ΘΕΑΤΡΟ

 

Ο κήπος του Ραπατσίνι

Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί και ο Άγγελος Παπαδημητρίου στήνει το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης στην οποία παίζουν επίσης ο Ερρίκος Μηλιάρης και η Δανάη Ρούσσου. Πρόκειται για ένα λυρικό-δραματικό ποίημα, ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους, με ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτήν των διηγημάτων του Πόε και του Μπόρχες, γραμμένο το 1844 από τον Ναθάνιελ Χόθορν. Η ιστορία συμβαίνει σε ένα μακρινό́, ακαθόριστο παρελθόν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

18/10-12/11, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69. Τετ.-Σάβ. 21:00 & Κυρ. 19:00, εισ.: 10-14 ευρώ.

 

 

Ουγκό: Μια Ουτοπία

 

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ουγκό: Μια Ουτοπία, Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

 

«Αυτό που ορθώνεται ετούτη τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη των λαών· είναι η Ευρώπη των βασιλέων» γράφει ο σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης Βικτόρ Ουγκό, μέσα του 19ου αιώνα. Η σκηνοθέτις Σοφία Μαραθάκη βασίζεται στις Επιστολές στον Λουδοβίκο Βοναπάρτη του Ουγκώ για να φτιάξει μια παράσταση με ζωντανή μουσική για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ανθρωπισμού.

13-22/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή), λεωφ. Συγγρού 107-109, 21:00, εισ.: 7-12 ευρώ

 

 

Οίκος Μακ-Μπεθ

 

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Οίκος Μακ-Μπεθ

 

Ο Παναγιώτης Μέντης, μετά την Αδαμαντία, γράφει ξανά ένα έργο κατά παραγγελία για το Θέατρο Τέχνης, βασισμένο στον Μακμπέθ του Σαίξπηρ. Ο Οίκος Μακ-Μπεθ είναι ένα πολιτικό, ψυχολογικό θρίλερ για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και την αναμενόμενη μετα-δημοκρατία. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Ηρώ Κωστή, η Γιάννα Μαλακατέ και ο Γιώργος Σταυριανός.

16/10-31/03, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), Πεσμαζόγλου 5. Πρόγραμμα παραστάσεων: 16/10-28/11: Δευτ.-Τρ. 21:15 & 2/12-31/3: Σάβ. 18:00, εισ.: 8-15 ευρώ.

 

 

Στέλλα κοιμήσου

Το πρώτο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε αποκλειστικά για το θέατρο ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων. Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, η παράσταση ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα.

14/10-21/01, Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Αγ. Κων/νου 22-24, Τετ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 19:00, εισ.: 13-17 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Iasis & Friends

 

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Iasis

 

Το τζαζ και world fusion συγκρότημα σχηματίστηκε μέσα των ’90s με πυρήνα τον Κώστα Μπαλταζάνη, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου και τον Πέτρο Κούρτη. Στην επανένωσή τους για πρώτη φορά σε σειρά συναυλιών μετά το 2004, οι Iasis συναντούν στη σκηνή του Half Note τον Ορφέα Περίδη, την Έλλη Πασπαλά καθώς και την τραγουδίστρια ηθοποιό και χορεύτρια Μαρίνα Σάττι.

6-9/10, Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς. Παρ.-Σάβ. 22:30, Κυρ.-Δευτ. 21:30, εισ.:10- 20 ευρώ.

 

 

All Them Witches

 

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
All them witches

 

Η ρoκ μπάντα από το Nάσβιλ του Tενεσί επιστρέφει στην Αθήνα. Μετά το επιτυχημένο «Dying surfer meets his maker» που προχώρησε τον ήχο τους, οι All Them Witches κυκλοφόρησαν φέτος το 4ο άλμπουμ τους με τίτλο «Sleeping through the war» με παραγωγό τον κάτοχο δύο βραβείων Grammy, Dave Cobb. Το συγκρότημα εξερευνά μονοπάτια της blues rock, αναμειγνύοντας στοιχεία των ’70s και της stoner σκηνής των αρχών των ’90s.

14/10, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 20:30, εισ.: 20 ευρώ

 

 

Δημήτρης Μυστακίδης, Amerika

Με αφορμή την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα ιδιότροπα παιξίματα του Κατσαρού, του Δούσα και του Κωστή, ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική.

12/10, Θησείον, Τουρναβίτου 7, 21:30, εισ.: 10 ευρώ

 

 

Jean Michel Bernard, Cinematic Piano

Ο Γάλλος βιρτουόζος πιανίστας και συνθέτης Jean Michel Bernard παρουσιάζει κοµµάτια από τις ταινίες Ε.Τ., Ο Ταξιτζής, Chinatown, Βασικό Ένστικτο, Η λίστα του Σίντλερ, Επικίνδυνες Αποστολές, αλλά και πολλά ακόμη, συνδυάζοντάς τα µε τζαζ στοιχεία.

14/10, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 21:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Κωστής Βελώνης, A Puppet Sun

 

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Κωστής Βελώνης, A Puppet Sun

 

Ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο, συνδεδεμένο με σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, ενεργοποιεί ο ΝΕΟΝ, αναθέτοντας μια νέα εικαστική εγκατάσταση στον Κωστή Βελώνη. Ο καλλιτέχνης, μέσα από την έκθεση «A Puppet Sun», αξιοποιεί την ιστορική οικία της Καπλανών 11, επανασυστήνοντάς την στο κοινό. Επιμελητής είναι ο Βασίλης Οικονομόπουλος, βοηθός επιμελητής στις Συλλογές Διεθνούς Τέχνης της Tate Modern του Λονδίνου.

11/10-14/01, Ιστορική Οικία Καπλάνων 11, Τετ.-Κυρ. 12:00-20:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΠΑΡΤΙ

 

Disco Dallesandro

 


10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Chraja, Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Η δημιουργική πλατφόρμα για τις queer τέχνες «The queer archive» οργανώνει το πάρτι του Σαββατοκύριακου στο Cantina Social. Στα decks, ο σκηνοθέτης, video artist, curator και ιδρυτής του «The queer archive» Kostakis (Κωνσταντίνος Μενελάου) και η drag queen Chraja θα παίζουν ένα εκλεκτικό μείγμα από dance disco, πoπ, r&b και electro. 

14/10, Cantina Social, Λεωκορίου 8, Ψυρρή, 22:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Θεάτρου