ΜΟΥΣΙΚΗ

Kavinsky

Ο Γάλλος δημιουργός που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το «Nightcall», το κομμάτι που ακουγόταν στην εισαγωγή της ταινίας Drive, έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Europavox Festival. Ο Vincent Belorgey έχει εμμονή στα electropop σάουντρακ από ταινίες και σειρές των ’80s. To alter ego του, ο Kavinsky, σύμφωνα με τον ίδιο, τράκαρε τη Ferrari Testarossa του τo 1986 και τώρα επέστρεψε ως ζόμπι για να φτιάξει ηλεκτρονική μουσική.

20/4, Fuzz Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), 19:00, εισ.: 32-35 ευρώ

 

 

Federico Albanese

Συνδυάζοντας την κινηματογραφική μουσική με την κλασική και την ποπ με την ψυχεδέλεια, ο Federico Albanese φτιάχνει ένα σπάνιο είδος ατμοσφαιρικής electronica και νεο-κλασικής μουσικής. Το τελευταίο άλμπουμ του «The Blue Hour» βγήκε από την ιστορική Berlin Classics. 

20/4, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 17 ευρώ

 

 

Borderline Festival

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O Babyfather έρχεται στο Ρομάντσο στο πλαίσιο του Borderline Festival.

 

Εντός και εκτός Στέγης, για όγδοη χρονιά, ο ήχος φτάνει και ξεπερνάει τα όριά του. Τραγούδι και θόρυβος, σύνθεση και αυτοσχεδιασμός, live DJ sets, sound installations, ομιλίες και άλλες δράσεις περιλαμβάνονται στην 8η έκδοση του αθηναϊκού φεστιβάλ που συνεχίζει να στηρίζει τον πειραματισμό, τις νέες συνεργασίες και πάσης φύσεως ηχητικές αναζητήσεις.

18-22/4, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107-109, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3 & Ε.Δ.Ω., Προφήτου Δανιήλ 18

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μισάνθρωπος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί τον μισάνθρωπο.

 

Η βασιλική αυλή και τα γεμάτα υποκρισία και κολακεία σαλόνια του Παρισιού είναι το φόντο της σάτιρας που έγραψε ο Μολιέρος το 1966. Μην μπορώντας να αντέξει τις ίντριγκες και το ψέμα, ο Άλκηστος φτάνει στο σημείο να τους μισεί όλους, εκτός απ’ την αγαπημένη του Σελιμέν. Το έργο, που θα παρουσιαστεί σε νέα ελληνική έμμετρη απόδοση, σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη.

20/4-27/5, Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Παρ.-Κυρ. 21:15, εισ.: 10-15 ευρώ

 

 

Ένας καλός λόγος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Αργύρης Πανταζάρας

 

Με έναν μονόλογο βασισμένο σε κείμενα των Ντοστογιέφσκι και Βασλάβ Νιζίνσκι ο Αργύρης Πανταζάρας επανέρχεται στη σκηνή. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος προετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα για να απευθύνει δημόσιο διάγγελμα. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, η σκηνή μεταμορφώνεται σε τηλεοπτικό πλατό και η προετοιμασία σε εξομολόγηση της σκοτεινής, διεφθαρμένης ανθρώπινης φύσης.

23/4-23/5, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 12 ευρώ

 

 

Η κυρά της θάλασσας

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Ο μύθος της γοργόνας που θυσιάζει την ουρά της για να ζήσει μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάει εμπνέει τον Νορβηγό συγγραφέα Χένρικ Ίψεν στην Κυρά της θάλασσας, που μετατρέπει το παραμύθι σε αστικό δράμα.

 

Η Ελίντα Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της και τις δυο κόρες του. Το καλοκαίρι κολυμπάει καθημερινά στη λίμνη. Μια μέρα χάνει τις αισθήσεις της μέσα στο νερό, ένας ξένος άντρας τη σώζει και εισβάλλει στον οικογενειακό κλοιό, διαταράσσοντας τις ισορροπίες.

20/4-27/5, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ. 18:30, Παρ.-Σάβ. 21:15, Κυρ. 19:00, εισ.: 10-14 ευρώ

 

 

Ο Γλάρος

Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον Γλάρο, το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τσέχοφ, που περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το θέατρο.

19/4-20/5, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, Πέμ.-Παρ. 21:15, Σάβ. 18:30, Κυρ. 20:00, εισ.: 10-16 ευρώ

 

 

ΤΕΧΝΕΣ

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Προσχέδιο για την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου, 1964. Σινική μελάνη με πινέλο και χρωματιστά μελάνια σε χαρτί, 28 x 19 εκ. Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα ©2018 Μουσείο Μπενάκη

 

Το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου παρουσιάζεται από το Μουσείο Μπενάκη. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992, δημιουργώντας εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα.

 

Λογοτεχνικά περιοδικά, όπως η «Νέα Εστία» και οι «Μορφές», κυκλοφόρησαν με έργα του στο εξώφυλλο, ενώ εικονογράφησε πλήρως τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνις και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου.

18/4-21/7, Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Κριεζώτου 3, Τετ.-Σάβ. 10:00-18:00 (στις 28 & 29/4 με ελεύθερη είσοδο)

 

 

Tao Hui

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Tao Hui

 

Η θεατρικότητα της καθημερινότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς του Tao Hui, του ανερχόμενου Κινέζου καλλιτέχνη που έχει φιλοξενηθεί σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Pompidou και το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι.

 

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι διαμορφωμένο από τις εμπειρίες που απέκτησε, μεγαλώνοντας σε μια απομονωμένη αγροτική κοινότητα της Κίνας, όπου το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος αποτελούσαν για χρόνια τη μόνη σύνδεση με την ποπ κουλτούρα.

19/4-19/5, The Breeder, Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-16:00, είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: Πέμπτη 19/4, 20:00-22:00

 

 

ΠΑΡΤΙ

Amateurboyz/ Vvicky/ Diskotekken/ DJ Fo

To δίδυμο των Amateurboyz, που εδώ και μια δεκαπενταετία είναι υπεύθυνο για κάποια από τα καλύτερα underground dance parties στην Αθήνα, πάνε στο 6 d.o.g.s. Μαζί τους οι Diskotekken με indie anthems, ο Vvicky και η Φώφη Τσεσμελή.

21/4, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 5 ευρώ

Οδηγός Μουσικής