Πέντε σημαντικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο
O Φάρος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

 

Λίγο πριν τα θέατρα της Αθήνας αρχίσουν να αποκαλύπτουν τα ολοκληρωμένα προγράμματά τους για την καινούρια σεζόν, ξεχωρίσαμε πέντε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Βραβευμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας και προσεκτικά επιλεγμένοι θίασοι μας κάνουν ήδη να ανυπομονούμε για το θεατρικό φθινόπωρο.

 

Μετά την επιτυχία του Πουπουλένιου και του Θεού της Σφαγής στο θέατρο Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επιστρέφει και σκηνοθετεί, σε πανελλήνια πρεμιέρα, το θρίλερ - μαύρη κωμωδία του Κόνορ Μακφέρσον «Ο Φάρος». Στο πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα θα πρωταγωνιστούν, εκτός από τον Μαρκουλάκη, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Νίκος Ψαρράς και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

 

Η υπόθεση: Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερεις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

 

Πέντε σημαντικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο
Η Αγριόπαπια του Ίψεν από τον Δημήτρη Τάρλοου

 

Το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Η Αγριόπαπια» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου σε μια παράσταση που θα παρουσιαστεί από τις 22 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πορεία.

 

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, Γκρέγκερς επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από χρόνια απουσίας, έχοντας αναπτύξει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, που συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκρέγκερς βρίσκει ευεπίφορο πεδίο άσκησης της φιλοσοφίας του και οδηγεί την οικογένεια Έκνταλ στην καταστροφή της ψευδαίσθησής της. 

 

Πέντε σημαντικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο
Προδοσία με τον Γιώργο Χρυσοστόμου, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Κατερίνα Παπαδάκη.

 

Η «Προδοσία», ένα απ’ τα σπουδαιότερα έργα του νομπελίστα βρετανού δραματουργού Χάρολντ Πίντερ, θα ανέβει τον Νοέμβριο στο Μικρό Παλλάς, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Πρωταγωνιστές της παράστασης θα είναι ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Πυγμαλίωνας  Δαδακαρίδης και η Κατερίνα Παπαδάκη.

 

Η παράσταση παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη χρονολογική σειρά. Το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν.

 

Πέντε σημαντικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο
Η Καριοφυλλιά Καραμπέτη θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Ο Γλάρος" που θα ανεβάσει ο Γιάννης Χουβαρδάς

 

Το κλασσικό έργο του Αντον Τσέχοφ «Ο Γλάρος» με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών θα ανεβάσει ο Γιάννης Χουβαρδάς τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Άλκηστις Πουλοπούλου, Έμιλη Κολιανδρή, Δημήτρης Ημελλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Μπίτος και Σύρμω Κέκε.

 

Η Αρκάντινα είναι μια καταξιωμένη και δημοφιλής ηθοποιός του κατεστημένου θεάτρου που συνδέεται με τον Τριγκόριν, έναν επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Τρέπλιεφ, ο γιος της Αρκάντινα, αναζητά, κάτω από την “σκιά” της μητέρας του, νέους τρόπους έκφρασης στην ποίηση και στο θέατρο. Παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτήμα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του, τη Νίνα. Η παράσταση όμως θα τελειώσει άδοξα. Η Νίνα θέλει να γίνει ηθοποιός και αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι και να ακολουθήσει τον Τριγκόριν. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τρέπλιεφ εξακολουθεί να ζει στο κτήμα του Σόριν και να παρακολουθεί από μακριά την προσωπική ζωή και την καριέρα της Νίνας. Η επιδείνωση της υγείας του Σόριν θα φέρει πάλι στο κτήμα την Αρκάντινα και τον Τριγκόριν. Στο ίδιο μέρος, θα επιστρέψει “τσακισμένη”, σαν τον νεκρό γλάρο που κάποτε είχε αποθέσει στα πόδια της ο Τρέπλιεφ, και η Νίνα.

 

Πέντε σημαντικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το φθινόπωρο
Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη στην παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

 

Η νέα σεζόν ξεκινά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη ενώ τα κοστούμια έχει αναλάβει η σταθερή του συνεργάτις του σκηνοθέτη, Ιωάννα Τσάμη.

 

Το γνωστό έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά ανέβηκε πρώτη φορά το 1995 στη «Νέα Σκηνή» του Θεάτρου της οδού Κυκλάδων από τον Λευτέρη Βογιατζή. Η ιδιότυπη κωμωδία παρουσιάζει την καθημερινή ζωή τεσσάρων μεσοαστών γυναικών, της Αλέκας, της Μάρως, της Φωτεινής και της Ηλέκτρας, οι οποίες ονειρεύονται ένα μακρινό ταξίδι που νομίζουν ότι θα αποτελέσει γι’ αυτές ένα νέο ξεκίνημα. Στο μεταξύ, ασχολούνται με τα ερωτικά τους αδιέξοδα, τις διαψεύσεις της ζωής τους και τις αγωνίες τους για το μέλλον. Αλλά το ταξίδι, σταδιακά, μοιάζει όλο και πιο μακρινό.

 

Οδηγός Θεάτρου