Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi (The Last Jedi)

0

Έχοντας κάνει τα πρώτα της βήματα στον κόσμο των Τζεντάι, η Ρέι ακολουθεί τον Λουκ Σκάιγουοκερ σε μια περιπέτεια χάρη στην οποία θα ανακαλύψει τα μυστικά της Δύναμης και του παρελθόντος.

Κι αφού ο Τζ. Τζ. Έιμπραμς έκανε τη βρόμικη δουλειά ‒να αναφερθεί ευπειθώς στο αφεντικό Λούκας και στην αυτοκρατορία του, να αφυπνίσει τη δύναμη, να ξεσκονίσει το ανθρώπινο και μηχανικό υλικό, να γεφυρώσει τα χάσματα, να εισαγάγει νέα πρόσωπα και να φορτώσει ένα πολύτιμο κάργκο‒, ήρθε ο Ράιαν Τζόνσον, με μικρότερα credits και την ίδια όρεξη, για να φέρει στα ίσα του τον Πόλεμο των Άστρων στο όγδοο επίσημο επεισόδιο της 40ετούς σειράς και να του δώσει το τίναγμα προς τα εμπρός που χρειαζόταν.

Προσθέτει μεγαλύτερη ευελιξία και χιούμορ, όσο και όταν πρέπει, σε έναν θεσμικό «ελέφαντα» που δεν διαθέτει τη σπιρτάδα, τη σχετική αυτονομία και την b-movie αίσθηση της περιπέτειας που έκανε το περσινό Rogue πιο ανάλαφρο και, ειλικρινώς, πιο παρακολουθήσιμο.

Ωστόσο, οι Τελευταίοι Jedi, εκτός από τις ανατροπές και τις δραματικές μονομαχίες, με εναλλαγή διαλόγων και δράσης, κρύβουν μια καπιτάλε, ανακουφιστική επαναφορά, τον Λιουκ Σκάιγουοκερ, που είδαμε, ως βλοσυρή υπόσχεση, μόνο στο τελευταίο πλάνο της Δύναμης.

Εδώ έχει έναν κρίσιμο ρόλο που φέρει εις πέρας πολύ βαθύτερα και ωριμότερα από τις τρεις πρώτες του εμφανίσεις, συνδυάζοντας την ανακούφιση, γιατί η επάνοδός του δεν ήταν απλώς ένα τρικ, με την έκπληξη, αφού ουδέποτε ο Χάμιλ υπήρξε ενδιαφέρων ηθοποιός, άρα μάλλον φταίει και ο Λούκας γι' αυτό.

Με την απώλεια του Χαν Σόλο και την οριστική (;) αποχώρηση του Χάρισον Φορντ, νομίζαμε πως το δραματικό βάρος θα έπεφτε αναγκαστικά στον μπερδεμένο δολοφόνο του, τον Κάιλο Ρεν, και στην ενδιαφέρουσα προσέγγισή του χαρακτήρα από τον Άνταμ Ντράιβερ.

Ο Λιουκ έχει αποτραβηχθεί σε ένα ερημικό νησί και αποκαλύπτει τι έχει συμβεί γιατί έχει απομυθοποιήσει τη φιλοσοφία αλλά και τη δράση των Τζεντάι, και βλέπουμε πώς αναπτύσσεται η σχέση του με τη Ρέι ‒ πάντα δυναμική και επείγουσα η Ντέιζι Ρίντλεϊ.

Ο Μαρκ Χάμιλ φέρνει ισορροπία και η σκηνή στην οποία συναντιέται στο πανί, μετά από δεκαετίες, με την αδελφή του Λέια, είναι παιγμένη εξίσου νοσταλγικά και υπερβατικά, με δεδομένο ότι αυτό εδώ είναι το κινηματογραφικό ρέκβιεμ της Κάρι Φίσερ.

Οι κακοί είναι πολλοί, ο Τζον Μπογιέγκα και ο Όσκαρ Άιζακ συνεχίζουν από κει όπου ξεκίνησαν, χωρίς να πέφτει το κέντρο βάρους ιδιαίτερα σε εκείνους, ο Μπενίσιο ντελ Τόρο προστίθεται στο ρόστερ και γλιστράει όπως ο χαρακτήρας του, σαν ελβετικός σουγιάς χωρίς συνείδηση, και οι κακοί της υπόθεσης είναι πολλοί και ποικίλοι, χωρίς να αποκλείοντας και μερικοί από τους καλούς σε διφορούμενους ρόλους.

Με δυόμισι ώρες διάρκεια, η μυθολογία του Πολέμου των Άστρων διατηρείται ακριβώς μέσα στο γνωστό πλαίσιο και πάει λίγο παρακάτω, με κύριο άξονα την αντίσταση απέναντι σε μια διαβολική δεσποτεία, έμφαση στην προσπάθεια των μαθητών να αποκτήσουν προσωπικότητα σε ένα ασταθές περιβάλλον και σαφές φόντο τον τζενταϊσμό, αυτό το μοντερνο-βουδιστικό μωσαϊκό κινηματογραφικής θρησκείας που ευαγγελίστηκε ο Λούκας ως αντίδοτο σε όλα τα παραπάνω.

Oscars Critics
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ