Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν στο Μπάγκειον

Τα εισιτήρια της παράστασης θα πωλούνται σε μειωμένη τιμή μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου

The LiFO team, 17.1.2018 | 11:32

H «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν ανεβαίνει στο ιστορικό Μπαγκειον σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου από τις 10 Φεβρουαρίου.

 

Στο ξενοδοχείο που έχτισε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ μεταξύ 1890 και 1894  θα παρουσιαστεί το διαχρονικό ζήτημα της γυναίκας και της θέσης της, σε μια κοινωνία «χτισμένη» από άνδρες.

 

Ο Ίψεν με την «Έντα Γκάμπλερ» συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργηματικό τρόπο την πλήρη παρακμή (οικονομική, κοινωνική, ηθική, και ψυχολογική) της αριστοκρατικής τάξης, η οποία χρησιμοποίησε ακόμη και το γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών.

 

Η Έντα, κόρη του αποθανόντος στρατηγού Γκάμπλερ, θύμα των υψηλών της απαιτήσεων, βρίσκει στο πρόσωπο του Γιόρκεν Τέσμαν το σύζυγο με τις προοπτικές που μπορεί ίσως να της επιστρέψει τη «χαμένη» κοινωνική και οικονομική αίγλη.

 

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν στο Μπάγκειον
Η Παρθενόπη Μπουζούρη και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου

 

'Όταν από σύμπτωση ξανασυναντά τον Ειλέρτ Λεβμποργκ, εκείνον που κάποτε ανομολόγητα ερωτεύθηκε και μαθαίνει ότι, με τη βοήθεια μια άλλης γυναίκας, κατώτερης ταξικής προέλευσης, θα εκδώσει ένα σημαντικό, καινοτόμο βιβλίο και ότι με αυτό είναι ακαδημαϊκός συνυποψήφιος του συζύγου της, συγκλονίζεται και  καταστρέφει αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί.

 

Υπονομεύει  το σύζυγο της με την ψυχρότητα, διαψεύδει την εγκυμοσύνη της, καίει τα χειρόγραφα του Ειλέρτ και τέλος επιλέγει την αυτοκτονία ως την τελευταία διεστραμμένη απόπειρα της για να ικανοποιήσει τη δίψα για ζωή.

 

H Άντζελα Μπρούσκου σημειώνει για την παράσταση

Απεικονίζοντας την παθολογία, μιας απογοητευμένης γυναίκας, ο Ίψεν με την Έντα Γκάμπλερ καταθέτει την πιο ισχυρή διαμαρτυρία απέναντι σε μια διεφθαρμένη κοινωνία, αποφασισμένη να θυσιάσει χάριν των δικών της συμφερόντων, την ελευθερία και την ατομική έκφραση των πιο χαρισματικών μελών της. Σήμερα η Έντα Γκάμπλερ διαγράφει μέσα από τους αιώνες την επιτέλεση του φύλου της. Τα πάντα είναι «προσποίηση».

 

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν στο Μπάγκειον

 

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν στο Μπάγκειον

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία -εικαστική άποψη: Άντζελα Μπρούσκου

Μουσική: Nalyssa Green

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση

Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions

 

Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Χριστίνα Παπαδοπούλου

 

Info

Μπάγκειον ξενοδοχείο, Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα

Παραστάσεις: από 10 Φεβρουαρίου έως 25 Μαρτίου, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30.

Τιμές: 10-15 ευρώ.

Σε ισχύ προσφορά προπώλησης με 10 ευρώ γενική είσοδο έως 31 Ιανουαρίου.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Οδηγός Θεάτρου