Ο Μάης του ’68 είναι το θέμα του φετινού Open Day της Στέγης

Η Στέγη ανοίγει για έκτη χρονιά όλους τους χώρους της σε ένα πολύωρο event με διαφορετικά δρώμενα

Το ετήσιο Open Day της Στέγης είναι πλέον θεσμός. Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης αυτής είναι το άνοιγμα της Στέγης στο κοινό: οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του κτιρίου, επιλέγοντας τα δρώμενα της επιλογής τους και δημιουργώντας τις δικές τους αισθητικές διαδρομές.


Η θεματική του φετινού Open Day ανοίγεται σε μια ολόκληρη εποχή. Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από το Μάη του '68, η Στέγη ανιχνεύει τις περίπλοκες και γοητευτικές διαδρομές και διασταυρώσεις της πρωτοποριακής τέχνης με τις νέες κοινωνικές και πολιτικές ιδέες της εποχής.


Η περίοδος αυτή ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του '50 και περιλαμβάνει και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70, ενώ πολλές από τις ιδέες και τις κατευθύνσεις της σκέψης της εποχής μας έχουν την πηγή τους σε προσεγγίσεις που γεννήθηκαν τότε.


Παρότι ο γαλλικός Μάης του '68 είναι το γεγονός εκείνο που έχει εντυπωθεί πιο έντονα στη συλλογική μνήμη και φαντασία, για να κατανοήσουμε καλύτερα την περίοδο αυτή σκόπιμο είναι να ανοιχτούμε γεωγραφικά και χρονικά:

 

Στις ΗΠΑ με το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, τα κινήματα αμφισβήτησης και την αντικουλτούρα, στην Κίνα με την Πολιτιστική Επανάσταση που τόσο γοήτευσε το φαντασιακό πολυάριθμων διανοούμενων, στην Ολλανδία, στην Ιταλία με το Ανοιχτό Έργο, αλλά και την αυτοσχεδιαστική ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, στην Αγγλία με τη μουσική για ερασιτέχνες, στην Άνοιξη της Πράγας, αλλά και στην Ελλάδα της δικτατορίας.


Ο διάλογος της πρωτοποριακής τέχνης με τις ριζοσπαστικές πολιτικές κινήσεις απέφερε ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών κινημάτων, εμπλουτίζοντας σε τεράστιο βαθμό τη θεωρία και πρακτική της τέχνης, ενώ ένα άλλο σημείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η διερεύνηση νέων μορφών επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, μέσω της ποπ μουσικής, της τεχνολογίας, του αυτοσχεδιασμού και της εμπλοκής του κοινού στην εκτέλεση της ίδιας της μουσικής.


Σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, στη Μικρή και στην Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, σε μια σύνθεση με πολλές όψεις. Τα έργα, στην πλειονότητά τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.


Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σολίστες και σύνολο.

 

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 16:30-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης

21:00 | Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια για τη συναυλία: 3,4,5 ευρώ

Οδηγός Μουσικής