Ο Dennis Cruz έρχεται το Σάββατο στην Αθήνα και έχει σκοπό να κάνει (πολύ) θόρυβο
Όταν γράφω μουσική, προτιμώ να μη σκέφτομαι τι θέλω να εκφράσω, αλλά να διοχετεύω τα συναισθήματα της συγκεκριμένης στιγμής στο κομμάτι.

 

Νο 1 καλλιτέχνης σε όλα τα είδη χορευτικής μουσικής του Beatport για τη χρονιά, όλες του οι κυκλοφορίες του 2016 μπήκαν στο top 10 των πωλήσεων, είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης στις top λίστες των ίδιων των DJs σύμφωνα με το Resident Advisor, έχει κυκλοφορήσει δουλειές του στα πιο γνωστά labels, έχει παίξει σε όλο τον κόσμο και ετοιμάζεται να κατακτήσει και το τελευταίο του προπύργιο, την Αυστραλία. Ο 34χρονος Ισπανός δικαίως θεωρείται ένας από τους στυλοβάτες της house και tech house, αφού, εκτός από ταλέντο, μάλλον έχει και το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ο Dennis Cruz είναι συνεσταλμένος και μετρημένος, κάνει παύση για να σκεφτεί πριν απαντήσει, διατηρεί ακόμα έντονη τη χαριτωμένη ισπανική προφορά στα αγγλικά και αγχώνεται, αφού έχει ήδη 7 προγραμματισμένες κυκλοφορίες για τον Ιούνιο του 2017, αριθμός-ρεκόρ για έναν παραγωγό του συγκεκριμένου χώρου. «Όμως έχω σκοπό να παίξω πολλά ακυκλοφόρητα κομμάτια που πρόκειται να βγουν, θα τα τεστάρω και στην Αθήνα, άρα πρέπει να έρθεις», μου λέει ενθουσιασμένος, λίγο πριν εμφανιστεί για άλλη μια φορά σε μία από τις «αγαπημένες του ευρωπαϊκές πόλεις».


— Ξεκίνησες να παίζεις μουσική στα 17 σου και σπούδασες Μουσική Τεχνολογία στα 20. Θα ήταν σωστό να πούμε πως γεννήθηκες για να ακολουθήσεις αυτή την καριέρα;

Έτσι πιστεύω κι εγώ. Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της μουσικής και του ήχου πάρα πολλά χρόνια πια. Πραγματικά, δεν ξέρω τι θα μπορούσα να κάνω αν δεν έμπαινα σ' αυτόν το χώρο. Ό,τι κάνω σχετίζεται είτε με την παραγωγή είτε με το DJing και μου αρέσει όσο τίποτε άλλο να περνώ χρόνο στο στούντιο.


— Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στη μουσική και ποια ήταν η στιγμή που ωρίμασε μέσα σου η απόφαση να ασχοληθείς με τον ήχο;

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσω μια συγκεκριμένη στιγμή, ένα γεγονός που τα άλλαξε όλα. Θυμάμαι πως από τότε που ήμουν μωρό, οι γονείς μου έβαζαν ν' ακούω μουσική κι έτσι, μεγαλώνοντας, έμαθα να αγαπώ όλα τα είδη μουσικής, όχι μόνο την ηλεκτρονική. Επίσης, στο στούντιο δεν έχω δουλέψει μόνο με ανθρώπους της σκηνής μας, αλλά και με καλλιτέχνες από τον χώρο του χιπ χοπ και της ρoκ. Μάλλον μπορώ να πω πως η στιγμή που έπιασα στα χέρια μου δύο πικάπ ήταν που άλλαξαν όλα, που ένιωσα τι σημαίνει κεραυνοβόλος έρωτας!

 

Δεν ξέρω αν έχω ανακαλύψει τη συνταγή, σίγουρα όμως έχω ανακαλύψει πως αν δουλεύεις πολύ σκληρά και πιέζεις τον εαυτό σου να πάει μπροστά, τότε όλη αυτή η προσπάθεια έχει αντίκρισμα στ' αυτιά των ακροατών σου.


— Δούλεψες, λοιπόν, με καλλιτέχνες που ασχολούνται και με άλλα είδη μουσικής. Εντόπισες τρανταχτές διαφορές στην προσέγγισή τους στον ήχο, συγκρίνοντάς τους με αυτούς της ηλεκτρονικής σκηνής;

Όλα τα είδη και όλοι οι καλλιτέχνες διαφέρουν μεταξύ τους. Και στην ηλεκτρονική σκηνή, όμως, κάποιος μπορεί να θέλει πιο βαρύ μπάσο ή τύμπανα, κάποιος άλλος θέλει να δίνει έμφαση στις κιθάρες ή στα πλήκτρα, κάποιος εστιάζει στα φωνητικά. Έτσι, πρέπει να μάθεις να ψυχολογείς, να καταλαβαίνεις αμέσως τι είναι αυτό που θέλει να εκφράσει ο καλλιτέχνης με τη μουσική του και να κινείσαι ανάλογα. Χρειάζεται πολύς χρόνος στο στούντιο για να πετύχεις το άψογο αποτέλεσμα. Προσωπικά, με ενδιαφέρουν περισσότερο ο παλμός και η ενέργεια ενός κομματιού παρά ο αψεγάδιαστος ήχος.


— Εσύ, λοιπόν, τι ακριβώς θέλεις να εκφράσεις με τη μουσική σου;

Όταν γράφω μουσική, προτιμώ να μη σκέφτομαι τι θέλω να εκφράσω, αλλά να διοχετεύω τα συναισθήματα της συγκεκριμένης στιγμής στο κομμάτι. Έτσι, κάποιες φορές ο ήχος μου βγαίνει πιο σκοτεινός ή πιο ανάλαφρος ή ακούς κάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια παραλία. Όλα είναι θέμα διάθεσης για μένα.

 

Ο Dennis Cruz έρχεται το Σάββατο στην Αθήνα και έχει σκοπό να κάνει (πολύ) θόρυβο
Ναι, θα μου άρεσε πάρα πολύ να έχω στη διάθεσή μου περισσότερο χρόνο στο στούντιο και να γράφω μουσική. Από την άλλη, μου είναι απαραίτητο να βρίσκομαι έξω και να παίζω, έτσι προσπαθώ να προσαρμόζομαι και να μη με ενοχλεί αυτό.


— Τα κομμάτια σου σκίζουν στις πωλήσεις, στις λίστες με τα πιο δημοφιλή ή τα καλύτερα στο είδος τους και είσαι ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα στις top λίστες. Έχεις βρει αυτήν τη μαγική συνταγή της επιτυχίας;

Δεν ξέρω αν έχω ανακαλύψει τη συνταγή, σίγουρα όμως έχω ανακαλύψει πως αν δουλεύεις πολύ σκληρά και πιέζεις τον εαυτό σου να πάει μπροστά, τότε όλη αυτή η προσπάθεια έχει αντίκρισμα στ' αυτιά των ακροατών σου.

 

— Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω της επιτυχίας σου σε έχουν χαρακτηρίσει «εμπορικό». Μπορούμε, τελικά, να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο για έναν καλλιτέχνη του ήχου που πρεσβεύεις;

Ναι, κάποιοι θεωρούν πως είμαι εμπορικός, εγώ όμως πιστεύω πως αυτός ο όρος δεν είναι δόκιμος για έναν καλλιτέχνη της tech house σκηνής, η οποία δεν είναι εμπορική. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αδιαφορώ παντελώς για τους χαρακτηρισμούς. Μπορώ να φτιάξω underground κομμάτια αλλά και πιο «εμπορικά». Αυτό που μου κάνει εντύπωση πάντα είναι που όταν κάποιοι ακούν φωνητικά σε ένα κομμάτι, το χαρακτηρίζουν αμέσως «εμπορικό». Διαφωνώ κάθετα.


— Είναι γεγονός ότι με το ζήτημα της πειρατείας που αντιμετωπίζετε όλοι μπορείτε να έχετε έσοδα μόνο από τις ζωντανές εμφανίσεις σας και τα πνευματικά δικαιώματα. Σε ενοχλεί που όλο αυτό σου στερεί τον χρόνο που θα μπορούσες να περάσεις στο στούντιο;

Ναι, θα μου άρεσε πάρα πολύ να έχω στη διάθεσή μου περισσότερο χρόνο στο στούντιο και να γράφω μουσική. Από την άλλη, μου είναι απαραίτητο να βρίσκομαι έξω και να παίζω, έτσι προσπαθώ να προσαρμόζομαι και να μη με ενοχλεί αυτό. Άλλωστε, μου αρέσει και να παίζω σε κλαμπ/φεστιβάλ/πάρτι και η διαδικασία παραγωγής στο στούντιο, τι να κάνω; (γελάει)

 

Ο Dennis Cruz έρχεται το Σάββατο στην Αθήνα και έχει σκοπό να κάνει (πολύ) θόρυβο
Την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά έχω εμφανιστεί μόνο στην Αθήνα κι έτσι ελπίζω να καταφέρω σύντομα να επισκεφτώ και να παίξω και σε άλλα μέρη.


— Οι μόδες στη μουσική αλλάζουν συνεχώς. Μπορείς να εντοπίσεις την κατεύθυνση που παίρνει η χορευτική μουσική σήμερα;

Πραγματικά, δεν ξέρω να σου πω ποια. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, όμως, είναι ότι ως παραγωγοί είμαστε υποχρεωμένοι να ενσωματώνουμε τον ήχο μας στο σήμερα, να τον εξελίσσουμε και να τον βελτιώνουμε συνεχώς. Υπάρχουν τόσο πολλές πτυχές στη χορευτική μουσική, που μάλλον είναι δύσκολο να εντοπίσω μια συγκεκριμένη ηχητική κατεύθυνση.


— Η Ισπανία είναι μία από τις πιο επιδραστικές χώρες στη συγκεκριμένη μουσική. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των DJs/καλλιτεχνών, βοηθάτε ο ένας τον άλλον;

Η Ισπανία είναι τεράστια δύναμη στον χώρο της χορευτικής μουσικής, όμως προσωπικά νιώθω πως δεν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθάμε ούτε ενισχύουμε την προσπάθεια του άλλου. Εύχομαι να καταφέρουμε να το αλλάξουμε αυτό, και μάλιστα σύντομα, ώστε όλοι οι Ισπανοί καλλιτέχνες/παραγωγοί να είμαστε πιο ενωμένοι, γιατί έτσι θα επωφεληθούμε οι ίδιοι και θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα για όλους!


— Είσαι συχνός «επισκέπτης» στη χώρα μας! Σου αρέσει το ελληνικό κοινό;

Την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά έχω εμφανιστεί μόνο στην Αθήνα κι έτσι ελπίζω να καταφέρω σύντομα να επισκεφτώ και να παίξω και σε άλλα μέρη. Μου αρέσει πολύ η ενέργεια των Ελλήνων, αλλά και η κουλτούρα τους. Σε λίγες μέρες επιστρέφω κι ελπίζω να δω όσο περισσότερους από εσάς μπορώ εκείνο το βράδυ!

 

Info:
Ο Dennis Cruz θα βρίσκεται στο Terraza το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Οδηγός Διασκέδαση