ΘΕΑΤΡΟ

Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν

Η Ρούλα Πατεράκη και ο Γιώργος Νανούρης για πρώτη φορά συναντιούνται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και παρουσιάζουν τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη. Πρόκειται για μια μεταγραφή για δύο πρόσωπα βασισμένη στο Murder in the Cathedral του T.S. Eliot στη μνημειώδη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη.

 

04/12-9/4, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), Πεσμαζόγλου 5. Δευτέρα-Τρίτη 21:15, εισιτήριο: 8-15 ευρώ.

 

 

Hommage

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Η multimedia παράσταση Hommage είναι αφιερωμένη στον Λευτέρη Βογιατζή.

 

Μια καινούργια multimedia παράσταση αφιερωμένη στον Λευτέρη Βογιατζή έρχεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, βιντεο-προβολές, αρχειακό υλικό του θεάτρου, αποσπάσματα από τις παραστάσεις του σημαντικού δημιουργού, αναμνήσεις και συνεντεύξεις, όλα εμπλέκονται στη σύνθεση που παίρνει τη μορφή «ξενάγησης» για τους θεατές. Σε κάθε παράσταση θα εμφανίζεται ανά ημέρα ένας παλιός ή νέος συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή όπως οι Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Πανταζάρας κ.ά. Το site-specific καλλιτεχνικό δρώμενο έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Αλιδάκης, ο οποίος υπήρξε βοηθός του Λευτέρη Βογιατζή.

 

4/12-9/1, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη. Δευτέρα-Τρίτη 21:00, εισιτήριο: 10-15 ευρώ.

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αλέξανδρος Ψυχούλης, «Μία καλλιεργήσιμη έκσταση»

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Αλέξανδρος Ψυχούλης, "Μία καλλιεργήσιμη έκσταση".

 

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι ζωγράφος, εικαστικός και δημιουργός κόμικς. Ασχολείται ακόμα με το animation, το video art και έχει γράψει θεατρικά. Η καινούργια του έκθεση στην γκαλερί Αντωνοπούλου αποτελείται από ενότητες που ακολουθούν τη διαδικασία της καλλιέργειας ενός κήπου και μπορεί να αναγνωσθεί από τον θεατή κυκλικά: καθάρισμα, όργωμα, φύτευση, πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

 

1/12-20/1, A.Antonopoulou Art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή. Τετ.-Παρ. 14:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00. Εγκαίνια έκθεσης: 1/12, 19:00-22:00, είσοδος ελεύθερη.

 

 

Τάσος Μαντζαβίνος, Η γυναίκα της Ζάκυθος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Τάσος Μαντζαβίνος, Η γυναίκα της Ζάκυθος.

 

Στο «Ύστερον Κεφάλαιον» του έργου του Η γυναίκα της Ζάκυθος ο Διονύσιος Σολωμός σημειώνει: «ζωγράφισέ τους όλους». Δεν πρόλαβε όμως να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Ο Τάσος Μαντζαβίνος δοκίμασε να ανταποκριθεί στην εντολή, ζωγραφίζοντας τη γυναίκα για την οποία μιλά με φρίκη και λύπηση ο ποιητής. Το έργο εκτυλίσσεται τα χρόνια της Επανάστασης και μάλιστα τις παραμονές της μαρτυρικής Εξόδου του Μεσολογγίου με άξονα τον ανήθικο και αντεθνικό βίο μιας ανώνυμης γυναίκας στη Ζάκυνθο.

 

30/11-27/01, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Βιβλιοπωλείο), Θουκυδίδου 13. Δευτ. Τετ. 9:30-15:30, Τρ., Πέμ., Παρ. 9:30-20:00, Σάβ. 10:00-17:00, είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φοίβος Δεληβοριάς

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσιάζει ένα «συλλεκτικό» live αυστηρά για 300 θεατές.

 

Σε ένα «συλλεκτικό» live αυστηρά για 300 θεατές, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι μουσικοί του παρουσιάζουν για πρώτη φορά ολόκληρους και back to back τους δύο τελευταίους του δίσκους, τον «Αόρατο Άνθρωπο» του 2011 και την «Καλλιθέα» του 2015. Ο πρώτος μιλάει για έναν συγκεκριμένο έρωτα και ο άλλος για μια συγκεκριμένη γειτονιά. Το κοινό τους σημείο: και τα δύο τα έφαγε ο χρόνος.

 

4/12, 6 d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισιτήριο: 10 ευρώ

 

 

 

Blend: Ben Klock

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ben Klock

 

Ανάμεσα στους 10 καλύτερους dj του κόσμου κατατάσσει τον Ben Klock εδώ και χρόνια το Resident Advisor. Ο 42χρονός Γερμανός μουσικός παραγωγός και ιδρυτής του label Klockworks, χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στην πρόσφατη ιστορία της techno, έρχεται στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου, καλεσμένος του Blend και του 6 d.o.g.s.

 

02/12, Vox, Ιερά Οδός 16, Ώρα: 23:00, Εισιτήριο: 23- 30 ευρώ

 

 

Μάνος Χατζιδάκις: Έργα για πιάνο

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Μάνος Χατζιδάκις

 

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό τα ανέκδοτα έργα «Ρώμη 1970» και «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο» του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη. Στις 2 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα έργα «Ιονική Σουίτα», «Ρώμη 1970», «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Ερημιά», «Το καταραμένο φίδι», ενώ στις 3 Δεκεμβρίου τα: «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο», «Ρυθμολογία», «Έξι λαϊκές ζωγραφιές», «Το καταραμένο φίδι». Ερμηνεύουν δύο διακεκριμένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωμόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς.

 

2-3/12, Εναλλακτική Σκηνή Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:30, εισιτήριο: 12-25 ευρώ

 

 

Κ. Βήτα & Μ. Δέλτα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα, εννέα χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή εμφάνιση, θα βρεθούν μαζί για δύο πεντάωρα DJ sets στο Steam.

 

O Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα, εννέα χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή εμφάνιση, θα βρεθούν μαζί για δύο πεντάωρα DJ sets στο Steam. Οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής σκηνής της Ελλάδας θα παίξουν αγαπημένη τους μουσική. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν μαζί ήταν το 2008, στο πάρτι για τα γενέθλια της LiFO. Support act θα είναι η DJ Fo.

 

1-2/12, Steam Athens, Ευρυμέδοντος 3, 23:00. Εισιτήριο: από 15 ευρώ.

 

 

Blue Hawaii

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Blue Hawaii

 

To indie-dance-pop ντουέτο των Raphaelle «Ra» Standell (Braids) και Alex «Agor» Kerby από το Μόντρεαλ του Καναδά έρχεται στον καινούργιο ανεξάρτητο χώρο στη γωνία Βύσσης και Αιόλου, καλεσμένοι του Κορμοράνου. Στην αρχή και στο τέλος τη μουσική θα αναλάβουν οι Blue Lagoon και Body Double.

 

03/12, V/A Haus, Βυσσης 1 & Αιόλου, 20:00, εισιτήριο: 3 ευρώ.

 

 

ΠΑΡΤΙ

8 χρόνια Cannibal Radio

O Cannibalradio γιορτάζει τα 8 του χρόνια με τους παραγωγούς του, τους φίλους και τους συνεργάτες του. Line up: Speerit of Johnny Ro (Live)/ NKT B2B Drosis/ Mackenzie B2B Kimco/ Mr. M B2B A. Metz/ Softcore/ BMSK.

 

01/12, 6 d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Ώρα: 00:00, Εισιτήριο: 5 ευρώ

Οδηγός Θεάτρου