5 θεατρικές πρεμιέρες που αξίζει να σημειώσεις
Ο Δημήτρης Καραντζάς αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το κύκνειο άσμα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ. Φωτο: Γκέλυ Καλαμπάκα

 

Heldenplatz (Πλατεία Ηρώων)

Μετά την καλλιτεχνική επιτυχία της «12ης Νύχτας», ο Δημήτρης Καραντζάς αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το κύκνειο άσμα του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, που με το έργο του σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ο Καθηγητής Σούστερ αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία, όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης. Το έργο καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή. Παίζουν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου κ.ά.

Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11, Αθήνα, 210 8217877)

Από 3/2

 

 

Δον Ζουάν

5 θεατρικές πρεμιέρες που αξίζει να σημειώσεις
Τρία χρόνια μετά το ανέβασμα του «Φάουστ», ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στη Στέγη. Φωτο: Έφη Γούση

 

Τρία χρόνια μετά το ανέβασμα του «Φάουστ», ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και, μαζί με μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών, καταπιάνεται αυτή τη φορά με την ιστορία του Δον Ζουάν. Ο σημαντικός Έλληνας δημιουργός σκηνοθετεί την μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη στο κλασικό αριστούργημα του Μολιέρου για τον αιώνιο εραστή που ζει μέσα από τα πάθη του, που είναι σε διαρκή κίνηση, που αδημονεί να γευτεί τις χαρές της ζωής, του σκεπτικιστή που δεν αρνείται να διαπραγματευτεί με το μεταφυσικό, που προκαλεί τη συντηρητική κοινωνία της κάθε εποχής αμφισβητώντας κανόνες, αναδεικνύοντας την υποκρισία, παραβιάζοντας κοινωνικά ταμπού. Με την αξεπέραστη γοητεία του, την αίσθηση ελευθερίας που τον διαποτίζει και το οξύ πνεύμα του, εκθέτει τους εχθρούς του αλλά και τον εαυτό του. Τον ομώνυμο ρόλο της παράστασης, που αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου ενσωματώνοντας θραύσματα κι από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ερμηνεύει ο Χάρης Φραγκούλης.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή (Συγγρού 107, 210 9005800)

25/1-19/2, 20:30

 

 

Καλιγούλας

5 θεατρικές πρεμιέρες που αξίζει να σημειώσεις
Ο Γιάννης Στάνκογλου υποδύεται τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που οδηγείται στα όρια της παράνοιας. Φωτό: Bill Georgoussis

 

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ο Γιάννης Στάνκογλου θα υποδυθεί τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του, η παράσταση που σκηνοθετεί για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν έγινε αυτόματα μια από τις πιο αναμενόμενες της χρονιάς. Η ιστορία του Καλιγούλα είναι από μόνη της ερεθιστική: Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος ο Καλιγούλας επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 1944 και εδώ ντύνεται με πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143310, 210 4143320)

Από 3/2, Τετ., Κυρ. 19:00, Πέμ., Παρ. 20:30, Σάβ. 18:00 & 21:00

 

 

Οι Τρειςευτυχισμένοι

5 θεατρικές πρεμιέρες που αξίζει να σημειώσεις
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί έναν υπέροχο θίασο ηθοποιών στο έργο του Eugène Labiche. Φωτο: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί έναν υπέροχο θίασο ηθοποιών (Δημήτρης Τάρλοου, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Παπαληγούρα), στο έργο του Eugène Labiche, του πιο επιτυχημένου και πρωτότυπου Γάλλου κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα. Στο σπίτι του Μαρζαβέλ περιφέρεται ένα πλήθος ανθρώπων που τους συνδέουν μοιχείες -παρελθούσες, παροντικές και μελλοντικές- οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων-φετίχ: ενός ρολογιού-κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών. Οι θεατές συμπάσχουν με τους ήρωες μέσα από το γέλιο, καθώς ανακαλύπτουν τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις σύγχρονες σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική τους φύση.

Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλ. Βικτωρίας, 210 8210991, 210 8210082)

Από 21/1, Τετ., Παρ., Σάβ. 21:00, Κυρ. 20:00

 

 

Ο φόβος τρώει τα σωθικά

5 θεατρικές πρεμιέρες που αξίζει να σημειώσεις
Η θεατρική διασκευή μιας από τις γνωστότερες και καλύτερες ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου

 

Η θεατρική διασκευή μιας από τις γνωστότερες και καλύτερες ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Τέχνης, σε σύμπραξη με το Θέατρο Νέου Κόσμου, από τον Σίμο Κακάλα. Η Τάνια Τσανακλίδου επιστρέφει στο Τέχνης μετά την περσινή επιτυχία του «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» και, αυτή τη φορά στο υπόγειο της Πεσμαζόγλου, υποδύεται την Έμι, μια μοναχική Γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, που ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμι δεν θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος και ο ρατσισμός τρώνε τα σωθικά της Έμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους. Στον ρόλο του Αλί ο Κωστής Καλλιβρετάκης.

Θέατρο Τέχνης - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, 210 3228706)

21/1 – 12/3, Τετ. 20:00, Πέμ.-Σάβ. 21:15, Κυρ. 19:00

 

Οδηγός Θεάτρου