Dee Dee Bridgewater

Η ντίβα της jazz στην Αθήνα

LIFOTEAM 13.11.2017 | 00:00

Η ντίβα της jazz, Dee Dee Bridgewater έρχεται στο πλαίσιο της νέας της παγκόσμιας περιοδείας "Memphis Tour". Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα ερμηνεύσει με τη βαθιά bluesy φωνή της τα τραγούδια από τη νέα δισκογραφική της δουλειά "Memphis" που μόλις κυκλοφόρησε. Από το νέο της πρόγραμμα δεν θα λείψουν μεγάλες επιτυχίες και εμβληματικά jazz standards.

 

Η Dee Dee μπήκε δυναμικά στην jazz τη δεκαετία του ’70 ως βασική τραγουδίστρια της μπάντας των Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra, μια από τις κορυφαίες ορχήστρες της εποχής εκείνης στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με πρωτοκλασάτα ονόματα όπως οι Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon και Max Roach, μεταξύ άλλων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 μεταπήδησε με ευκολία στο Broadway, κερδίζοντας το βραβείο Tony για την μοναδική ερμηνεία της στο ρόλο της Glinda στον «Μάγο του Οζ». Ακολουθεί η υποψηφιότητα της για το βραβείο Laurence Olivier ως Billie Holiday στο αυτοβιογραφικό έργο “Lady Day”. Έγινε η πρώτη αφροαμερικανή ηθοποιός που υποδύθηκε την Sally Bowles στο θεατρικό  "Cabaret”.

 

Οι επιτυχίες στη δισκογραφία ήταν αμέτρητες. Σπουδαίες δισκογραφικές της δουλειές, όπως το "Love and Peace", ένα αφιέρωμα στον Horace Silver και το "Dear Ella" με τραγούδια που ερμήνευσε η Fitzgerald, την εκτίναξαν στον πάνθεον της σύγχρονης jazz.  Χάρη στις αξεπέραστες ερμηνείες της προτάθηκε συνολικά εννέα φορές για βραβείο Grammy, κερδίζοντας τρία από αυτά. Εξίσου σημαντικές είναι και πιο πρόσφατες δισκογραφικές της δουλειές "This Is New" (2002) με τραγούδια του Kurt Weill και "J'ai Deux Amours" (2005) με διασκευές σε γαλλικά τραγούδια.

 

 

ΠΟΤΕ13/11/2017 - 13/11/2017
ΠΟΥΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Οδηγός Μουσικής