Η Όλια Λαζαρίδου πρωταγωνίστρια στις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ

Η σπουδαία ηθοποιός συνεργάζεται με τη σκηνοθέτιδα Σύλβια Λιούλιου σε ένα πολύ ενδιαφέρον project στο Bios

Newsroom, 24.8.2016 | 17:17

 

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου θα αναλάβει να ενσαρκώσει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου. Με τη Σύλβια Λιούλιου στη σκηνοθεσία θα υποδυθεί τη Γουίνυ στις Ευτιχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ.

 

 Το κείμενο του Μπέκετ γραμμένο στα 1960 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 και επιστρέφει έκτοτε διαρκώς σε σκηνικά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν ως «θεατρικό άλυτο». Η Γουίνυ «ενταφιασμένη ως επάνω από τη μέση της», στο κέντρο ενός τύμβου είναι το πρώτο θηλυκό θεατρικό προσωπείο του συγγραφέα που εξαντλεί όλες τις συγγραφικές (του) δυνατότητες στην αναζήτηση μιας γλώσσας του Υποκειμένου. Μια φωνή μονολογεί. Μάταια. Αυτή είναι η ελάχιστη μονάδα μέτρησης της ύπαρξης στα κείμενα του Μπέκετ. Η Γουίνυ μονολογεί και διαρκώς αναζητά μια επιβεβαίωση από τον Γουίλυ πως είναι εκεί και την ακούει. Άρα θα υπάρχει. Άρα θα υπάρχουν. Η Γουίνυ και ο Γουίλυ, λοξά ιδωμένοι, είναι το ποιητικό δίπολο των «Ευτυχισμένων Ημερών» που συνθέτει την ενότητά του μέσα σ’ έναν χώρο επινοημένο από τον συγγραφέα στην προσπάθειά του να αποτυπώσει «το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί.» Όμως η Γουίνυ επινοεί διαρκώς τρόπους «για να βγάλει τη μέρα της». Κι όταν νιώθει πως η γη τη ρουφά προς τα κάτω εκείνη τραγουδά. 

 

Παράλληλα με την παράσταση οι δύο καλλιτέχνιδες θα στήσουν ένα εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αλλά και να συμβάλουν στο ανέβασμα της παράστασης στο πλαίσιο παράλληλων εβδομαδιαίων συναντήσεων –από την έναρξη των προβών έως και την έναρξη των παραστάσεων- συγκροτώντας μια ομάδα «ειδικών» θεατών. Οι «ειδικοί» θεατές θα παρεμβαίνουν στο υλικό που θα τους παρέχεται από την πορεία της πρόβας με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους και την αυθόρμητη απόκριση στα ερεθίσματα που θα έχουν στην διάθεσή τους. Και με τον τρόπο του που ο καθένας «βλέπει».

 

Info:

 

Σάμιουελ Μπέκετ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

[Μια παράσταση και ένα εργαστήριο για τη διαδικασία ανεβάσματος της παράστασης]

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

Δραματουργία: Άγγελος Σκασίλας – Σύλβια Λιούλιου

Σκηνικός Χώρος: Μαρία Παπαδημητρίου

Διανομή: Γουίνυ: Όλια Λαζαρίδου Γουίλυ: Νίκος Φλέσσας 

 

BiosMain

Πειραιώς 84

Πρεμιέρα παράστασης 18 Νοεμβρίου 2016

Έναρξη Εργαστηρίου 16 Σεπτεμβρίου 2016