Εκλεκτικότητα είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών γι' αυτό το καλοκαίρι. Θα έχει συναυλίες και εμφανίσεις που ικανοποιούν όλα τα μουσικά γούστα.

 

Τα ξένα ονόματα που τραβούν κυρίως την προσοχή του κοινού είναι φυσικά ο Sting και οι Calexico που αδιαμφισβήτητα είναι οι μεγάλοι καλεσμένοι της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα, όμως, κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, όπως το ηλεκτρονικό φεστιβάλ που διοργανώνει το six d.o.g.s και που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.

 

Συγκεκριμένα: Ο Sting θα ανέβει την σκηνή του Ηρωδείου για δύο εμφανίσεις στις 22 και 23 Ιουλίου. Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον Βρετανό μουσικό που είναι από τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες διεθνώς. Από την δεκαετία του '80 εκτοξεύτηκε στην κορυφή με το συγκρότημα του, τους Police, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησε σόλο καριέρα με την ίδια επιτυχία. Πολυβραβευμένος, δεν έχει πάψει να συγκινεί τους αναρίθμητους φαν του όλα αυτά τα χρόνια.

 

Θα ακολουθήσουν στις 3 Ιουλίου οι λατρεμένοι του Ελληνικού κοινού, Calexico. Έρχονται από το Τουσόν της Αριζόνας και μετράνε πάνω από 20 χρόνια καριέρας. Η μουσική τους είναι ένα κράμα από παραδοσιακούς λάτιν ήχους με κάντρι, τζαζ και post-rock. Είναι υπεύθυνοι για τον μουσικό όρο desert noir. Φέτος επέστρεψαν με νέα δισκογραφική δουλειά, με τίτλο The Thread That Keeps Us,που κυκλοφόρησε πριν από λίγες.

 

Στον ίδιο χώρο στις 15 Ιουλίου, ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του, ο Nigel Kennedy παρουσιάζει το Bach meets Kennedy meets Gershwin, ένα από τα πιο απρόβλεπτα και πρωτότυπα κονσέρτα που κινείται πέρα από τα όρια της κλασικής μουσικής και συναντάει την τζαζ του Γκέρσουιν.

 

Στον Κήπο της Πειραιώς 260, τώρα, το six d.o.g.s παρουσιάζει ένα νέο διήμερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με διεθνείς προδιαγραφές και προσκαλεί 10 παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες της σύγχρονης χορευτικής μουσικής, στις 1 και 2 Ιουνίου.

 

Ροκ, τζαζ, ποπ και μεγάλα μουσικά ονόματα στο Φεστιβάλ Αθηνών
Leon of Athens

 

Στις 4 Ιουνίου, ο Leon of Athens ετοιμάζει μια διαφορετική συναυλία όπου θα παρουσιάσει ολόκληρο το νέο του άλμπουμ που έχει τίτλο Xenos. Μαζί του θα έχει μια dream team από 25 εξαιρετικές γυναικείες φωνές που θα τραγουδούν a cappella.

 

Στη συνέχεια, στις 6 Ιουνίου οι Apurimac συναντούν τις Μαρίνα Ρίζου και και Μάρθα Μορελεόν και προσκαλούν το κοινό σε ένα ξέφρενο λάτιν πάρτι που θα κάνει τους πάντες να χορέψουν και το οποίο θα μας ταξιδέψει μουσικά από τη Βραζιλία στην Κούβα κι από την Κολοµβία στην Αργεντινή.

 

Ένα άλλο τριήμερο φεστιβάλ για την τζαζ, αυτή τη φορά, διοργανώνεται στο πλαίσιο της θεματικής «Άνοιγμα στην Πόλη» στις 10 και 12 Ιουλίου. Το Ωδείο Αθηνών θα φιλοξενήσει στο υπόγειο του το Aqua Jazz Athens σε συνεργασία με το εργαστήριο Τζαζ και Μουσικής της Μεσογείου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σε αυτό η παγκόσμια τζαζ παντρεύεται με τις παραδόσεις της Μεσογείου.

 

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο έχει προγραμματιστεί η εμφάνιση του πιο εκκεντρικού Αμερικανού αιδεσιμότατου και της χορωδίας τους. Ο Reverend Billy μας προτρέπει να σώσουμε τον πλανήτη από τον καπιταλισμό με τα γκόσπελ της Stop Shopping Choir. Στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την κρίση και θα συμπράξει μαζί με εγχώριους καλλιτέχνες σε ένα μοναδικό πρότζεκτ, ειδικά για την Αθήνα.

 

Ροκ, τζαζ, ποπ και μεγάλα μουσικά ονόματα στο Φεστιβάλ Αθηνών
Sting

 

Οδηγός Μουσικής