Πέρσι την άνοιξη, ο Simon McBurney είχε ζητήσει από τους θεατές να φορέσουν τα ακουστικά τους και να ταξιδέψουν μαζί του στην τροπική υγρασία του Αμαζονίου. Ήταν η πρώτη φορά που στην Αθήνα παρουσιαζόταν η sold out παράσταση-εμπειρία Τhe Encounter (Η Συνάντηση) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας, ένα ρεσιτάλ ερμηνείας του Σάιμον Μακ Μπέρνι ακολουθώντας τα βήματα της αληθινής ιστορίας του φωτορεπόρτερ του περιοδικού National Geographic, Loren McIntyre που το 1969, χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου.

 
Ένα χρόνο μετά, το site της Στέγης μεταδίδει σε αποκλειστικότητα για την Ελλάδα τη νέα συμπαραγωγή δύο ομάδων που ορίζουν την ευρωπαϊκή πρωτοπορία και που συνεργάζονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους. ο λόγος για τη συμπαραγωγή των Complicite και Schaubühne στο Barbican, βασισμένη στο μυθιστόρημα Beware of Pity (ελλ. μτφρ. Επικίνδυνος οίκτος) του Στέφαν Τσβάιχ, το οποίο γράφτηκε το 1939, τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο χείλος της προηγούμενης παγκόσμιας καταστροφής.

 


Ο νεαρός αξιωματικός Χοφμίλερ διαπράττει ένα σφάλμα στη χοροεσπερίδα που οργανώνει ένας Βαρόνος, όταν εν αγνοία του ζητάει σε χορό την παράλυτη κόρη του. Αυτή η λανθασμένη κίνηση τον οδηγεί σε ένα αμείλικτο γαϊτανάκι γεγονότων, σε αυτή την καταστροφική απεικόνιση τιμής, αγάπης και προδοσίας, που πραγματοποιείται εν μέσω της διάλυσης της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας – ένα καταλυτικό γεγονός για το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σάιμον Μακ Μπέρνι διευθύνει το εξαιρετικό ανσάμπλ της Schaubühne,σε μια ζωντανή εξιστόρηση της ολίσθησης ενός νεαρού σε μια τρομακτική κατάσταση, ενώ ο αγώνας του για να απαλλαγεί από αυτήν γεννά ερωτήματα περί συνείδησης και συμπόνιας. Αντανακλώντας το παρελθόν και το παρόν, η ιστορία αναπαράγεται στα γερμανικά από επτά ηθοποιούς, οι οποίοι εναλλάσσονται μεταξύ αφήγησης και διαλόγων για να οικοδομήσουν φωνητικά την ένταση της προφορικά πλούσιας και οπτικά εύγλωττης παραγωγής του Μακ Μπέρνι.

 

 


Τα εισιτήρια όλων των παραστάσεων του Beware of Pity στο Barbican έχουν εξαντληθεί και δεν προβλέπονται νέες παραστάσεις. Ας σημειωθεί ότι το βίντεο της παράστασης θα είναι διαθέσιμο στο YouTube για δύο εβδομάδες μετά τη ζωντανή αναμετάδοση και θα «κατέβει» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, τα μεσάνυχτα (ώρα Γκρήνουιτς).

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παρακολούθηση του live streaming εδώ