∆ύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για µια διαφορετική µατιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερμηνεύσει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το ∆ηµοτικό  Θέατρο Πειραιά.

 

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιμής στην ξεκάθαρη δομή μιας παλιάς και καταξιωμένης φόρμας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκι γι’ αυτό το έργο.

 

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ρομαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

 

Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργου του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης το συμφωνικό ποίημα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εμβληματικό για το σημαντικότερο είδος προγραμματικής  µμουσικής της ευρωπαϊκής µουσικής ιστορίας.

 

Το πρόγραµµα  συμπληρώνεται µε το «∆ειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άμισθος διευθυντής του.

 

Πρόγραµµα

Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συµφωνικόποίηµαS. 97

Πιοτρ ΙλίτςΤσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό, για βιολοντσέλοκαι ορχήστρα, op.33

Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): ∆ειλινό

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (Συµφωνιέττα)

 

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, Βιολοντσέλο Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής