Η Nadia Rose είναι μια από τις πιο ανερχόμενες ράπερ αυτήν τη στιγμή στην Βρετανία. Ξεπήδησε από τη σκηνή του grime, του βρετανικού χιπ-χοπ δηλαδή, όπως αρέσει σε μερικούς να το ονομάζουν. Ανήκει σε μια ευρύτερη σκηνή από γυναίκες δημιουργούς του συγκεκριμένου είδους που γνώρισε τη δεύτερη αναγέννησή του μετά από την επιτυχία του Skepta το 2016 και βγήκε από το περιθώριο των λονδρέζικων κλαμπ.

 

Οι γυναίκες MC του grime δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι το ίδιο συναρπαστικές και πολύπλευρες, με τον ήχο τους να καλύπτει διάφορα είδη και συχνά να «αμερικανίζει». Τελευταία μάλιστα βγαίνουν όλο και περισσότερες, ενώ η δουλειά τους φτάνει σε ένα μεγαλύτερο, πιο διεθνές κοινό. Είναι επομένως ευτύχημα που θα δούμε τη Nadia Rose αυτή την Παρασκευή στην Αθήνα. Όπως και στην περίπτωση της Princess Nokia, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Θα εμφανιστεί στο Studio 24 στις 17 Νοεμβρίου, σε μια ατόφια grime βραδιά όπως αυτές του Λονδίνου και αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος γι' αυτήν:

 

Πέρσι αντικατέστησε ως headliner την Azealia Banks σε μεγάλο φεστιβάλ, όταν η Αμερικανίδα ράπερ εξαπέλυσε ένα ομοφοβικό και ρατσιστικό ντελίριο στο twitter κατά της βρετανικής μουσικής σκηνής. Η Rose την κόντραρε αμέσως. 

• Γεννήθηκε το 1993 και μεγάλωσε στην περιοχή Croydon του Λονδίνου. Είναι 24 χρονών και έχει καταγωγή από την Γκάνα και την Τζαμάικα. Ο πατέρας της ήταν DJ και MC σε dancehall parties. Έχει την ίδια ηλικία με τον ξάδερφό της που δεν είναι άλλος από τον σούπερσταρ του είδους Stormzy aka Michael Omari. Έμεναν μάλιστα και δίπλα. Όταν ήταν μικρή συνήθιζε να κοιμάται με ένα λεξικό δίπλα της, το οποίο διάβαζε για να διευρύνει το λεξιλόγιο της.


• Ξεκίνησε να ραπάρει σε ηλικία 13 χρονών και να διαπρέπει στα battles με κολλητούς της. Το πείσμα της την οδήγησε να κάνει μαθήματα χορού, υποκριτικής και τραγουδιού στο BRIT School. Στο ίδιο μέρος πήγαιναν οι Amy Winehouse, Jessie J και King Krule. Στα 20 της έκανε 12ωρες βάρδιες σε στοιχηματζίδικα στο Croydon ενώ ταυτόχρονα έγραφε στίχους. Όταν ο ξάδερφος της άρχισε να γίνεται γνωστός, την έπιασε κατάθλιψη επειδή όπως εξομολογήθηκε αισθανόταν ότι «τα αγόρια εισχωρούσαν στη σκηνή δυνατά και τα κορίτσια δεν μπορούσαν να χαράξουν τη δική τους πορεία».

 

Η Nadia Rose φέρνει το grime στην Αθήνα, ακριβώς τη στιγμή που πρέπει
Εμφάνιση της Diana Rose στο Bestival τον περασμένο Σεπτέμβρη. Φωτο: Tabatha Fireman/Getty Images

 

• Δεν έχει επωφεληθεί καθόλου από τη συγγένειά τους. Μάλιστα πολλές φορές δεν ακούει καν τις συμβουλές του, όπως εξομολογήθηκε στον Guardian. Όταν την έκλεισαν για να παίξει ως headliner στην κεντρική σκηνή ενός μεγάλου φεστιβάλ, αν και ο ξάδερφος της χάρηκε με την επιτυχία της, της είπε ότι καλύτερα θα ήταν να χτίσει το όνομα της σιγά σιγά, από πιο χαμηλά. Δεν κατάφερε βέβαια να της αλλάξει γνώμη.

 

• Άρχισε να γίνεται γνωστή όταν κυκλοφόρησε τα πρώτα της βίντεο πριν από δύο χρόνια περίπου. Ήταν μια σειρά από guerilla βίντεο που συχνά γύριζε παράνομα και χωρίς άδεια σε διάφορα μέρη του Λονδίνου. Στο «Station» χόρευε ατάραχη πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές τη στιγμή που περνούσε ένα τρένο από δίπλα της. To βίντεο για το «Boom» γυρίστηκε σε μια κανονική βραδινή της έξοδο αφού πρώτα είχε κάνει ένα τουίτ για να βρει τα καλύτερα πάρτι της βραδιάς. Η κάμερα τραβούσε όλο το βράδυ σε όλα τα μέρη που πήγε. Η πρώτη της viral στιγμή στη Βρετανία ήταν το βίντεο του «D.F.W.T.».

 

• Η μεγαλύτερη της επιτυχία όμως είναι χωρίς αμφιβολία το κομμάτι «Skwod». Το βίντεο είναι γυρισμένο σε έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Του έχει κάνει κατάληψη μαζί με κορίτσια που την ακολουθούν και χορεύουν μαζί της. Αν σας θυμίζει κάτι έντονα, τότε είναι η «Μάντισσα» της Μαρίνας Σάττι που έχει γίνει στο ίδιο πνεύμα. Η Nadia Rose βέβαια προηγείται, μια και το ανέβασε τον Ιούλιο του 2016.

 

 

Nadia Rose - Skwod


• Πέρσι αντικατέστησε ως headliner την Azealia Banks σε ένα άλλο μεγάλο φεστιβάλ, όταν η Αμερικανίδα ράπερ εξαπέλυσε ένα ομοφοβικό και ρατσιστικό ντελίριο στο twitter κατά της βρετανικής μουσικής σκηνής. Η Rose την κόντραρε αμέσως στο twitter.


• Όλα αυτά πριν να κυκλοφορήσει ακόμη καλά-καλά ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Φέτος, στις αρχές της χρονιάς, κυκλοφόρησε το πρώτο της EP με τίτλο «Highly Flammable». Και όσον αφορά τις γυναίκες στο grime δήλωσε πρόσφατα: «Είμαστε χαλαρές αλλά δεν μου αρέσει το γεγονός ότι είμαστε διαχωρισμένες από τους άνδρες. Μερικές φορές μοιάζει σαν να μας αναγκάζουν να αποδεχτούμε την ενότητα τόσο πολύ, που μας αποξενώνουν περισσότερο, σαν να λέμε "είμαστε κορίτσια, πρέπει να μείνουμε κολλημένες μαζί"».

 

Η Nadia Rose φέρνει το grime στην Αθήνα, ακριβώς τη στιγμή που πρέπει
Ξεκίνησε να ραπάρει σε ηλικία 13 χρονών και να διαπρέπει στα battles με κολλητούς της.

 

H Nadia Rose είναι καλεσμένη των Athens Ghetto την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Studio 24 (Δεκελέων 26, Γκάζι), με είσοδο 15 ευρώ.

 

Οδηγός Μουσικής