Τρεις θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε κείμενα του Γιάννη Ρίτσου

Ο λόγος του σπουδαίου Έλληνα ποιητή δεν παύει στιγμή να γοητεύει

Η Ελένη

«Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, στη σκηνική ενσάρκωσή της από τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ξαναγεννιέται κάθε οχτώ χρόνια και φέτος, μετά το 2001 και το 2009, επέστρεψε και πάλι σαν φόρος κατάφασης στη δύναμη της ποίησης, του θεάτρου και της ζωής.

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, που σκηνοθετεί αλλά και ερμηνεύει μια ξεχωριστή Ελένη, λέει για το κείμενο:

 

«Oι αρχαιόθεμοι "γυναικείοι μονόλογοι" της "Τέταρτης Διάστασης". Τα κομμάτια αυτά παίζονται από γυναίκες ηθοποιούς με λαμπρά συνήθως αποτελέσματα, τα οποία όμως παραπέμπουν μοιραία στον κλειστό κόσμο του "ψυχολογικού θεάτρου". Η ταύτιση του φύλου του ερμηνευτή με το φύλο της θεατρικής "περσόνας", είναι υπεύθυνη, κατά τη γνώμη μου, γι' αυτή την παραπλανητική αναγωγή.

 

»Γιατί παραπλανητική; Μα γιατί ο Ρίτσος είναι πολύ πιο κοντά στον αρχαίο συνάδερφό του παρά στον Τένεσι Ουίλιαμς. Θα' λεγε κανείς ότι ο Ουίλιαμς είναι γι' αυτόν η αφετηρία για να αναπλεύσει τον ποταμό του θεάτρου και να συναντήσει τον Ευριπίδη.

 

»Το θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος , είτε τη "γυναικεία" ψυχή αφορά είτε την "ανδρική", φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά, και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας».


Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

Φρυνίχου 14, Πλάκα. Τηλέφωνα: 210 3222464 και 210 3236732

Μέχρι 1 Απριλίου 2018

Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 15 Ευρώ, 10 Ευρώ (μειωμένο), 8 Ευρώ (άνεργοι).

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

 

Περσεφόνη

Τρεις θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε κείμενα του Γιάννη Ρίτσου

 

Το αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου που πραγματεύεται τον κλασικό μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα ή αλλιώς Άδη, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, παρουσιάζεται δραματοποιημένο στο Θέατρο Παραμυθίας.

 

Ένας ύμνος περί Έρωτα τόσο με την πνευματική όσο και με την σαρκική του υπόσταση, ο οποίος ανατρέπει την κοινή αντίληψη σχετικά με τον μύθο που όλοι γνωρίζουμε.

 

Μέσα από τη μοναδική ποιητική ματιά του βραβευμένου ποιητή αποκαλύπτονται αλήθειες για την γυναικεία φύση, την υπαρξιακή της οντότητα, τον έρωτα, τη γέννηση, τον θάνατο, αλλά και τη ζωή την ίδια. 

 

Ο Χρήστος Πουσίνης σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί δίπλα στην Αμαλία Κλημοπούλου και τη Σοφία Σαββίδου.


Θέατρο Παραμυθίας

Παραμυθίας 28-30, Κεραμεικός. Τηλέφωνο: 210 3457904

Μέχρι 25 Απριλίου 2018

Κάθε Τετάρτη στις 9:15

Εισιτήρια: 10 και 5 ευρώ

 

Η σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)

Τρεις θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε κείμενα του Γιάννη Ρίτσου

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ποίησης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο έχοντας ως κεντρικό «χαρακτήρα» την ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου, την καρδιά της, που ελεύθερη από τους περιορισμούς που βάζει το σώμα και ο χρόνος ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει και τραγουδάει σε μία προσπάθεια να ενωθεί με το φεγγάρι.

 

Ο χρόνος καταργείται. Το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό.

 

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» παρουσιάζεται με ένα συνδυασμό έργων του ποιητή με στίχους των Χαλίλ Γκιμπράν, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

 

Η Σοφία Καζαντζιάν -η πρώτη νέα σε ηλικία ηθοποιός που αναμετριέται με το κείμενο του Ρίτσου- ερμηνεύει, χορεύει και τραγουδά με τον Μάριο Ιορδάνου να τη σκηνοθετεί αλλά και να συμμετέχει ο ίδιος σε μία διαφορετική Σονάτα του Σεληνόφωτος, όπου ο άνθρωπος ξεπερνάει τα εμπόδια, τα προσωπικά του όρια και βγαίνει νικητής φωνάζοντας «Venceremos».

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα. Τηλέφωνο: 210 3428650

Κάθε Σάββατο στις 18:30 και στις 21:30

Εισιτήρια: 12 και 10 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

 

Οδηγός Θεάτρου