3 νέες παραστάσεις που ξεκινούν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μετά το Πάσχα

Τι θα δούμε μετά τις γιορτές

The LiFO team, 5.4.2018 | 12:46

Μια διασκευή του “Τριστάνου» του Τόμας Μαν σε σκηνοθεσία της Μαρία Μαγκανάρη, μια ελεύθερη μεταφορά της «Κυράς της θάλασσας» του Ίψεν από την ομάδα Elephas tiliensis και το «Υστερόγραφο», μια παράσταση εμπνευσμένη από μια δεκασέλιδη προσωπική επιστολή θα παρουσιαστούν μετά το Πάσχα στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

 

Τριστάνος

Συγγραφέας: Τόμας Μαν

Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Πρωταγωνιστούν: Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μαγκανάρη, Βασιλική Σκευοφύλαξ

 

Αρχές Ιανουαρίου φθάνει για κούρα στο σανατόριο Άινφριτ η Γκαμπριέλε. Απ' τη στιγμή που γέννησε, δέκα μήνες πριν, δεν κατάφερε να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Στο σανατόριο συναναστρέφεται τον εστέτ, ιδιόρρυθμο συγγραφέα, Ντέτλεβ Σπινέλ. Μια ιδιαίτερη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους. Η κορύφωσή της, μέσω της μουσικής, αποβαίνει εν τέλει μοιραία.

 

Γραμμένο σαν αντίστιξη στην όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, ο Τριστάνος του Τόμας Μαν (εκδ.1903), είναι ένα sui generis έργο –ένα «μπουρλέσκο» κατά τον ίδιο τον συγγραφέα.

 

Φαινομενικά το έργο αφηγείται ένα δράμα, η λεπτή ειρωνεία που το διατρέχει όμως, μας κάνει όχι μόνο να συμπάσχουμε, αλλά και να γελάμε με τα πρόσωπα, τις σχέσεις και τα πάθη τους. Ο έρωτας, ο θάνατος, η μουσική, η μητρότητα παρουσιάζονται ως δυνάμεις που μπορούν ν’ ανυψώσουν αλλά και να συντρίψουν τους διφορούμενους ήρωές του.

 

Στον πυρήνα του Τριστάνου βρίσκονται θεμελιώδη ερωτήματα για το ρόλο του καλλιτέχνη, τη σχέση ηθικής- αισθητικής, τη μάχη μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας. Η διαπραγμάτευση των παραπάνω δεν γίνεται μόνο μέσω του περιεχομένου του έργου, αλλά και μέσω της μορφής του.

 

Ο Τριστάνος γίνεται έτσι το πεδίο εφαρμογής μιας τολμηρής υπόθεσης: τι σημαίνει για την αφήγηση η χρήση της τεχνικής του λαϊτμοτίφ – τεχνική που χρησιμοποιεί ο Βάγκνερ στη μουσική του σύνθεση; Ακόμα, πώς η ίδια η δυναμική της ιστορίας επηρεάζει τη μορφή της;

 

Από 02/05 έως 03/06

Τετάρτη, Πέμπτη: 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30

Εισιτήριο: 10-17 ευρώ

 

 

Η κυρά της θάλασσας

3 νέες παραστάσεις που ξεκινούν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μετά το Πάσχα
Η Κυρά της θάλασσας

 

Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Κατσίκα, Άρης Μπαλής, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Μαρία Μοσχούρη

Άλλοι Συντελεστές: Σκηνικός χώρος, Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Ενορχήστρωση, Μουσική διδασκαλία: Mislav Režić

 

Η ομάδα Elephas tiliensis παρουσιάζει μια ελεύθερη μεταφορά του έργου του Χένρικ Ίψεν. Ο μύθος της γοργόνας που θυσιάζει την ουρά της, για να ζήσει μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάει, εμπνέει στον Νορβηγό συγγραφέα στην “Κυρά της θάλασσας”.

 

Ένα ζεστό, παλλόμενο παραμύθι μεταμορφώνεται σε αστικό δράμα, που δείχνει φανερά τις καταβολές του και υπενθυμίζει τη ζωτική μας ανάγκη να ακούμε και να αφηγούμαστε τις πιο παλιές των ιστοριών, γιατί αυτές συγκινούν και μας γιατρεύουν.

 

Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, παιδί της ανοιχτής θάλασσας, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δύο κόρες του, από προηγούμενό γάμο, σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό και ένας ξένος άντρας τη σώζει. Εκείνος εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό και ταράζει τις ισορροπίες.

 

Ο Ίψεν τοποθετεί δυο ασύνδετα μεταξύ τους συστήματα - ένα ερωτικό τρίο και το εκλογικευμένο και τακτοποιημένο σύμπαν της οικογένειας - και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ρωγμές του δυτικού τρόπου σκέψης και της ανάγκης μας να ερμηνεύουμε και να ταξινομούμε τα πάντα, ακόμη και να τα θεραπεύουμε.

 

Από 20/04 έως 27/05

Τετάρτη 18:30, Παρασκευή, Σάββατο: 21:15, Κυριακή 19:00

Εισιτήριο: 10-14 ευρώ

 

 

Υστερόγραφο

3 νέες παραστάσεις που ξεκινούν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μετά το Πάσχα
Υστερόγραφο

 

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα

Πρωταγωνιστούν: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης

Άλλοι Συντελεστές: Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Σχεδιασµός Φωτισµών: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου

 

Το Υστερόγραφο είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από μια δεκασέλιδη προσωπική επιστολή που εκκινείται από την εικοσάχρονη επαγγελματική και φιλική σχέση δύο ανδρών από το 1960 έως το 1980 με στόχο του συγγραφέα να κάνει γνωστό στα παιδιά και τα εγγόνια του φίλου του ότι ήταν «εξέχων άνθρωπος, Άνθρωπος με Άλφα κεφαλαίο».

 

Πώς μια επιστολή μπορεί να αλλάξει όσα πίστευες για τον παππού σου; Πώς μια επιστολή μπορεί να σε αλλάξει; πώς η ζωή μας το 2018 δανείζεται στοιχεία από το 1950; τελειώνουν ποτέ οι φιλίες;

 

Στο ποδηλατάδικο που είχαν στα Λιόσια, ο Σταύρος Κομίνης αφηγείται στον Θανάση Κλαδούχο, πολλά σημαντικά και ασήμαντα περιστατικά της ζωής του, για την αγάπη και την έφεσή του στα μαθηματικά τα οποία τελικά δεν σπούδασε, για την κατοχή, τον πόλεμο και την συμμετοχή του στο ΕΑΜ, για το κυνήγι που υπέστη λόγω των αριστερών φρονημάτων του, αλλά και για την εξορία του στην Ικαρία.

 

Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης ανακαλύπτουν έναν άνθρωπο, μιλούν γι΄αυτόν, συνθέτουν την προσωπικότητά του επί σκηνής και ζωντανεύουν τα πρόσωπα που συνάντησε και τις ατμόσφαιρες των εποχών που διένυσε. Από το δημοτικό σχολείο στην προπολεμική Ελλάδα μέχρι την Αντίσταση, την παράδοση των όπλων στην Βάρκιζα, τη μάχη του Μελιγαλά και τη Μετεμφυλιακή Ελλάδα.

 

Aπό 15/04 έως 05/06

Δευτέρα, Τρίτη: 21:15, Εισιτήριο: 8-13 ευρώ

 

Info

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, 210 9212900

Οδηγός Θεάτρου