H χορογράφος Kat Válastur έρχεται στη Στέγη με το «Rasp Your Soul»

Το έργο εστιάζει στο ομιλόν σώμα, ξεκινώντας από τον «εστιακό τόπο του αρχέγονου», το στόμα

H χορογράφος Kat Válastur έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να παρουσιάσει το «Rasp Your Soul»,  από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου. Η Kat Válastur διερευνά στη δουλειά της, εδώ και χρόνια, τις ποικίλες νοηματοδοτήσεις του σώματος επί σκηνής.

 

Από το «ηρωικό σώμα» της σειράς έργων «Corpus» –με αφορμή την ομηρική Οδύσσεια– έως το «σώμα ως δυνατότητα», ως πρωταρχική και αναγκαία συνθήκη διερεύνησης του συλλογικού.

 

Το «Rasp Your Soul» εστιάζει στο ομιλόν σώμα, ξεκινώντας από τον «εστιακό τόπο του αρχέγονου», το στόμα. Αν η γλώσσα είναι το κατεξοχήν εκφραστικό όργανο του ανθρώπου, τότε, αναρωτιέται η χορογράφος, αν θα μπορούσαμε ίσως να θεωρήσουμε τη σκηνή μια στοματική κοιλότητα μέσα στην οποία το σώμα νοείται ως μια άλλη «γλώσσα».

 

Δεν αναφερόμαστε απλώς σε μια γλώσσα του σώματος, αλλά στο «σώμα ως γλώσσα», που διαρκώς αναμασά και μεταβολίζει τις εικόνες και τις έννοιες που το καθορίζουν, αρθρώνοντας στη συνέχεια ένα δικό του λόγο.

 

Ο κόσμος, άλλωστε, μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Εκκινώντας από την τοποθέτηση αυτή, η χορογράφος χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική της σκηνής ως μεταφορά για την ίδια την «αρχιτεκτονική» του στόματος, τη σκοτεινή τρύπα με την οποία ο άνθρωπος τρέφεται και επικοινωνεί.

 

Μέσα σε αυτή την κοιλότητα, ένα σώμα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της γλώσσας – σάρκινη, βαθυκόκκινη, υγρή, ερωτική. Από τη μια, το άμορφο των οργάνων και η ζωική τους προέλευση, και από την άλλη η βαθιά επιθυμία να γνωρίσεις αυτό που συγκροτεί το ανθρώπινο, να συλλάβεις και να κατασπαράξεις όλη την πολύπλοκη ομορφιά του.

 

Η έρευνα της Κατερίνας Παπαγεωργίου -που το 2008 άλλαξε το όνομά της σε  Kat Válastur και επέλεξε να ζήσει στο Βερολίνο- στη σόλο δημιουργία ξεκίνησε με το έργο «Υπέροχα δωμάτια» (2006) και συνεχίστηκε με το «Αυτό που γδέρνει το τζάμι από τη μέσα πλευρά» (2007), ενώ με τα έργα «Lang» (2008) και «So Many Gens Dark» (2009) τοποθέτησε την έννοια της μονάδας σε μεγαλύτερα επί σκηνής σύνολα. Με το «Rasp Your Soul» (2017) επιστρέφει στη «μικρή χορευτική φόρμα», το σόλο.

 

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Συγγρού 107, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 9005800

15 - 17 Ιουνίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 5 - 18 ευρώ

Οδηγός Θεάτρου