Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον Τσέχο μαέστρο Πετρ Αλτρίχτερ

Θα παρουσιάσει δύο εμβληματικά έργα της Εθνικής Τσεχικής Σχολής και το Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64 του Μέντελσον, με σολίστα τον Σίμο Παπανά

Δύο εμβληματικά έργα της Εθνικής Τσεχικής Σχολής, ο «Μολδάβας» του Σμέτανα και η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ, παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 22 Μαΐου στις 20:00, από ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά μουσικά σύνολα της Τσεχίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, γνωστή σε όλο τον κόσμο και ως FOK (Film-Opera-Κoncert), με το ακρωνύμιό της να παραπέμπει στην πλούσια συναυλιακή δραστηριότητά της αλλά στις επιτυχίες της στον χώρο της κινηματογραφικής και οπερατικής μουσικής.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1934 από τον μαέστρο Ρούντολφ Πεκάρεκ, ο οποίος και καθόρισε τους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων της: φιλμ, όπερα, συναυλία (Film-Opera-Koncert ).

 

Έτσι, το ακρωνύμιο FOK έγινε αναπόσπαστο τμήμα της ονομασίας της Ορχήστρας, που έγινε διάσημη, τη δεκαετία του 1930, από τις ηχογραφήσεις της μουσικής για πολλές τσεχικές ταινίες καθώς και από την τακτική συμμετοχή της σε ζωντανές μεταδόσεις της Τσεχοσλοβακικής Ραδιοφωνίας.

 

Η Ορχήστρα στεγάζεται στην Αίθουσα Σμέτανα του Δημοτικού Μεγάρου της Πράγας, ένα πραγματικό κόσμημα της αρ ντεκό αρχιτεκτονικής, όπου δίνει περίπου 50 συναυλίες κάθε σεζόν.

 

Η FOK πραγματοποιεί επίσης διεθνείς περιοδείες, ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου σε ναούς και μοναστήρια και διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου στην Αίθουσα Ντβόρζακ στο Ρουντολφίνουμ. Αυτή τη σεζόν, παρουσίασε τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Κόσμος και Μουσική» στο Θέατρο Βιόλα της Πράγας.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον Τσέχο μαέστρο Πετρ Αλτρίχτερ
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1934 από τον μαέστρο Ρούντολφ Πεκάρεκ.

 

Το διάσημο σύνολο, στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης υπό τον Τσέχο μαέστρο Πετρ Αλτρίχτερ, συμπράττει με τον βιρτουόζο βιολονίστα Σίμο Παπάνα, ο οποίος θα ερμηνεύσει το υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64 του Μέντελσον που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της βραδιάς. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA).

 

Ο βιολονίστας Σίμος Παπανάς  από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες, έχει ηχογραφήσει ως σολίστ για τις εταιρείες Deutsche Grammophon, BIS και Centaur και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ.

 

Οι συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, σε σημαντικές αίθουσες όπως η Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, η Τόνχαλλε της Ζυρίχης και η Αίθουσα Συναυλιών της Ταϊπέι καθώς και σε θεατρικά φεστιβάλ όπου παρουσιάστηκαν συνθέσεις του για το θέατρο.

 

Info:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Τρίτη 22 Μαΐου 2018, 20:00

Εισιτήρια: 9 - 50 ευρώ   

Οδηγός Μουσικής