10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

Θεατρικά και χορευτικά έργα που έρχονται τους επόμενους μήνες

LIFOTEAM 27.3.2017 | 16:35

 

Θερισμός

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Θερισμός» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Η τολμηρή και αιρετική δραματουργία του Δημητριάδη κινείται στο χώρο της σκληρής κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, υιοθετώντας εδώ ένα υποδόριο, διαβρωτικό και εν τέλει τραγικό χιούμορ. Η ιστορία: Μια παρέα εύπορων αστών χαλαρώνει ατενίζοντας τη θέα από τον κόλπο του Ακαπούλκο. Η καθημερινότητα είναι απαιτητική και οι διακοπές είναι γι’ αυτούς η μοναδική απόδραση. Το σκηνικό είναι ιδανικό και όλα μοιάζουν τέλεια. Μόνο που κάθε τόσο το κουδούνισμα του κινητού ηχεί σαν παραφωνία στον επίγειο παράδεισο και ενίοτε τον μετατρέπει σε κόλαση.

Πρωταγωνιστούν: Αλεξία Καλτσίκη, Άννα Μάσχα, Περικλής Μουστάκης, Μάρω Παπαδοπούλου, Νίκος Ψαρράς

από 23/03 έως 28/05

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

Αγ. Κων/νου 22-24, 210 7234567, 210 3305074

Τετάρτη-Σάββατο: 21:00 και Κυριακή: 19:30
Εισιτήριο: 5-15 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Colossus

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παράσταση «Colossus» (Κολοσσός) βασισμένη στην τραγωδία Αγαμέμνων του Αισχύλου από το Σάββατο 22 Απρίλιου 2017 Απριλίου και για 15 μόνο παραστάσεις. Στο ρόλο της Mητέρας η Σοφία Χιλλ. Η παράσταση «Colossus» (Kολοσσός) είναι μια σκηνική σύνθεση με αφορμή τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Είναι το τρίτο και τελευταίο κομμάτι μιας τριλογίας με βάση την Ορέστεια του Αισχύλου μετά το «Venison» (Kρέας από κυνήγι) και το «Pedestal» (Βάθρο).

 

Έχοντας μια σαφή αναφορά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτά, παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας και τη μεταμόρφωσή της, από πιστή ακόλουθο, υποδειγματική σύζυγο και καλή μητέρα σε μυθικό τέρας που επιθυμεί την απόλυτη καταστροφή των πάντων.

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Χιλλ, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ελένη Μολέσκη, Ιωάννα Μιχαλά, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ασκάρογλου, Τάσος Τσουκάλης – Δημητριάδη

από 22/04 έως 14/05

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550

Πέμπτη-Κυριακή: 21:30
Εισιτήριο: 12-15 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Θεία Κωμωδία

Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Η σκηνοθέτης Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas, με την πορεία εντός και εκτός συνόρων, επιστρέφουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, δύο χρόνια μετά τα Αίματα, και παρουσιάζουν, από 22 Απριλίου έως 7 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή, αυτή τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών.

 

Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας του Δάντη, η ομάδα δημιουργεί μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή της, επιλέγοντας αποσπάσματα που μεταφέρουν το βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και τη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου, από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας στις επίπονες στιγμές της κρίσης, ως φωτεινές διαφυγές της ζωής, από την κατάδυση στον κόσμο των σκιών μέχρι την έξοδο στο φως. Στη σκηνή, ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών ξεδιπλώνει την αφήγηση, εμβαθύνοντας στους κώδικες που αναπτύσσουν οι Vasistas τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι βασίζονται στην εκφραστική δυναμική του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας. Στην παράσταση συμπράττει ένα κουαρτέτο εγχόρδων, παρόν επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκειά της και ενταγμένο στη σκηνική δράση. Ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, βαθύς γνώστης της μεσαιωνικής παράδοσης και λογοτεχνίας και δημιουργός του περίφημου έργου Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια, υπογράφει τη δραματουργία της παράστασης.

Πρωταγωνιστούν: Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

από 22/04 έως 07/05

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

Τετάρτη-Κυριακή: 20:30
Εισιτήριο: 5-20 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία

Η θεατρική ομάδα, λευκήΣΚΗΝΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά το αδημοσίευτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία» σε μια παράσταση αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους. Η ιστορία: Ο ετοιμοθάνατος τύραννος της Σικελίας, Λορέντζο Λαλίνι, καλεί τον Αθηναίο φιλόσοφο Αρίσταρχο Ερμίδη, προκειμένου να λύσει τον «κόμπο» που ο ίδιος έχει δέσει: αφήνει ολόκληρη την περιουσία του στο νόθο γιο του. Οι δύο νόμιμοι γιοι του σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν. Ο τύραννος δεν αλλάζει τη διαθήκη του. Μέσα από διαδοχικές συζητήσεις με όλα τα μέλη της οικογένειας, το νήμα περιπλέκεται και ο φιλόσοφος αντιλαμβάνεται πως τίποτε δεν είναι όπως παρουσιάζεται. Όταν γνωρίζει το νόθο γιο, όλα καταρρέουν κι από Σωτήρας μεταμορφώνεται σε Τέρας. 

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Αποστολακέα, Αλκινόη Ζαχαρόγιωργα, Ηρώ Κισσανδράκη, Απόστολος Μαλεμπιτζής

από 24/04 έως 23/05

TEMPUS VERUM -ΕN ΑΘΗΝΑΙΣ

Ιάκχου 19 , 210 3425170

Δευτέρα και Τρίτη: 21:00
Εισιτήριο: 5-12 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Staged

Η Μaria Hassabi, με το έργο Staged, ανεβαίνει στη σκηνή της Στέγης από 7 έως 9 Απριλίου μαζί με μερικούς από τους καλύτερους Νεοϋορκέζους χορευτές, ξαναστρέφοντας το βλέμμα στους σταθερούς άξονες της δουλειάς της: η πλοκή των παράλληλων σόλο σε μια ενιαία σύνθεση που μοιάζει με μεγάλο κινούμενο γλυπτό, ο χρόνος που διαστέλλεται μέσα στην παράσταση ζητώντας από τους θεατές να ακολουθήσουν το έργο στον αργό και καταλυτικό του ρυθμό και να βυθιστούν σε μια ενατένιση, οι «ενδιάμεσες» κινήσεις και οι ποιότητές τους που παίρνουν το χώρο τους και γίνονται το κέντρο της χορογραφίας, καθώς και μια ζεστή εκφραστικότητα που σιγά σιγά αναδύεται από τα κινούμενα σώματα.

 

Κυπριακής καταγωγής, η Μαρία Χασάπη ακολουθεί εδώ και χρόνια μια προσωπική και εντελώς ξεχωριστή πορεία στη σκηνή της Νέας Υόρκης. Η γραφή της αντλεί στοιχεία από τη χορογραφική της παιδεία, αλλά και από την εικαστική ματιά της, τοποθετώντας το έργο της στα όρια μεταξύ χορού και περφόρμανς – γι’ αυτό άλλωστε έχει παρουσιαστεί τόσο σε μουσεία, όσο και σε θέατρα. Το καλλιτεχνικό της ιδίωμα και η προσήλωσή της σε αυτό αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια το διαβατήριό της για τα πιο σημαντικά φεστιβάλ, θέατρα και μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως πρόσφατα το MoMA της Νέας Υόρκης. Τα έργα της έχουν κάτι το σαγηνευτικό, κάτι που αποκαλύπτει τις μυστικές σχέσεις του ανθρώπινου σώματος με το χώρο και το χρόνο.

Πρωταγωνιστούν: Jessie Gold, Hristoula Harakas, Maria Hassabi, Oisín Monaghan

από 07/04 έως 09/04

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

7-8 Απριλίου: 20:30, 9 Απριλίου: 17:30 και 20:30
Εισιτήριο: 5-25 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Σπίτι

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το «Σπίτι» του Χαράλαμπου Γιάννου στο πλαίσιο της δράσης «Συγγραφέας του μήνα» σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη. Ένας άνθρωπος σε κρίση επιστρέφει, ύστερα από χρόνια, στο πατρικό του. Δεν ξέρει για πόσο. Για όσο χρειάζεται. Μέχρι να δει τι πήγε σωστά και τι πήγε λάθος. Να καταλάβει από τι υλικό έχει φτιαχτεί. Κι αν είναι ικανός να ξεκινήσει πάλι τη ζωή του. Το Σπίτι βασίζεται στην ιδέα της επιστροφής σε μια εποχή αθωότητας και ασφάλειας. Στην προκειμένη περίπτωση, στο σπίτι της παιδικής ηλικίας. Τότε που, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, τα πράγματα ήταν πιο απλά. Είναι εφικτή αυτή η επιστροφή; Ήταν όντως τα πράγματα τόσο αθώα όσο τα θυμόμαστε; Υπήρξαμε ποτέ παιδιά; 

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ελενα Μαρσίδου, Λευτέρης Βασιλάκης, Φώτης Λαζάρου, Στέλλα Βογιατζάκη

από 05/04 έως 29/04

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

Αγ. Κων/νου 22-24, 210 7234567, 210 3305074

Τετάρτη και Σάββατο: 22:00
Εισιτήριο: 5 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Τοπία

Η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

 

Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α' χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

Πρωταγωνιστούν: Α' Χορευτές, Σολίστ, Κορυφαίοι και Corps de Ballet της ΕΛΣ

από 31/03 έως 10/05

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Ημερομηνίες Παραστάσεων: 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου και 5, 6, 10 Μαΐου 2017
Ώρα: 20:00
Εισιτήριο: 10-50 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Το μονόπετρο του πύργου

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία παρουσιάζει το νέο της έργο «Το Μονόπετρο του Πύργου». Το έργο κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, προς την Οικογένεια και τη βαθύτερη αγωνία του ανθρώπου να ανήκει «κάπου» και όχι τόσο να είναι «κάποιος». 

 

Με κεντρική επιρροή και έμπνευση τον «Πύργο» του Κάφκα και τον Νταίηβιντ Κούπερ και το βιβλίο του «Ο θάνατος της Οικογένειας», το «Μονόπετρο του Πύργου» περνάει από το προσωπικό στο συλλογικό-πολιτικό, από το έμφυλο στο βαθύτερα υπαρξιακό, από τη σουρεαλιστική σχεδόν αφήγηση του έργου του Κάφκα στο ρεαλισμό του σήμερα. 

Πρόκειται για ένα διαδραστικό έργο, κάποιες σκηνές του οποίου θα πραγματοποιούνται ή θα ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή του κοινού.

Για «το Μονόπετρο του Πύργου» έγινε ειδική ακρόαση στην οποία αναζητήθηκαν άνδρες που δεν είναι performers, και από ένα φάσμα ηλικιών μέσης ηλικίας (μεταξύ 40-60 χρονών) αλλά και επαγγελμάτων. Η «γυναίκα» στο έργο, που είναι ταυτόχρονα «πολλές» αλλά και «μία», ερμηνεύεται από την έμπειρη χορεύτρια Νικολέττα Ξεναρίου και την ίδια τη χορογράφο Μαρία Γοργία.

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Γοργία, Μιχάλης Καζάζης, Θεοφάνης Καλεβράς, Παύλος Λαουτάρης, Νίκος Μαϊνάρης, Νικολέττα Ξεναρίου, Θανάσης Παπαδημητρίου, Γιάννης Σπανός

από 24/03 έως 30/04

ΧΩΡΟΣ ΑΜΑΛΓΑΜΑ

Μενάνδρου 47,

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21:15 (Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις την περίοδο του Πάσχα)
Το αντίτιμο εισόδου καθορίζεται από τους θεατές

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Ηχώ

Με το νέο θεατρικό multimedia Echo, η Αναστασία Κουμίδου επιστρέφει στις Θεατρικές Συνθέσεις του Beton7 για τρίτη χρονιά. Mετά το βραβευμένο έργο Capo d’ Istria (Έπαινος Δραματουργίας «Κάρολος Κουν», 2014), και το Criminal Code: Britannicus (2015), το Echo ανιχνεύει μέσα από τις υφές του τσεχοφικού κόσμου, τον απόηχο/ψίθυρο της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων.   

 

Τέσσερις άνθρωποι, δύο ζευγάρια διαφορετικών γενιών, άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται ως θεατές, στην πρόβα ενός Τσεχωφικού έργου. Κατά τη διάρκεια του 50λεπτου διαλείμματος οι κόσμοι τους εφάπτονται, συγκρούονται, αλληλοσυμπληρώνονται ενώ μιλάνε για τη ζωή τους, το θέατρο, για τον έρωτα.   

Πρωταγωνιστούν: Μελίσσα Στοΐλη, Ακίνδυνος Γκίκας, Νίκη Σκιαδαρέση, Λυκούργος Μπάρδας

από 03/04 έως 02/05

BETON 7

Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625

Παραστάσεις: 3, 4, 10, 11, 18, 24, 25 Απριλίου και 2 Μαΐου 
'Ωρα: 21:00
Εισιτήριο: 5-10 ευρώ

 

10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβαίνουν την Άνοιξη

 

Οπερέτα

Ο κόμης Αρισταίος σχεδιάζει να αποπλανήσει την όμορφη Αλμπερτίνα. Η επιτυχία του σχεδίου του είναι η αρχή μιας αλληλουχίας απροσδόκητων και εξωφρενικών γεγονότων, όπου συνυπάρχουν η μόδα με την επανάσταση και αντιμάχονται η διαφθορά του ενδύματος με την αθωότητα της γύμνιας.

Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική «Οπερέτα» του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προκρίνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας. Σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Πάρις Θωμόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Χάρης Αδριανός

από 22/04 έως 28/05

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ- ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Πανεπιστημίου 48,Κέντρο, Τηλ.: 2103305074

Τετάρτη-Κυριακή

Εισιτήριο: 13-15 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγός Θεάτρου