ΘΕΑΤΡΟ

Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο

Μια μπάντα πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής αποσύρεται σε ένα απομακρυσμένο δάσος για να ανακαλύψει τον απόλυτο ήχο. Καθώς οι μέρες περνούν, ο στόχος ξεθωριάζει και η αναζήτηση οδηγεί τους ήρωες σε ερμητισμό και ένα παράλογο υπαρξιακό ταξίδι. H νέα θεατρική παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη και της καλλιτεχνικής ομάδας Ginger Creepers Theater Band είναι μια ωδή στον ήχο ως αίσθηση που ορίζει την ύπαρξη. Οι πόρτες ανοίγουν δύο ώρες πριν από την έναρξη, με events και DJ-sets να προηγούνται του κυρίως μέρους του έργου.

23/10-26/12, Bios, Πειραιώς 84, Δευτ.-Τρ. 21:15, εισ.: 5-12 ευρώ

 

 

Frida κι άλλο

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει τον ρόλο της Frida Kahlo.

 

Οι Fly Theatre, μετά την παράσταση Αγγελική, παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά βασισμένη στη ζωή και το έργο της Frida Kahlo. Η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει τον ρόλο της Μεξικανής ζωγράφου, ενώ ο Robin Beer χειρίζεται και δημιουργεί ζωντανά ήχο και βίντεο, συνθέτοντας τον κόσμο που την περιβάλει. Η Frida, σύμβολο επιμονής, αντοχής και ελευθερίας, αντισταθμίζει την ακινησία της, «κινώντας» τη ζωή της στο μέγιστο.

19/10-01/02, 104, Eυμολπιδών 41, Πέμπτη: 21:00, εισ.:10 ευρώ

 

 

Πέρασα...

Με κύριο «σώμα» τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα τη μουσική, η Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει ένα μεικτό θέαμα-ακρόαμα. Η σύλληψη, η μουσική και η σκηνοθεσία είναι της ίδιας της συνθέτριας-πιανίστας. Ακούγονται απαγγελίες της Κικής Δημουλά και απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων.

Μέχρι 31/10, Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 5-12 ευρώ

 

 

ΧΟΡΟΣ

Kalakuta Republik

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Έμπνευση για την παράσταση Kalakuta Republik είναι η μουσική και οι ιδέες του Νιγηριανού Φέλα Κούτι. Φωτό: Dune

 

Η μουσική και οι ιδέες του Νιγηριανού Φέλα Κούτι, του χαρισματικού μουσικού, πολιτικού ακτιβιστή και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη που χρησιμοποιούσε την τέχνη του ως όπλο, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την εκρηκτική χορευτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλί από την Μπουρκίνα Φάσο. Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ βασισμένου στη μουσική του Κούτι επτά χορευτές εγείρουν ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική.

25-27/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, 21:00, εισ.: 7-15 ευρώ

 

 

ΠΑΡΤΙ

8 χρόνια six d.o.g.s

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Το six d.o.g.s γιορτάζει τα 8 του χρόνια με ένα μεγάλο διήμερο πάρτι.

 

Έχοντας κάνει ήδη δώρο στον εαυτό του καινούργιο ηχοσύστημα (το VOID Acoustics Tri Motion), το six d.o.g.s γιορτάζει τα 8 του χρόνια με ένα μεγάλο διήμερο πάρτι. Πρώτη θα ευχηθεί χρόνια πολλά η Nalyssa Green την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσουν οι No Clear Mind. Πριν, μετά και στο ενδιάμεσο από τα decks θα περάσει πλειάδα αγαπημένων DJs, και πιο συγκεκριμένα οι Devika, Sepho, Mr. M, Morah, Bonebrokk, Marsha, Fragk & Gl, Chevy, Tolis Q και Lex.

20-21/10, six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 22:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αρχιτεκτονική 1:1

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της περιόδου 1995-2000.

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της περιόδου 1995-2000. Στο πλαίσιο του πειράματος είχε ζητηθεί από τους σπουδαστές να επιλύουν και να υλοποιούν από μία διαφορετική κατασκευή κάθε χρόνο, σε κλίμακα ένα προς ένα, δηλαδή σε φυσικό μέγεθος. Η έκθεση είναι φωτογραφική και αφιερωμένη στη μνήμη των εμπνευστών και καθοδηγητών του εγχειρήματος, των πρόωρα εκλιπόντων καθηγητών Δημήτρη Μπίρη και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Μέχρι 19/11, Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Ωράριο λειτουργίας: Πέμ., Κυρ. 10:00-18:00, Παρ., Σάβ. 10:00-22:00, εισ.: 6-8 ευρώ.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Hanni El Khatib

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ο πολυτάλαντος 36χρονος μουσικός με καταγωγή από το Ιράν και τις Φιλιππίνες έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

 

Ένας από τους πιο γνωστούς πολυοργανίστες στην Αμερική αυτήν τη στιγμή έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Πρώην skater και punk, ο πολυτάλαντος 36χρονος μουσικός με καταγωγή από το Ιράν και τις Φιλιππίνες έχει γράψει μερικά εξαιρετικά δημοφιλή κομμάτια και ακούγεται παντού, σε διαφημιστικά της Nike, της Converse, της Nissan και της Levi’s αλλά και σε prime time τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Luther», το «Suits», το «Elementary» κ.α.

20/10, Gagarin205, Λιοσίων 205, 20:30, εισ.: 15-22 ευρώ

 

 

Lubomyr Melnyk

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ο Ουκρανός Lubomyr Melnyk είναι ο «πιο γρήγορος πιανίστας του κόσμου».

 

Ο Ουκρανός Lubomyr Melnyk αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια σκληρής εργασίας και μελέτης ώστε να επιτύχει την «continuous music», μια αυξημένης δυσκολίας τεχνική πιάνου που όρισε ο ίδιος, κερδίζοντας το προσωνύμιο του «πιο γρήγορου πιανίστα του κόσμου». Το επικό «Corollaries» του 2013 εξέπληξε το κοινό με την πολυπλοκότητα αλλά και την απαράμιλλη ερμηνεία του, ενώ ακολούθησαν τα οριακά «Evertina» και «Rivers and Streams». Η τελευταία του δουλειά είχε τίτλο «Illirion» και κυκλοφόρησε από τη Sony Classical Music.

20-21/10, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 17 ευρώ

 

 

Οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου, «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα…»

Νέοι δημιουργοί εμπνέονται και πειραματίζονται με τους ήχους της παράδοσης, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο της σπουδαίας Δόμνας Σαμίου. Με τσαμπούνες της Ικαρίας, λύρες της Δράμας, λαούτα της Κύπρου αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, τα νεανικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό.

21-22/10, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 20:30, εισ.: 10-16 ευρώ

 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο άγνωστο κι ακόμα παραπέρα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», η Στέγη και το Flix.gr προτείνουν σπάνιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αυτή την Τρίτη δείτε το World of Tomorrow του Don Hertzfeld, τον Θαυμαστό Κόσμο του Ιουλίου Βερν (Vynález zkázy) του Karel Zeman και το Mothra του Ishirō Honda.

24/10, Odeon Starcity, λεωφ. Συγγρού 111, 19:00 & 21:30, εισ.: 4-6 ευρώ

Οδηγός Θεάτρου