Η Καμεράτα με όργανα εποχής σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μότσαρτ

Μια βραδιά κλασικής μουσικής με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά συναυλιών Cosmos του ΚΠΙΣΝ, που πήρε τη σκυτάλη το φθινόπωρο από τη σειρά υπαίθριων συναυλιών Parklife, εξερευνά διαφορετικά μουσικά σύμπαντα, εμπνεόμενη από το ομώνυμο γλυπτό του Susumu Shingu που κοσμεί την οροφή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής.


Η επόμενη προγραμματισμένη συναυλία με τίτλο «W.A. Mozart: Σε Ντο μείζονα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 20:30. Οι μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, επιστρέφουν στα όργανα εποχής που τους έκαναν διάσημους σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos του ΚΠΙΣΝ.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, Γιώργος Πέτρου, είχε πει στη LiFO για τη στροφή της ορχήστρας στα όργανα εποχής: «Δεν ήταν εύκολη, γιατί θεωρήθηκε νεωτερισμός να ανοιχτεί και σε δραστηριότητες με όργανα εποχής, από τη στιγμή που ήταν κάτι ξένο στην ταυτότητά της.

 


Ο κορυφαίος Έλληνας αρχιμουσικός θα διευθύνει και θα παίξει μαζί με την ορχήστρα ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον αγαπημένο του Θεού W . A. Mozart, με τρία αριστουργηματικά έργα που έχουν κοινό παρονομαστή την πιο αγνή τονικότητα: την Ντο μείζονα.


Τότε η Καμεράτα ήταν μια ορχήστρα εγχόρδων στα πρότυπα των '90s που έψαχνε κάτι καινούργιο να την κινητοποιήσει. Η συνθήκη ήταν ευνοϊκή – ήταν προσοδοφόρες οι εποχές και με τη σχέση που είχα με το εξωτερικό, κάναμε εύκολα τρεις δίσκους.


Στη συνέχεια η περίφημη δισκογραφική Decca έδειξε ενδιαφέρον κι έτσι προέκυψε ο "Αλεσσάντρο"του Χαίντελ, που πήρε ό,τι υπάρχει σε διάκριση. Σήμερα η Καμεράτα (με το διεθνές της όνομα, Armonia Atenea) θεωρείται μία από τις καλύτερες ορχήστρες αυτού του τύπου στην Ευρώπη».


Ο κορυφαίος Έλληνας αρχιμουσικός θα διευθύνει και θα παίξει μαζί με την ορχήστρα ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον W. A. Mozart, με τρία αριστουργηματικά έργα που έχουν κοινό παρονομαστή την πιο αγνή τονικότητα: την Ντο μείζονα.

 

Πρόκειται για τα έργα «Κονσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο μείζονα», «Κονσέρτο για φορτεπιάνο No. 13 σε Ντο μείζονα» και «Συμφωνία Νο. 36 σε Ντο μείζονα».


Οι Μουσικοί της Καμεράτας και οι εξαίρετοι σολίστ της μας ταξιδεύουν στον μαγευτικό ηχητικό κόσμο του 18ου αιώνα μέσα από τους ήχους οργάνων παρόμοιων με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο Mozart: Μια αυθεντική άρπα Erard και ένα φορτεπιάνο τύπου Walter, παρόμοιο με το ιστορικό όργανο του ίδιου του Mozart.

 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 213 0885700

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, 20:30

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή στο www.SNFCC.org/events

Η προεγγραφή για τα Μέλη (ορισμένος αριθμός θέσεων) θα ξεκινήσει στις 12/03 στις 12.00.

Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 13/03 στις 12.00.

Μετά την έναρξη, η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο στο διάλειμμα ή σε περίπτωση παύσης.

Οδηγός Μουσικής