10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

Οι επιλογές του LIFO.gr

The LiFO team, 4.4.2018 | 11:20

ΘΕΑΤΡΟ

Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ

Ένα παιδί που το έλεγαν Λαβ είχε παραδοθεί από τους γονείς του σε ένα σκληρό και ανεξήγητο καθεστώς, ώστε να μη γίνει εγκληματίας. Μεγάλωσε σε ένα στρατόπεδο, όπου οτιδήποτε ανθρώπινο επέσυρε τιμωρία.

 

Γι’ αυτό ο Λαβ αποφάσισε να δραπετεύσει, για να αναζητήσει ό,τι είχε στερηθεί: την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, τη μουσική, την οικογένεια. Το πρωτότυπο έργο του Ιάσονα Σίγμα κέρδισε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016.

12/4-27/5, Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Αγ. Κων/νου 22-24, Τετ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 19:00, εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

Medeamaterial (Μήδειας Υλικό)

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Το έργο του Χάινερ Μίλερ ανεβαίνει στο Bios σε σκηνοθεσία της Ευφροσύνης Μαστρόκαλου.

 

Το έργο του σημαντικού Γερμανού δραματουργού Χάινερ Μίλερ, που έχει παιχτεί ελάχιστες φορές στην Ελλάδα, ανεβαίνει στο Bios σε σκηνοθεσία της Ευφροσύνης Μαστρόκαλου.

 

Η ζωή του Μίλερ είναι συνυφασμένη με την πιο εφιαλτική εποχή της ιστορίας του 20ού αιώνα στην Ευρώπη: ναζισμός, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, διχοτόμηση της Γερμανίας, πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο έργο του με επαναλαμβανόμενες εικόνες αποχωρισμού, απώλειας, προδοσίας και καταστροφής.

 

Το Μήδειας Υλικό δεν είναι μια καινούργια μετάφραση του ελληνικού μύθου αλλά η διερεύνηση του σύγχρονου κόσμου μέσα από το ιστορικό υλικό.

11/4-7/6, Bios, Πειραιώς 84, Τετάρτη & Πέμπτη 21:00, εισ.: 10-12 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Θοδωρής Κοτονιάς & Klaudia Delmer, Ζωή Ξανά

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Θοδωρής Κοτονιάς & Klaudia Delmer

 

Η ιταλοπολωνικής καταγωγής ερμηνεύτρια Klaudia Delmer και ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Θοδωρής Κοτονιάς, που μετρά συνεργασίες με τον Ψαραντώνη, τον Νταλάρα κ.ά., εμφανίζονται ζωντανά στον ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου με αφορμή τη Μ. Εβδομάδα.

 

Μαζί με τον κιθαρίστα Βασίλη Κετεντζόγλου θα παρουσιάσουν ελληνικές παραδοσιακές και έντεχνες συνθέσεις, τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο, όπως τα «Elo hi» και «Ave Maria», και κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία.

5/4, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 20:30, εισ.: 10 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από το Αρχείο του Δημήτρη Μανίκα: Αθήνα και Βιέννη

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Από το Αρχείο του Δημήτρη Μανίκα: Αθήνα και Βιέννη

 

Χαρακτηριστικά έργα του Δημήτρη Μανίκα από την Αυστρία, όπως η αποκατάσταση και επέκταση του πολιτιστικού κέντρου Wiener Urania, η αναμόρφωση και επέκταση του Ιστορικού Μουσείου της Πόλης της Βιέννης και τα κτίρια γραφείων της Siemens-Kasern στο Σάλτσμπουργκ, παρουσιάζονται στην έκθεση-αφιέρωμα στον ταλαντούχο Έλληνα αρχιτέκτονα.

 

Ο Μανίκας έχει συνεργαστεί με σημαντικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της αυστριακής πρωτεύουσας.

Μέχρι 20/5, Μουσείο Μπενάκη-Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:000-22:00, εισ.: 6-3 ευρώ

 

 

Γιώργος Λαζόγκας, Το τυχαίο ως μέθοδος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Γιώργος Λαζόγκας

 

Το «Τυχαίο ως μέθοδος», η νέα έκδοση του ΕΜΣΤ, είναι μια δοκιμιακού τύπου αυτοβιογραφία του Γιώργου Λαζόγκα που μιλάει για την ουσία και τη μεθοδολογία της δουλειάς. Αντιπροσωπευτικά έργα της έκδοσης θα παρουσιάζονται ως τις 29 Απριλίου στο ισόγειο του μουσείου.

 

Ο Λαζόγκας στο έργο του επικεντρώνεται στη διαδικασία επεξεργασίας της ύλης και στη βιωματική σχέση με τα υλικά αλλά και στη φιλοσοφική διάσταση εννοιών όπως το αρχέγονο, το παλίμψηστο, το σπάραγμα, η ζωή, ο θάνατος και ο χρόνος, τις οποίες διερευνά μέσα από το εικαστικό του έργο.

Μέχρι 29/4, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), Τρ.-Κυρ. 11:00-19:00, εισ.: 2-4 ευρώ

 

 

H τέχνη, ο εαυτός μου

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Έργο από την έκθεση "H τέχνη, ο εαυτός μου".

 

Εξήντα εννιά σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν μικρών διαστάσεων έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας με έμπνευση τα λόγια του Γάλλου λυρικού ποιητή Πολ Βερλέν: «Τέχνη είναι να είσαι απολύτως ο εαυτός σου».

 

Ο Βερλέν θεωρείται ένας καθαρά λυρικός ποιητής που σημάδεψε τη μετάβαση από τον ρομαντισμό στο κίνημα του συμβολισμού και διακρίνεται για τo μουσικό αποτέλεσμα της γραφής του.

Μέχρι 20/4, Depot Art Galery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Τρ.-Παρ. 14:00-20:00, Σάβ. 11:00-15:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

DJ SET

Cosmonauts Techno Easter: Benjamin Damage/ Deepbass

Οι ρίζες του Benjamin Damage βρίσκονται στην underground σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψε στη 50 Weapons, ενώ από το 2017 η δισκογραφική R&S Records αποτελεί το καινούργιο του «σπίτι». Μαζί του στο Steam o Deepbass από τη Γλασκώβη.

7/4, Steam Athens, Ευρυμέδοντος 3, Αθήνα, 00:00, εισ.: 10-13 ευρώ

 

 

C.Aggelopoulos/ Dj Fo

O resident DJ Christos Aggelopoulos υποδέχεται στο υπόγειο του Crust τη Ελληνίδα dj DJ Fo στην πρώτη τους συνάντηση στα decks. Έχοντας το μακροβιότερο residency στην πόλη, καθώς το slot της στο Sodade συμπληρώνει σχεδόν 20 χρόνια, η Φώφη Τσεσμελή είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της εγχώριας dance σκηνής.

6/4, Crust, Πρωτογενους 13, 23:00

 

 

December/ Manie Sans Delire/ Outermost

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O December επιστρέφει στο six d.o.g.s παρέα με τους Manie Sans Delire και Outermost.

 

O December, γνωστός για τις κυκλοφορίες του στις Blackest Ever Black, Mannequin Records, Jealous God και Return to Disorder, επιστρέφει στο six d.o.g.s παρέα με τους Manie Sans Delire και Outermost. Τα sets του έχουν στοιχεία από industrial, EBM και techno.

6/4, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 5-8 ευρώ

 

 

Thursdays: Black Athena at Crust

To residency των Black Athena ξεκινάει από τη Μ. Πέμπτη στο υπόγειο του Crust με hip hop, bass, footwork και space μουσική. 

5/4, Crust, Πρωτογένους 13, 22:00

Οδηγός Θεάτρου