Η Ουγγαρία έχει μεγάλη παράδοση στους κλασικούς συνθέτες. Με μια γρήγορη αναζήτηση βρίσκεις τουλάχιστον 107 επιτυχημένους που άφησαν τη σφραγίδα τους στον συγκεκριμένο χώρο. Ο Jay Lumen άνετα θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, αφού στα 8 του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του, αλλά και την εξάσκησή του στο βιολί. Όμως, τον κέρδισε σύντομα η ηλεκτρονική μουσική και η techno. Και πολύ σύντομα αναδείχτηκε ως ένας από τους record men του είδους: εννέα No.1 κομμάτια στα charts, είκοσι στα top 10 και ήταν ο μοναδικός DJ/παραγωγός που το 2010, το 2011 και το 2012 είδε το όνομά του να φιγουράρει 6 φορές στη λίστα με τα καλύτερα του beatport, συνεχίζοντας σε αυτόν τον ρυθμό μέχρι και σήμερα. Σε ένα ρυθμό με δυνατά μπάσα και χαρακτηριστικές μελωδίες που τον ξεχωρίζουν πολύ εύκολα από όλους τους υπόλοιπους.


— Ξεκίνησες να σπουδάζεις κλασική μουσική σε μικρή ηλικία. Ήταν πρωτοβουλία δική σου, ή των γονιών σου;

Ήταν ιδέα της μητέρας μου. Διαπίστωσε πως πάντα έπιανα τον ρυθμό και τραγουδούσα, όταν άκουγα κάτι στην τηλεόραση, ή στο ραδιόφωνο. Σκέφτηκε, λοιπόν, πως ήμουν αρκετά ταλαντούχος, ώστε να πάω σε μουσικό σχολείο. Ευτυχώς που υπήρχε εκείνη και την ευχαριστώ, αφού μάλλον αυτό ήταν το πρώτο βήμα στην καριέρα μου.


— Ποιo ήταν το στοιχείο που σε συνεπήρε, όταν ξεκίνησες να παίζεις βιολί; Πώς σου προέκυψε η ιδέα να κάνεις δικές σου εκτελέσεις σε κλασικά κομμάτια σε τόσο μικρή ηλικία;

Ειλικρινά, έπρεπε να διαλέξω αυστηρά ένα όργανο. Λατρεύω τον ήχο του βιολιού κι έτσι ήταν η πρώτη μου επιλογή. Όμως, πιστεύω πως το πραγματικό μου κάλεσμα ήταν να φτιάξω τη δική μου μουσική. Δεν θα ήμουν και τόσο καλός στο βιολί, αφού δεν είχα την υπομονή που χρειάζεται για την πρακτική εξάσκηση. Και πάντα προσπαθούσα να παίζω τα κομμάτια με διαφορετικό τρόπο! (γελάει)

 

Πιστεύω πως δεν παίζει κανένα ρόλο το μέσο που χρησιμοποιείς για να εκφράσεις την ψυχή, τις ιδέες σου και τη δημιουργικότητά σου. Δεν πιστεύω σε μουσικά είδη, πιστεύω στην ίδια τη μουσική.


— Πότε και πώς ήρθες σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική; Ποιους καλλιτέχνες/DJs καταγράφεις ως τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Όταν ήμουν 10 – 11 ετών ένιωσα πως ήθελα να γίνω DJ, άρα σήμερα πραγματικά ζω το όνειρο της ζωής μου. Σε μικρή ηλικία, επίσης, μου δάνεισε ένας συμμαθητής μου ένα synthesizer κι έγραψα ένα chill out άλμπουμ μόνο για τους φίλους μου. Θυμάμαι ήταν ένα απλό Casio CTK-750 synth και το άλμπουμ δεν ήταν και τόσο καλό, αποτέλεσε, όμως, την αρχή για να γράψω δικούς μου ήχους. Ήμουν κυριολεκτικά ερωτευμένος με τα σκοτεινά και 'βρώμικα' tech house και techno κομμάτια του τέλους της δεκαετίας του '80 και των αρχών του '90 κι αυτή μου η αγάπη για την ηλεκτρονική μουσική δε σταμάτησε ποτέ. Στην αρχή, όπως και τώρα, άκουγα και ακούω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, όμως σπουδαίο ρόλο έπαιξαν στη ζωή μου τα "Energy Flash" – Joey Beltram, "No Way Back" – Adonis και όλα τα εξαιρετικά άλμπουμς του Speedy J. Ως DJ, τσέκαρα συνεχώς τα sets των Jeff Mills, Sven Vath, Adam Beyer και Chris Liebing, αλλά κι αυτά πολλών αγνώστων στο κοινό που όμως είχαν συγκλονιστικό ήχο. Και τέλος, να μην ξεχάσω τα πρώτα Renaissance Master Mix series από DJs όπως ο Danny Tenaglia και ο John Digweed.


— Η παιδεία σου είναι κλασική, όμως κατέληξες να γράφεις ηλεκτρονική μουσική. Ποιες είναι η αξίες που "κουβάλησες" μαζί σου από το ένα είδος στο άλλο; Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δε θεωρούν μουσική την ηλεκτρονική για πολλούς λόγους, με επικρατέστερο το γεγονός ότι δε γράφεται με φυσικά όργανα. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Πιστεύω πως δεν παίζει κανένα ρόλο το μέσο που χρησιμοποιείς για να εκφράσεις την ψυχή, τις ιδέες σου και τη δημιουργικότητά σου. Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η ποιότητα, η ειλικρίνεια, το γούστο και η φρεσκάδα (στον ήχο). Δεν πιστεύω σε μουσικά είδη, πιστεύω στην ίδια τη μουσική. Για παράδειγμα, εγώ είμαι techno DJ, αλλά στα sets μου παίζω και deep house και tech house. H techno δεν είναι ξεχωριστό είδος για μένα, είναι φιλοσοφία ζωής. Σημαίνει ότι ψάχνεις την ποιότητα στη μουσική, στην τεχνολογία, στις ικανότητες και σε όλη σου τη ζωή. Ψάχνεις για κάτι καινούριο, δημιουργείς, παράγεις φρέσκες συχνότητες, φρέσκα κύματα ενέργειας. Δε μου αρέσει η κακή νοοτροπία των ελιτιστών. Η underground μουσική έχει δύναμη, όταν δεν είναι εγωιστική. Η μουσική είναι για όλους, δε χρειάζεται να της βάλουμε ταμπέλες.

 

O Jay Lumen για ένα βράδυ στην Αθήνα
Η ενέργεια του κόσμου είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Γι' αυτό μου αρέσει να παίζω μουσική ως DJ.


— Η βιομηχανία της, όμως, είναι άκρως ανταγωνιστική. Κι εσύ είσαι ένας από τους πιο επιτυχημένους και καταξιωμένους. Πώς το έκανες αυτό;

Κάνω αυτό που αγαπώ. Αυτό μόνο. Ποτέ δεν ήθελα να γίνω διάσημος, πλούσιος, ή επιτυχημένος. Κάνω αυτό που αγαπώ σε όλη μου τη ζωή και μάλλον αυτός είναι ένας τρόπος για να πετύχεις, όπως λες κι εσύ. (γελάει)

 


— Σ' αγαπάει πολύ το κοινό, γιατί πάντα αποδίδεις τα μέγιστα.

Η ενέργεια του κόσμου είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Γι' αυτό μου αρέσει να παίζω μουσική ως DJ.


— Είναι δεδομένο, πως η η παραγωγή χορευτικής μουσικής είναι μια συνεχής αναζήτηση για το τέλειο μπάσο (στο τραγούδι) και το δικό σου σκοτώνει! Πώς το κάνεις;

Ειλικρινά, δεν ξέρω. Πάντα προσπαθώ να φτιάχνω δυνατά, δραματικά μπάσα. Μερικές φορές μιξάρω πολλά bassline synths για να βρω ένα καινούριο και τελικά να καταλήξω σε κάποιους ενδιαφέροντες ήχους. Όλοι (οι παραγωγοί) το ίδιο κάνουμε... Όπως το είπες, μια συνεχής αναζήτηση. (γελάει)

 

— Πώς είναι η σκηνή στην πατρίδα σου την Ουγγαρία;

Η σκηνή μας είναι πολύ καλή εδώ. Έχουμε πολλά ποιοτικά events στα clubs, τεράστια φεστιβάλ με απίστευτους καλλιτέχνες και όλα αυτά με σωστή επαγγελματική προσέγγιση. Η νυχτερινή ζωή είναι πολύ δυνατή, αφού έχουμε πολύ τουρισμό και πολλούς φοιτητές που τους ενδιαφέρει η διασκέδαση. Από πλευράς δισκογραφικών τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, γιατί είμαστε μια μικρή χώρα, όμως έχουμε πολλούς ταλαντούχους DJs και παραγωγούς.


— Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελλάδα;

Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ήρθα, αλλά θυμάμαι πως ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Ανυπομονώ να παίξω στην Αθήνα!


— Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Κυκλοφόρησε το νέο μου άλμπουμ με τίτλο "Lost Tales" στη δική μου δισκογραφική, τη Footwork. Χάρηκα πολύ με την κυκλοφορία αυτού του νέου μου «μωρού». Και τώρα έχω πολλά σχέδια για το μέλλον. Θα προωθήσω αυτόν τον δίσκο με DJ sets σε Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες. Θα βρίσκομαι στο Άμστερνταμ για το ADE. Θα παίξω στο BPM Festival και στο WMC, στο Μαϊάμι. Επίσης, έχω κλείσει περιοδεία στην Ασία και στην Αυστραλία για το 2017. Μάλλον θα έχω πολλή δουλειά!


Ο Jay Lumen θα βρίσκεται στο Steam Athens το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.