, μαζί με άφθονο ρακόμελο και οινόμελο.

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΟΝ ΜΠΛΑΝΑΣ

Ηρακλείου 7, Χαλάνδρι, 210 6814865
Το γνωστό οινομαγειρείο λειτουργεί από το 1980, σερβίροντας ίσως το πιο νόστιμο μαγειρευτό φαγητό του Χαλανδρίου. Συνδυάζοντας την παράδοση με μια ανανεωτική, νεανική ματιά, η κουζίνα του εστιατορίου δημιουργεί καθημερινά παραδοσιακό, σπιτικό φαγητό στις καλύτερες τιμές. Επισκεφτείτε το μεσημέρι ή βράδυ και απολαύστε τους πιο λαχταριστούς ελληνικούς μεζέδες, μαζί με άφθονο ρακόμελο και οινόμελο.

ΟΙΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

Μεγ. Βασιλείου 10 και Στρατονίκης, Γκάζι,, 210 3411461-2
Διαθέτουν έναν μακροσκελή κατάλογο με ελληνικά πιάτα και μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις, όλα σε ικανοποιητικές μερίδες και προσιτές τιμές. Ακόμα, διαθέτει αρκετές ετικέτες κρασιού, κυρίως ελληνικής παραγωγής.

ΟΥΖΟΜΠΑΡ

Αγ. Κωνσταντίνου 22, Μαρούσι, 210 6300026
Τη χαλαρή σάλα του Ούζομπαρ φωτίζει ένα δάσος από τεράστιους γλόμπους, στον μαυροπίνακα φιγουράρουν πιάτα ημέρας και στη μία πλευρά τα ράφια ξεχειλίζουν από αποστάγματα για όλα τα γούστα. Το μενού κινείται ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό. Το τσίπουρο που ρέει στα ποτήρια δείχνει και τον δρόμο για την επιλογή των μεζέδων.

ΠΑΛΗΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Μνησικλέους 24, Πλάκα, 210 3222809 , 210 3250092
Σε μία από τις γραφικότερες συνοικίες της Αθήνας, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, θα βρείτε ελληνικά, παραδοσιακά πιάτα, νόστιμους μεζέδες και εκλεκτά κρασιά, κυρίως από την Κρήτη. Τα βράδια διαθέτει και ζωντανή μουσική.

ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

Εμπεδοκλέους 75 & Φιλολάου, 210 7518869
Σε μια όμορφη μονοκατοικία που χρονολογείται από το 1925 και μοιάζει να αναδίδει ακόμα το άρωμα της παλιάς Αθήνας, βρίσκεται μια γραφική ταβέρνα με καταπράσινη αυλή και δροσερή, καλοκαιρινή διάθεση. Νόστιμα μεζεδάκια από 3 ευρώ και χορταστικές ποικιλίες που ξεκινούν από 9 ευρώ.

ΠΑΡΑΜΑΛΟ

Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Κηφισιά έχει βρει την θέση του το ψαρομάγαζο Παράμαλο, όπου ο συνιδιοκτήτης με εμπειρία από το πετυχημένο ουζερί Τσαφ στη Χαλκίδα αποφάσισε να μεταφέρει τους θαλασσινούς μεζέδες. Είναι από τα μαγαζιά που επιλέγουν συνειδητά την απομόνωση από πολυσύχναστες πιάτσες γιατί ξέρουν ότι θα τραβήξουν τον κόσμο με την καλή ποιότητα και την ιδιαιτερότητά τους – μια φροντισμένη ψαροταβέρνα μέσα στα πεύκα.

ΠΟΣΤΑΛΙ

Γερουλάνου 98, Αργυρούπολη, 210 9601494
Tραπεζάκια έξω με λαδόκολλα, δέντρα ολόγυρα και απρόσκοπτη θέα στον έναστρο ουρανό. Μεζέδες θαλασσινοί αλλά και στεριανοί. Ξεχωρίσαμε τη μελιτζανοσαλάτα, το μαστιχωτό ψητό χταποδάκι, τα κρασάτα μύδια, τους σκυριανούς ντοματοκεφτέδες, τις φιλεταρισμένες σαρδέλες στη σχάρα και τις φρέσκες κατσούλες.

ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ

Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα, 211 0121426
Σε μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, ακριβώς κάτω από το άλσος Δεξαμενής, βρίσκονται οι Ραδιουργίες. Ένα μαγαζί φτιαγμένο από νέους ανθρώπους με μεράκι και στόχο την ποιοτική, αλλά, πάνω απ' όλα, οικονομική διασκέδαση. Ο σεφ της κουζίνας δημιουργεί νόστιμα πιάτα ακόμα και με τα πιο απλά υλικά, ενώ το άφθονο τσίπουρο και τα λαϊκά ή ρεμπέτικα ακούσματα έρχονται για να συμπληρώσουν την ατμόσφαιρα. Το καλοκαίρι οι Ραδιουργίες μετακομίζουν στην όμορφη ταράτσα τους.

ΡΟΖΑΛΙΑ

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933
Γνωστό και μη εξαιρετέο στα Εξάρχεια, έχει ταΐσει γενιές και γενιές καλοφαγάδων. Το καλοκαίρι είναι ένα σημείο δροσιάς και χαλάρωσης με παρέα στο πολύβουο και ζεστό κέντρο. Ο εξωτερικός του χώρος με τους κισσούς και διάφορα άλλα φυτά είναι ιδανικός για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η κουζίνα του διαθέτει μαγειρευτά και ψητά, για τα οποία φημίζεται, ενώ συχνά φέρνει και φρέσκα θαλασσινά. Οι τιμές του παραμένουν σε λογικό πλαίσιο,

ΣΑΛΟΣ ΛΑΓΟΣ

Τρώων 63 & Αιολέων, Άνω Πετράλωνα, 210 3414234
Low budget μαγαζί, που δεν κάνει όμως εκπτώσεις στην ποιότητα. Ενδείκνυται για ρακή ή ούζο και χορταστικούς μεζέδες που έρχονται στο τραπέζι σε ικανοποιητική ποσότητα και αρκετά χαμηλή τιμή.

ΣΑΝΕΛ ΝΑΦΑΝ ΓΚΑΤΕ

Βασιλέως Γεωργίου Δευτέρου, Χαλάνδρι, 210 6826871
Μεζέδες, τσαρούχια και ψητά στο κάρβουνο. Τη δυναμική του διάθεση τη διαπιστώνεις όταν διαβάσεις το μενού του, δεις την τιμολόγησή του και γευτείς τις προτάσεις του. Το φαγητό που θα σου προσφέρει το Σανέλ δεν θα σε προβληματίσει όσον αφορά τις προθέσεις του και δεν θα σε απογοητεύσει με τη γεύση του. Είναι προτάσεις μιας καλής ψησταριάς, ενισχυμένες με αρκετούς μεζέδες σε πρώτα πιάτα και σαλάτες.

ΣΟΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ

Ιφιγενείας & Ομήρου 27, 2109766565
Το γευστικό αποτέλεσμα στο Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Το μαγαζί σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια. Κυρ. & μεσημ. Κλειστά Δευτ., Τρ.

ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ

Μαυρομιχάλη 44, 210 3647936
Καινούργιος all day χώρος για καφέ, χυμούς, σάντουιτς, πίτες από το πρωί και μεζέδες για το κρασί ή το τσίπουρο. Χώρος ευχάριστος, με βιομηχανικά στοιχεία, καναπέδες και ωραία φωτισμένη κάβα. Ο σεφ Γιώργος Νεστορίδης μαγειρεύει με κέφι στην ανοιχτή κουζίνα πιάτα όπως: φάβα Φενεού με χταπόδι και καπνιστή πιπεριά, πέτουρα, παραδοσιακό ζυμαρικό από τα Γιαννιτσά, που σερβίρονται με καβουρμά, φρέσκια ντομάτα και ξερή μυζήθρα, χοιρινά κεφτεδάκια με δυόσμο και ντιμπ γιαουρτιού μοσχολέμονο. Ζητήστε το πιάτο ημέρας. Υπάρχει επίσης συνοδεία ελληνικών τυριών και αλλαντικών για το κρασί. Η Σουσουράδα συνδυάζει με όμορφο τρόπο το καλής ποιότητας φαγητό με καλοδιαλεγμένα υλικά, την αίσθηση της φιλοξενίας και τις προσιτές τιμές

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Λυσίου 26, Πλάκα, 210 32228722, 210 3218549
Μια κλασική πλακιώτικη ταβέρνα με μακρά ιστορία, που σερβίρει πιάτα ελληνικής κουζίνας συνοδεία χύμα κρασιού, υπό τους ήχους της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Διαθέτει και όμορφο, καταπράσινο κήπο.

ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ

Αιολου 31 -Mοναστηράκι, 210 3250478
Ένα εστιατόριο το οποίο ψάχνει το νήμα της παράδοσης του καθημερινού ουζερί-μεζεδοπωλείου που θα ερεθίσει τη φαντασία σου με μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και θα σε χορτάσει με νόστιμο φαγητό. Με την πρώτη κιόλας επίσκεψή σου θα καταλάβεις ότι το «Στην Αιόλου» πετυχαίνει τον στόχο του με φαγητό τίμιο και καλοφτιαγμένο σε ένα περιβάλλον που σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις.

Τ' ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ

Ιώνων 61, Άνω Πετράλωνα, 210 3463282
Το καλοκαίρι του 1968 το πατρικό σπίτι επί της οδού Ιώνων 61 γίνεται ταβέρνα. Η ιστορία έχει ποτίσει τους τοίχους: ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλιά κράνη, σκίτσα επώνυμων ζωγράφων και παλιά μουσικά όργανα. Η λατέρνα θυμίζει άλλες εποχές και οι γεύσεις τα κυριακάτικα εδέσματα παλιάς ελληνικής οικογένειας.

ΤO ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τρώων 43, Άνω Πετράλωνα, 210 3479327
Το Τσιπουράδικο του Αποστόλη είναι ένας χώρος με 20 χρόνια ιστορίας στη γεύση και την ποιότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καλής ποιότητας κρέατα και θαλασσινά που συνοδεύονται από εξαιρετικά αποστάγματα και κρασιά.

ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

Κωνσταντινουπόλεως & Κερασούντος, Αιγάλεω, 6932 322463
Στεγασμένο σ' ένα παλιό, πέτρινο σπίτι στην πλατεία του μετρό στο Αιγάλεω σας περιμένει ένα μεζεδοπωλείο με αύρα καφενείου και έμφαση στην κρητική κουζίνα και τις παραδοσιακές, μεσογειακές γεύσεις. Από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι η σφακιανή πίτα, το περίφημο χειροποίητο λουκάνικο, ο εξαιρετικός ντάκος, οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, η πεντανόστιμη τηγανιά, το απάκι και, φυσικά, τα ντολμαδάκια της κυρα-Μαρίκας. Τις μοναδικές γεύσεις και την ωραία ατμόσφαιρα συμπληρώνουν τα αυτοσχέδια «γλέντια» μετά μεζέδων, που ξεκινούν αυθόρμητα με τους θαμώνες που φέρνουν μαζί τα δικά τους όργανα ή κατεβάζουν εκείνα που βρίσκονται στους τοίχους.

ΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ

Λεωφ. Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141
Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς της Αττικής για φαγητό που συγκέντρωναν τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. Ο μύθος καλά κρατεί, με τσολιάδες, τσαρούχια, γκλίτσες και τσοπάνηδες-κράχτες, άφθονη τσίκνα και σούβλες επί τω έργω.

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, 210 3254184
Το μεζετζίδικο «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καλοφτιαγμένους μεζέδες του: είναι απλοί, νόστιμοι και διαθέτουν εντυπωσιακή καθαρότητα. Οι γεύσεις των υλικών σολάρουν σε κάθε πιάτο. Και όλο αυτό το γευστικό παιχνίδι εξυπηρετεί πλήρως τη φιλοσοφία του μαγαζιού.

ΤΑ ΣΕΡΜΠΕΤΙΑ

Αισχύλου 3, πλατεία Ψυρρή, 210 3245862
Δεν υπάρχουν πολλοί Αθηναίοι που να μη γνωρίζουν αυτή τη φοβερή, γλυκιά γωνιά της πόλης. Πήρε το όνομα του από τη λέξη «serbet» που σημαίνει σιρόπι, είδος αρωματικού ποτού και μεταφορικά, ερωτικά γλυκόλογα και φιλιά. Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή μοσχοβολούν τη γειτονιά κανέλα και ζάχαρη, ενώ εδώ και πολλά χρόνια σερβίρουν τα φημισμένα «γλυκό της αγάπης» και «αγάπη μετά σου» βουτηγμένα σε πλούσια σοκολάτα γάλακτος κι ακόμη αυθεντικό τιραμισού, παραδοσιακό κιουνεφέ με παγωτό καιμάκι, αλλά και ένα φοβερό κορμό σοκολάτας με γέμιση μπισκότου. Ότι και να σας πούμε εμείς, δεν αρκεί. Πρέπει να το δοκιμάσετε.

ΤΕΛΗΣ

Ευριπίδου 86, πλατεία Κουμουνδούρου, 210 3242775
Περιτριγυρισμένο από πράσινο και πλατάνια και με το ξύλο να έχει την τιμητική του εντός του εστιατορίου, ο Τέλης σερβίρει μαγειρευτά, ψητά της ώρας που ψήνονται στα ξυλοκάρβουνα κ.ά. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία κρασιού.

ΤΕΦΑΡΙΚΙ

37.857732,23.838078, 210 6628694
Το εστιατόριο Τεφαρίκι θυμίζει μια φροντισμένη καντίνα σαν κι αυτές που βρίσκεις χαμένες σε κάποιο επαρχιακό δρόμο. Το φαγητό, όμως, σε απογειώνει και αν το συνδυάσεις με το cult περιβάλλον και την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, τότε έχεις την επιτυχία μπροστά σου. Το Τεφαρίκι –όνομα και πράγμα– απευθύνεται στους καλοφαγάδες. Μικρός χώρος, απλός, με ξυλόσομπα στο κέντρο της σάλας, ανοιχτή κουζίνα και άποψη.

ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟΝ

Πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη) & Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, 210 6207126
Αυτό το καλοκαίρι «Το Αποστακτήριον» βγάζει τραπεζάκια έξω, ανανεώνεται και μας καλεί να δοκιμάσουμε τις πιο ωραίες ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στη δροσερή πλατεία της Νέας Ερυθραίας. Κάτω απ’ τα πλατάνια και τις μουριές, η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, για τρίτη χρονιά, σερβίρουν πιάτα που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν, όπως και πιάτα από το νέο καλοκαιρινό μενού. «Το Αποστακτήριον» συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι να φέρνει τα πιο φρέσκα υλικά στο πιάτο μας, διαλεγμένα προσεκτικά και μαγειρεμένα με μεράκι και φροντίδα. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται, καθημερινά, με ιδιαίτερη προσοχή είτε απ’το μποστάνι των ιδιοκτητών είτε απ’τις βιολογικές αγορές και την ιχθυόσκαλα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Λαζαράκη 28, Γλυφάδα, 210 8941471
Μετά από 20 χρόνια επιτυχίας στην εστίαση και με 5 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, το ουζομεζεδοπωλείο Ελληνικό κατεβαίνει στην Αθήνα. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει εποχές περασμένες προβάλλει ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και πολλά από αυτά τα χρησιμοποιεί στην κουζίνα του. Θα βρείτε υπέροχα ορεκτικά, απολαυστικά πιάτα με κρεατικά ή θαλασσινά, νόστιμους μεζέδες, όλα χειροποίητα. Εντύπωση προκαλεί η τεράστια ποικιλία από ούζα και τσίπουρα από κάθε γωνιά της χώρας.

ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΓΡΙΛΛΗ

Αναξαγόρα 7, Ταύρος, 210 3468017
Παραδοσιακό κουτούκι με τοίχους γεμάτους διακοσμητικά στοιχεία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ορεκτικά, μαγειρευτά, κρεατικά σχάρας, θαλασσινά και γευστικά γλυκά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο έχει και ζωντανή μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα.

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

Θεσσαλονίκης 7, Αθήνα 118 51, 210 3422407
Από τα πιο κλασικά στέκια για ζουμερά παϊδάκια, τα οποία σερβίρει ανελλιπώς από το 1981.. Νόστιμα, ζουμερά, από αρνάκια γάλακτος, μαστόρικα ψημένα, που συνοδεύονται με χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα ή χόρτα.

ΤΣΟΥΖΕΡΙ

Γερουλάνου 96 , 210 9637590
Νέο μεζεδοπωλείο στην Αργυρούπολη, που άνοιξαν οι αδελφοί Γιώργος και Πάνος Παυλάκη μετά το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα του Σούμα Κολοκύθι . Στην κουζίνα του νέου μαγαζιού μαγειρεύει ο Πέτρος Κεφάλας, που έχει δώσει πολύ καλά δείγματα από τη θητεία του στο Cinco. Ο χώρος είναι χαλαρός, άνετος, με βιομηχανικής αισθητικής διακόσμηση, άφθονο ξύλο και κουζίνα ανοιχτή σε πρώτο πλάνο. Το μενού, έξυπνα στημένο, ακολουθεί τη φιλοσοφία του χώρου: λίγες προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πίτες, αλοιφές με θαλασσινά, μικρά και μεγάλα πιάτα, σαλάτες και θαλασσινά. Η ιδέα είναι να επιλέξεις κάποιο από τα πιάτα που σερβίρεται μόνο του ή συνδυάζεται με κάποιο άλλο υλικό που διαφοροποιεί και την τιμή του. Οι μεζέδες, κλασικοί αλλα ακολουθούν μοντέρνα προσέγγιση. Υπαρχουν διάφορες πίτες όπως η μυκονιάτικη στριφτόπιτα και η μαραθόπιτα Άνδρου. Καπνιστή μελιτζανοσάλατα που συνοδεύεται με σκουμπρί καπνιστό και πιπεριά Φλωρίνης, κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μάραθο και συνοδευτικό γιαούρτΙ, ψητά μανιτάρια με οξύμελι, πατάτες τηγανητές από το Νευροκόπι, ντάκος με κολοκύθι, ντομάτα από την Κρήτη, αβοκάντο και χιονάτο ξύγαλο, καραβιδοουρές σαγανάκι με τεμπούρα. Στο μενού θα βρείτε επίσης μεγάλα πιάτα, όπως σιουφιχτά με μοσχαρίσια μάγουλα και ντομάτα ή κότσι αρνιού με κριθαράκι. Η λίστα με τα τσίπουρα έχει αρκετές προτάσεις, αλλά η λίστα με τα ούζα έχει περιθώριο να ενισχυθεί. Καλές είναι οι επιλογές σε μπίρες από μικροζυθοποιίες. Τα επιδόρπια μπαίνουν σε βαζάκι, όπως η πορτοκαλόπιτα με χειροποίητο φύλλο και παγωτό καϊμάκι. Στο Τσουζερί θα αισθανθείς φιλόξενα και θα περάσεις όμορφα.

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ