Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επιστρέφει στη Στέγη με νέο συμφωνικό έργο σε παγκόσμια πρώτη

Ο συνθέτης εμπνέεται από τους πίνακες επτά σπουδαίων ζωγράφων και ντύνει τη μουσική με τα χρώματα που γεννά ο ήχος.

Μετά τον «Ερωτικό Λόγο», το συμφωνικό έργο με αναφορά το ομώνυμο έργο του Γιώργου Σεφέρη που παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2016, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 6 και 7 Μαρτίου 2018, με ένα νέο συμφωνικό έργο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.


Αν ο «Ερωτικός Λόγος» ήταν μια απόπειρα μεταφοράς της ποιητικής φόρμας σε μουσική, αυτήν τη φορά ο συνθέτης αντλεί έμπνευση από τα χρώματα και τη ζωγραφική και δημιουργεί τα «Συμφωνικά Ζωγραφικά Soundtracks».


Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου που τα τελευταία χρόνια συνέθεσε και παρουσίασε τέσσερα μεγάλης φόρμας συμφωνικά έργα - «Μύθοι του Αισώπου», «Μέρες Επιταφίου», «Σατυρικόν» και «Το χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου» - εμπνέεται και πάλι από τη συνεχή αλληλεπίδραση των τεχνών, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του με τα εικαστικά αλλά και τον κινηματογράφο.


Για να συνθέσει τα «Συμφωνικά Ζωγραφικά Soundtracks» περιηγείται στις διάφορες εποχές της ζωγραφικής τέχνης, εμβαθύνοντας στην ιδέα της συμπόρευσης των τεχνών. Αναπτύσσει, σαν ταινίες, τους πίνακες στην κρυμμένη τους διάσταση, αυτήν του Χρόνου, και ντύνει τη μουσική µε τα χρώματα που γεννά ο ήχος. Μα, πάνω από όλα, η μεγαλοφυής ματιά των ζωγράφων, διαφορετική αλλά συγκλίνουσα τελικά στη μουσική, γεννά τις συνθέσεις του.


Οι «κόσμοι» επτά σπουδαίων ζωγράφων σκιαγραφούνται µε τις νότες, μεταμορφώνονται σε μουσικά πορτρέτα και µας αποκαλύπτονται ως αυτόνομα μουσικά έργα. Δύο από αυτά αντλούν την έμπνευσή τους από συγκεκριμένους πίνακες και στη συναυλία παρουσιάζονται με τον αρχικό τους τίτλο. Πρόκειται για την «Παιδική Συναυλία» του Γιώργου Ιακωβίδη και «Το νησί των Νεκρών» του Άρνονλντ Μπαίκλιν.


Τα υπόλοιπα πέντε μέρη αποτελούν την οπτική του συνθέτη πάνω στο σύνολο του έργου των ζωγράφων που ενέπνευσαν τη μουσική του και τιτλοφορούνται «Κλωντ Μονέ: Αντικατοπτρισμοί του Φωτός στον Χρόνο», «Τζάκσον Πόλλοκ: Οι διαδικασίες του Χάους & Οι παράξενοι Ελκυστές», «Έντουαρντ Χόπερ: Η Στιγμή ως Νεκρά Φύση», «Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: Χορεύτριες και Ακροβάτισσες» και «Ιβάν Αϊβαζόφσκι: Μεταλλάξεις του Θανάτου στη Θάλασσα».


Info:

«Δημήτρης Παπαδημητρίου, Συμφωνικά Ζωγραφικά Soundtracks»

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

6-7 Μαρτίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 5 - 25 ευρώ

Οδηγός Μουσικής