ΠΑΡΤΙ

Latraac with Blue Lagoon

Το Latraac γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και τη μουσική διαλέγει ο Blue Lagoon, ιδρυτής της επιτυχημένης ομάδας Κορμοράνος. Στον κήπο της οδού Λεωνίδου, δίπλα στο μοναδικό skate bowl της Αθήνας, λειτουργεί καφέ-εστιατόριο, οπότε, ακόμα και αν δεν είσαι skater, μπορείς να απολαμβάνεις τις φιγούρες των βιρτουόζων, πίνοντας το ποτό σου.

28/4, Latraac, Λεωνίδου 63-65, 21:30, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Η βασίλισσα των ξωτικών

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Δημήτρης Σακαλάκης

 

Το περίφημο έργο του αγγλικού μπαρόκ Η βασίλισσα των ξωτικών ανεβάζει ο Γιάννης Σκουρλέτης για οκτώ παραστάσεις. Η όπερα του σπουδαίου συνθέτη Χένρυ Πέρσελ μας μεταφέρει σε μια παραμυθένια Αρκαδία γεμάτη ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

 

Στην εκδοχή της bijoux de kant παλιά και σύγχρονα ξωτικά τραγουδούν τον έρωτα με τη συμμετοχή του συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

27-29/4 & 4, 5, 6, 11, 12/5, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:30, εισ.: 18-25 ευρώ

 

 

Η κυρά της θάλασσας

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Έναν διάλογο με το κλασικό έργο του Ίψεν παρουσιάζει η Δανάη Σπηλιώτη.

 

Έναν διάλογο με το κλασικό έργο του Ίψεν παρουσιάζει η Δανάη Σπηλιώτη. Βρισκόμαστε σε ένα εξοχικό σπίτι, σε έναν στενό θαλάσσιο κόλπο, μια ζεστή ημέρα του καλοκαιριού. Ένας άντρας με τη δεύτερη γυναίκα του και τις δυο του κόρες ζουν ήρεμα στα χλιαρά νερά του κόλπου. Ένας νεαρός καλλιτέχνης κι ένας φίλος από τα παλιά τούς επισκέπτονται.

 

Με ελαφρότητα και χιούμορ παρακολουθούμε την προσπάθεια των ηρώων να συνηθίσουν τη συμβατική ζωή απ’ την οποία πάντα κάτι λείπει.

01/5-5/6, Bios, Πειραιώς 84, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ

 

 

Τριστάνος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O Τριστάνος του Τόμας Μαν είναι ένα ξεχωριστό έργο, ένα «μπουρλέσκο» κατά τον ίδιο τον συγγραφέα.

 

Αρχές Ιανουαρίου φθάνει για κούρα στο σανατόριο Άινφριτ η Γκαμπριέλε. Απ’ τη στιγμή που γέννησε, δέκα μήνες πριν, δεν κατάφερε να ξαναβρεί τις δυνάμεις της. Εκεί θα γνωρίσει τον ιδιόρρυθμο συγγραφέα Ντέτλεβ Σπινέλ.

 

Γραμμένο ως αντίστιξη στην όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, ο Τριστάνος του Τόμας Μαν είναι ένα ξεχωριστό έργο, ένα «μπουρλέσκο» κατά τον ίδιο τον συγγραφέα, που σχολιάζει τον ρόλο του καλλιτέχνη και τη σχέση ηθικής-αισθητικής.

2/5-3/6, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ.-Πέμ. 21:15, Σάβ. 18:30, Κυρ. 21:30, εισ.: 10-17 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Προίκα

Μια λαογραφική και εικαστική ματιά στον θεσμό της προίκας. Η πρώτη ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει τα είδη και τα σύμβολα του γάμου και η δεύτερη εικαστικές εγκαταστάσεις-δημιουργίες, μεταγραμμένα προικοσύμφωνα, αφηγήσεις και αντικείμενα τέχνης έξι καλλιτέχνιδων και δύο φιλολόγων.

Μέχρι 30/6, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Τρ.-Παρ. 09:00-19:00, Σάβ.-Κυρ. 09:00-14:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Ισλαμική Καλλιγραφία. Η τέχνη της ιρανικής γραφής

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Απόσπασμα από το 33ο κεφάλαιο του Κορανίου με τον τίτλο «Οι συνασπισμένες φυλές» σε γραφή νάσταλικ. Καλλιγράφος: Μοτζταμπά Σαμπζέ. Διακόσμηση χειρογράφου Ροχολλάχ Εσαγ Ζαντέ. Χαρτί, μελάνι, τέμπερα.

 

Με την ιερή για τον ισλαμικό κόσμο τέχνη της καλλιγραφίας επιδιώκει να εξοικειώσει το κοινό η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζοντας την εξέλιξη της γραφής αλλά και τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, ενώ το δεύτερο εστιάζει στα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά Σαμπζέ. 

26/4-1/7, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, Πέμ.-Κυρ. 10:00-18:00, εισ.: 7-9 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Άγνωστος Χειμώνας

Ο Άγνωστος Χειμώνας παρουσιάζει ζωντανά την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Η Άκρη» και κομμάτια από την 20ετή καριέρα του και τους Ψυχοδράμα 07. Μαζί του θα είναι οι Dj Micro και B-digital Psychodrama 07.

27/4, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 21:00, εισ.: 7-10 ευρώ

 

 

Godspeed You! Black Emperor

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Godspeed You! Black Emperor

 

Οι GY!BE έρχονται στο Fuzz για ένα σόου μεγάλης διάρκειας. Το συγκρότημα που ξεκίνησε ως τρίο στο Μόντρεαλ του Καναδά αρχές των ’90s καταστάλαξε στη εννιαμελή του σύνθεση στα τέλη του 1998. Μετά από μια παύση σχεδόν επτά χρόνων επέστρεψε το 2010 και από τότε έχει κυκλοφορήσει τρία νέα άλμπουμ, με τελευταίο το «Luciferian Towers».

29/4, Gazi Music Hall, Ιερά Οδός 7-13, 20:00, εισ.: 25-30 ευρώ

 

 

DJ SET

Π33: Liber Null Berlin x Pi Electronics - Plague

Το Liber Null επιστρέφει για να επιμεληθεί μια εκδήλωση σε συνεργασία με τo Pi Electronics Label. Καλεσμένοι οι Phase Fatale και Ontal, μαζί με τους ιδρυτές του Liber Null και Pi Electronics, Unhuman και 3.14 αντίστοιχα.

28/4, Temple Athens, Ιάκχου 17, 00:30, εισ. 10 ευρώ

 

Synthetic hits Athens: Peggy Gou

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Peggy Gou

 

Η Νοτιοκορεάτισσα Peggy Gou έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένη του Synthetic. H πρώην fashion editor του αγγλικού «Harper’s Bazaar» έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 2016.

 

Οι πρώτες της κυκλοφορίες έγιναν στη Rekids (του Radioslave) και στην Technicolour (Actress, Legowelt κ.α.). To 2018 επέστρεψε στη δισκογραφία με το «Once» στην εμβληματική Ninja Τune, ενώ σύντομα αναμένεται η νέα της κυκλοφορία στη Phonica White.

28/4, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 12-15 ευρώ

Οδηγός Διασκέδαση