Με δύναμη από την Κηφισιά

Γραμμένο με σπινθηροβόλο χιούμορ, γρήγορο ρυθμό και ανάλαφρη διάθεση, άλλοτε φάρσα, άλλοτε κομεντί, άλλοτε δράμα με αριστοτεχνική κατασκευή, το «Με δύναμη από την Κηφισιά» αναδεικνύει το εσωτερικό κενό των ηρωίδων και την απελπισία τους μπροστά στο πέρασμα του χρόνου, τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα και να σταθούν στα πόδια τους. Οι τέσσερις ηρωίδες του έργου, εγκλωβισμένες σε ένα αστικό σαλόνι των βορείων προαστίων, γίνονται φορείς της νεύρωσης, της αγωνίας και της τρομερής τους λαχτάρας για ζωή.

 

Συγγραφείς: Δημήτρης Κεχαΐδης - Ελένη Χαβιαρά

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική σκηνή, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος

 

 

Άγριος Σπόρος

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Άγριος Σπόρος

 

Κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου. Ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο Τσίρος σκιαγραφεί μια αρχετυπική μορφή του σύγχρονου Έλληνα της επαρχίας για να σχολιάσει τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Ο Τάκης Σπυριδάκης στον πρώτο ρόλο. Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού φέτος θα φέρει τα πάνω κάτω.

 

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Παίζουν: Τάκης Σπυριδάκης, Ηλίας Βαλάσης, Χριστίνα Μαριάννου

Κεντρική σκηνή, Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

 

 

Στέλλα κοιμήσου

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Ο Γιάννης Οικονομίδης σκηνοθετεί καταγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα.

 

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με μαφιόζικες μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Ο Γιάννης Οικονομίδης σκηνοθετεί καταγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα.

 

Συγγραφή-σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης  

Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Έλλη Τρίγγου, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος

Εθνικό Θέατρο, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24

 

 

Χαρτοπόλεμος

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Χαρτοπόλεμος

 

Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, έναν σύγχρονο «Βυσσινόκηπο», πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μια κοπέλα κι ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοσπαράζονται. Σε μία μόνο μέρα παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση, οικονομική αλλά και συναισθηματική, οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη. Ένα σύγχρονο θρίλερ που θα μπορούσε να εξελίσσεται δίπλα μας.

 

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ρωμνιός

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Παίζουν: Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Παύλος Πιέρρος, Φοίβος Ριμένας

Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7

 

 

Βούβα

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Ο Νίκος Αρβανίτης και η Νάντια Κοντογεώργη στην παράσταση ¨Βούβα".

 

Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με θέμα την ερωτική συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας στην ελληνική επαρχία του σήμερα, που εκτός από τη μεταξύ τους αναμέτρηση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους προσωπικούς τους εφιάλτες. Οι εφιάλτες άλλοτε είναι υπαρκτά πρόσωπα από το άμεσο περιβάλλον των δυο ηρώων και άλλοτε αλληγορικές μορφές που αφορούν την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Χρήστος Γεωργαλής, Καίτη Ιωαννίδου, Αναστασία Μανιάτη

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι

 

 

Ο μικρός εγώ

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Το έργο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα-αλυσίδα «Τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή.

 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα-αλυσίδα «Τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή, το έργο είναι το ταξίδι στη ζωή ενός ανθρώπου με μνήμες άλλοτε ωραίες και τρυφερές, άλλοτε άσχημες, που καταλήγουν να γίνουν η κραυγή του ήρωα ο οποίος αναγκάζεται πια να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό, τόσο ως άτομο που δρα μέσα σε μια οικογένεια όσο και ως ένας καλλιτέχνης που δρα μέσα στην κοινωνία.

 

Σκηνοθεσία: Β. Ανδρέου

Παίζουν: Βλ. Κουτσού, Φ. Παπανικολάου, Γ. Μακρή

Άλφα Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Πολυτεχνείο

 

 

Ο γάμος του Καραχμέτη

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Ο γάμος του Καραχμέτη.

 

Βασισμένο σε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη που διαδραματίζεται στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας, το έργο έχει ως κεντρικό ήρωα τον Κουμπή, έναν από τους προεστούς του χωριού και φίλο του Τούρκου ναυάρχου, ο οποίος μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει έναν παπά ή να τον φοβερίσει να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε αγία ψυχή και την προβάλλει ως παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.

 

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Παίζουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο

 

 

Αγγέλα

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Αγγέλα

 

Η Αγγέλα, ένα ορφανό κορίτσι που έρχεται με προσδοκίες από το χωριό της στην πρωτεύουσα, αντικαθιστά μια υπηρέτρια που έχει αυτοκτονήσει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στον σκοτεινό και περίπλοκο αυτό κόσμο θα συναντήσει τις άλλες υπηρέτριες, θα αφουγκραστεί τους καημούς τους, θα ανακαλύψει τα μυστικά τους, θ’ αποκτήσει φίλους κι εχθρούς. Πολύ σύντομα όμως ο ερχομός του Λάμπρου, αδερφού της προκατόχου της, θα ανατρέψει κάθε ισορροπία, όταν η αγωνιώδης αναζήτησή του για τους πραγματικούς λόγους της αυτοκτονίας θα φέρει όλους τους ήρωες αντιμέτωπους με ηθικά διλήμματα και θα τους αναγκάσει να πάρουν θέση.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Σεβαστίκογλου

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Παίζουν: Αγγελική Κοντού, Παύλος Εμμανουηλίδης, Πέτρος Νάκος, Έλενα Καστανά, Στέλλα Κωνσταντάτου, Μελανία Μπαλτσίδου, Κυριακή Στούρου, Γιάννης Ανδρουλακάκης, Στέλλα Κωνσταντάτου, Θάνος Κώτσης

Altera Pars, Κεντρική Σκηνή, Μεγ. Αλεξάνδρου 123

 

 

Το θείο τραγί

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
Ο Άρης Μπινιάρης στο "Θείο τραγί".

 

Δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Ένας αλήτης, ένας προκλητικός, ένας εχθρός του καθωσπρεπισμού επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μια παλιά του αγάπη. Αυτή, παντρεμένη τώρα πια μ’ έναν πλούσιο αστό, ζει την «ευτυχία» μιας «γεμάτης» ζωής. Ο αντι-ήρωας αυτός ραδιουργεί σωτήρια εναντίον μιας δοσμένης συνταγής που καθιστά τους ανθρώπους κοινωνικά «κανονικούς», απεγνωσμένα «υγιείς» και κάλπικα γεμάτους.

 

Σκηνοθεσία-ερμηνεία-στίχοι τραγουδιών: Άρης Μπινιάρης

Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

 

 

Στέλλα

10 παραστάσεις με έμπνευση την ελληνική πραγματικότητα
H θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο .

 

H θρυλική «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο με την αυθεντική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και με τραγούδια του Τσιτσάνη. Εξήντα δύο χρόνια μετά, στο κέντρο Παράδεισος ζωντανεύει η Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, με όλους τους πόνους, τους καημούς και τις μικρές διαχρονικές ιστορίες που γίνονται τραγούδια. Εκεί η Στέλλα θα ονειρευτεί, θα ζήσει και θα επιλέξει να πεθάνει.

 

Βασισμένο στο σενάριο του Μιχάλη Κακογιάννη

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Παίζουν: Ανδρομάχη Χρυσομάλη, Πασχάλης Τσαρούχας, Κατερίνα Κούκα, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαριάννα Λαγουρού, Μαρία Αντουλινάκη, Μάριος Μακρόπουλος, Νίκος Πλατύραχος

Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Εξάρχεια

Οδηγός Θεάτρου