Το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, πειραματιζόμενο με διάφορα εκφραστικά μέσα και αισθητικά λεξιλόγια, μεταμορφώνει τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 28 και 29 Απριλίου, σε ένα δυναμικό πεδίο συνδέσεων και απρόσμενων συναντήσεων, στη διασταύρωση επιτελεστικών και εννοιολογικών πρακτικών, αναλογικής και ψηφιακής δημόσιας σφαίρας.

 

Έξι χορογράφοι σε πρώιμα στάδια της καριέρας τους, εγκατεστημένοι είτε στην Αθήνα είτε εκτός Ελλάδας, στοχάζονται για την πραγματικότητα και τη διαμεσολάβησή της, προσκαλώντας το κοινό σε μια συνεχή μετατόπιση.


Οικειοποιούνται υβριδικά μοντέλα παραγωγής σε έναν ανοιχτό διάλογο με διάφορα γνωστικά πεδία, καθώς επίσης και με την τρέχουσα έρευνα στη χορογραφία. Ο χορός γίνεται ένα κριτικό εργαλείο που υποδεικνύει αντιθετικούς τρόπους συνύπαρξης.


Πρόγραμμα:

28 και 29 Απριλίου 2018, 17:00-20:00

Ευαγγελία Κολύρα - code bend time

5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου


Η Ευαγγελία Κολύρα στη νέα δουλειά της, με τίτλο «code bend time», ερευνά μέσα από μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς την ποικιλομορφία των πολιτισμικών στοιχείων που κουβαλά η ίδια η γλώσσα.


Η χορογράφος, λαμβάνοντας υπόψη της «όσα μπορούν να κάνουν οι λέξεις», αναζητά τα σημεία επαφής προφορικού λόγου και κίνησης, την αλληλεπίδρασή τους και, εν τέλει, τον διάλογο ανάμεσα στην εκφραστικότητα του σώματος και την κινητικότητα της γλώσσας.

 

Το κοινό, καθοδηγούμενο από παρτιτούρες, εκφωνεί τις οδηγίες της χορογράφου, οι οποίες στη συνέχεια μεταγράφονται από την ίδια σε κίνηση. Το παιγνιώδες και ευφάνταστο αυτό κινητικό πείραμα είναι ανοιχτό σε θεατές κάθε ηλικίας, αλλά και στην «προσωπικότητα» κάθε φωνής.


Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το κοινό θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται κατά τη διάρκεια της παράστασης ελεύθερα. Οι θέσεις του κοινού θα δίνονται σε επόμενους θεατές μόλις αδειάζουν.

 

28 και 29 Απριλίου 2018, 18:00

Χρήστος Ξυραφάκης και Andi Xhuma - «Ok, that's you..»

Εκθεσιακός χώρος

Το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων έρχεται στη Στέγη
Χρήστος Ξυραφάκης και Andi Xhuma - «Ok, that's you..»


Το χορογραφικό δίδυμο των Χρήστου Ξυραφάκη και Άντι Τζούμα καταθέτει την πρώτη του σκηνική απόπειρα, απαντώντας τόσο στην πρόκληση της συνδημιουργίας όσο και στο φαινόμενο της επέλασης και επικράτειας των εικόνων στη σύγχρονη εποχή.

 

Το έργο «Ok, that's you..» μελετά την αλληλεπίδραση ή, μάλλον, τη συγχώνευση του πραγματικού με το ψηφιακό, όχι για να δημιουργήσει άλλο ένα δίπολο –διακρίνοντας το «ψευδές» από το «αληθές», το «γνήσιο» από το «τεχνητό»–, αλλά για να επισημάνει την ολοένα αυξανόμενη τάση ψηφιοποίησης του κόσμου που μας περιβάλλει.


Οι δύο νεαροί δημιουργοί αφουγκράζονται το παρόν παίρνοντας θέση σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πώς διαχειριζόμαστε πλέον τις σχέσεις στην εικονική ζωή; Με ποιον τρόπο η καθημερινότητα διαχέεται μέσα από συσκευές, ώστε οι σφαίρες του ιδιωτικού και του δημόσιου να εκλαμβάνονται μονίμως ως διαμεσολαβημένη πραγματικότητα;

Εισιτήρια: 5, 6, 7 ευρώ

 

28 και 29 Απριλίου 2018, 19:30

Κατερίνα Ανδρέου - BSTRD

Μικρή Σκηνή

 

Η Κατερίνα Ανδρέου επιστρέφει στη μικρή χορευτική φόρμα του σόλο, με οδηγούς τη μουσική house και τις τεχνικές πρόσμειξης διαφορετικών υλικών. Ήδη από το βραβευμένο έργο «A Kind of Fierce», η χορογράφος καταπιάνεται με την αμφισημία, συμπυκνώνοντας μέσα από τη δουλειά της προβληματισμούς γύρω από την έμφυλη ταυτότητα και την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην ακεραιότητα και τη ρευστότητα των ρόλων.


Στο «BSTRD», όπως υποδηλώνεται από τον τίτλο –σύντμηση της λέξης bastard που σημαίνει νόθος–, το ενδιαφέρον της στρέφεται στις έννοιες του ημιτελούς και του νόθου, στον τρόπο που υπεισέρχονται στη δημιουργική διαδικασία επηρεάζοντας έτσι και τη «γνησιότητα» της χορογραφίας.


Το «BSTRD» είναι αποτέλεσμα «γνήσιας νοθείας», ένα συνονθύλευμα από μουσικές και χορευτικές κουλτούρες, ανοιχτό σε παράδοξες προσμείξεις και ανορθόδοξες διασταυρώσεις.

Εισιτήρια: 5, 6, 7 ευρώ

 

28 και 29 Απριλίου 2018, 20:30-23:30

Ανδρονίκη Μαραθάκη - Hi Jack. Hijack!

Εκθεσιακός χώρος


Η χορογραφική σπουδή «Έρωτας και Επανάσταση», την οποία ξεκίνησε η Ανδρονίκη Μαραθάκη το 2016, ολοκληρώνεται με το έργο «Hi Jack. Hijack!». Στον επίλογο αυτό, εισηγείται την έννοια της «πειρατείας» ως μεθόδου αναθεώρησης της σύνθεσης, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή αμφιβολία της για τις παγιωμένες θέσεις του χορογράφου και τα στεγανά του ρόλου του.


Μας προτείνει, λοιπόν, να δούμε τη χορογραφία ως ανοιχτό πεδίο συνειρμών, ως συλλογική διαδικασία, τροφοδοτούμενη ισότιμα από όλους τους συμμετέχοντες. Η Μαραθάκη αναζητά συνειδητά την αντίσταση στη «γοητεία του νοήματος», προτείνοντας έναν άλλο τρόπο θέασης και πρόσληψης της κίνησης.

 

Η χορογράφος επικεντρώνεται στην αέναη μεταβλητότητα ενός κυκλώματος, το οποίο αναπροσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τον χώρο, τη διάρκεια της δράσης, τον κόσμο που περικλείει τη δράση.


Πράγματι, δεν προτείνεται μια «έτοιμη» χορογραφία, αλλά περισσότερο ένας «κόσμος», στον οποίο το μάτι εξασκείται συλλέγοντας κινητικές λεπτομέρειες ή αφήνεται σε μια σφαιρικότερη παρατήρηση της κίνησης. Η διάρκεια άλλωστε καθορίζεται από τους θεατές – δεν υπάρχουν κανόνες παρακολούθησης ή συμβατικοί τρόποι πρόσβασης στο δρώμενο.


Κάθε παρατήρηση είναι στην ουσία μια συμμετοχή, φαίνεται να υποστηρίζει η χορογράφος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η πολλαπλότητα των ερμηνειών και θεάσεων είναι αυτή που επιτρέπει στη δράση να ανανεώνεται, με τη συνδρομή βέβαια των 12 χορευτών που υφαίνουν ακατάπαυστα το πλέγμα της κίνησης σε κυκλικές τροχιές.


Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το κοινό θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται κατά τη διάρκεια της παράστασης ελεύθερα. Οι θέσεις του κοινού θα δίνονται σε επόμενους θεατές μόλις αδειάζουν.

 

28 και 29 Απριλίου 2018, 21:30

Ελπίδα Ορφανίδου - Pharmacist or Balloonist

Κεντρική Σκηνή

Το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων έρχεται στη Στέγη
Ελπίδα Ορφανίδου - Pharmacist or Balloonist © Dieter Hartwig


Η Ορφανίδου, μαζί με ένα ετερόκλητο γκρουπ από «βοηθούς» και «γκεστ σταρ», προτείνει ένα τελετουργικό επί σκηνής, στο οποίο αλχημεία και θεατρικότητα συγχέονται, καλώντας τον θεατή να αψηφήσει τις καθιερωμένες συμβάσεις.


Όπως λέει η ίδια, σκοπός του εν λόγω εγχειρήματος είναι να «χορογραφήσουμε τη σύγχυση», να βρούμε δηλαδή τρόπους να θεραπεύσουμε τον ανθρώπινο μόχθο από την παραγωγικότητα, τον αυθορμητισμό από τα στερεότυπα της δημιουργικής έμπνευσης.
Σε αυτό το διαλογικό εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», όπου αναμειγνύονται χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια, ο θεατής γίνεται «θεράπων και θεραπευόμενος», αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη.


Το «Pharmacist or Balloonist», παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, δοκιμάζει συνταγές, προσευχές, επωδές και άλλα «σκευάσματα», ώστε ο χρόνος να ξαναγίνει «φάρμακον» και εργαλείο θεραπείας στη διάθεση του κάθε συμμετέχοντος.
Εισιτήρια: 5, 6, 7 ευρώ

 

 


5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα. Τηλέφωνο: 219 9005800

Διάρκεια: 28 και 29 Απριλίου 2018

 

Οδηγός Θεάτρου