Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά παραστάσεων με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» βρίσκεται σε εξέλιξη στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη, αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του μουσείου με το Εθνικό Θέατρο, η οποία επαναλαμβάνεται και φέτος.


Κείμενα, δραματοποιημένα από ηθοποιούς, φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια τα μουσειακά εκθέματα αφηγούνται, έτσι ώστε συντελεστές και θεατές να συμμετέχουν  σε μια εντελώς διαφορετική μουσειακή περιήγηση.


Η επόμενη παράσταση, που θα παιχτεί ανάμεσα στις προθήκες του τρίτου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, είναι βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έχει τον εύγλωττο τίτλο «Το είπε ο Γέρος».

 

Η θεατρική αφήγηση αναδεικνύει τις ηγετικές αρετές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την ηθική σύνδεση που είχε με τους συντρόφους του και την επιμονή που τον διέκρινε στον εθνικό αγώνα.


H «Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836» φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στον Γεώργιο Τερτσέτη, ενώ τα αποσπάσματα που έχουν επιλεγεί αναφέρονται σε σταθμούς στη ζωή του.


Τα αντικείμενα που θα παρουσιάσει ο επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων του μουσείου Τάσος Σακελλαρόπουλος και δίνουν το έναυσμα για τη θεατρική δράση είναι μια ελαιογραφία και ένα σπαθί, λάφυρο από την Τριπολιτσά, η Άλωση της οποίας έγινε με ηγέτη τον Κολοκοτρώνη.

 

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη ανεβαίνει στο Μουσείο Μπενάκη


Η ελαιογραφία είναι έργο αγνώστου ζωγράφου και απεικονίζει έναν αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης με σαρίκι, που εικάζεται ότι είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.


Το γιαταγάνι, όπως μαρτυρά και η επιγραφή που έχει χαραγμένη πάνω του, ήταν δώρο του Γέρου στον Κάρολο Φαβιέρο, τον στρατηγό και διοικητή του τακτικού στρατού της Ελλάδας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Χαρισμένο στον Γάλλο φιλέλληνα το 1829, το πλουμιστό γιαταγάνι με τη δερμάτινη θήκη εντοπίστηκε εκατόν δέκα χρόνια αργότερα από τον Αντώνη Μπενάκη, σε ένα παλαιοπωλείο στο Παρίσι.


Η θεατρική αφήγηση, της οποίας τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Στρατής Πανούριος, αναδεικνύει τις ηγετικές αρετές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1770-1843), την ηθική σύνδεση που είχε με τους συντρόφους του και την επιμονή που τον διέκρινε στον εθνικό αγώνα –όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κατέστησαν το ιστορικό πρόσωπο με τον υψηλότερο συμβολισμό από όσους συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821.

 

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη ανεβαίνει στο Μουσείο Μπενάκη
Το γιαταγάνι, όπως μαρτυρά και η επιγραφή που έχει χαραγμένη πάνω του, ήταν δώρο του Γέρου στον Κάρολο Φαβιέρο


Info:

«Το είπε ο Γέρος»

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3671000

Παραστάσεις: 21, 28 Φεβρουαρίου,  7, 14, 21, 28 Μαρτίου & 4 Απριλίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 10 και 15 ευρώ