Το φεστιβάλ οπτικοακουστικών δράσεων Inmute επιστρέφει

Προβολές, συνεργασίες συνθετών και κινηματογραφιστών και αυτοσχεδιαστικές δράσεις διαπραγματεύονται την δυναμική σχέση ήχου και κινούμενης εικόνας

The LiFO team, 15.11.2017 | 15:10

Ζωντανές οπτικοακουστικές δράσεις που εξερευνούν τον χώρο μεταξύ κινηματογράφου και ηχητικών τεχνών φιλοξενεί το τριήμερο φεστιβάλ Inmute. H 4η έκδοση του έρχεται φέτος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και στον κινηματογράφο Ααβόρα και θα διαρκέσει από τις 23 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

 

Ξεκινώντας με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Yamayaki (Terre Brûlée), των Kassel Jaeger και Eleonore Huisse, και καταλήγοντας στην προβολή της βωβής ταινίας Häxan (1922), με την ζωντανή μουσική του Ιταλού κοντραμπασίστα Antonio Bertoni, το Inmute καλύπτει ένα ευρύ μουσικό και κινηματογραφικό φάσμα.

 

Το Inmute, ξεκίνησε το 2013 και με την στήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έχει αναθέσει νέα έργα σε διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως, Jacob Kirkegaard, Philip Jeck, Mike Cooper, Lawrence English, Maya Dunietz, Fritz Welch, Νίκος Βελιώτης κ.α. και έχει δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει ταινίες σπουδαίων καλλιτεχνών του πειραματικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60’ και 70 ' όπως, Stan Brakhage, Harry Everett Smith και Wallace Berman.

 

Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται με την στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

 

Το φεστιβάλ οπτικοακουστικών δράσεων Inmute επιστρέφει
Kassel Jaeger, Φωτο: MIchel Pardo

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ημέρα 1η

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
21:00 Constantine Live AV w/ Embassy for the Displaced
22:00 Kassel Jaeger- Yamayaki [Terre Brûlée] 2017

Ο Kassel Jaeger, ύστερα από ανάθεση ειδικά για την 4η έκδοση του Inmute, παρουσιάζει το νέο του οπτικοακουστικό έργο Yamayaki [Terre Brûlée], για το οποίο συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα Eleonore Huisse. Kassel Jaeger είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του François Bonnet (καλλιτεχνικού διευθυντή του περίβλεπτου ινστιτούτου INA-GRM και επιμελητή της σειράς Recollection GRM της δισκογραφικής Editions Mego).

 

Ως Kassel Jaeger έχει κυκλοφορήσει την δουλειά του στις δισκογραφικές Editions Mego, Senufo Editions, Shelter Press, Black Truffle και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως: Jim O’Rourke, Oren Ambarchi, James Rushford και Giuseppe Ielasi μεταξύ άλλων.

 

Ημέρα 2η

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
21:00 Yorgos Dimitriadis (drums & mics) / Erato Tzavara (visuals)
22:00 Greg Pope- SCARFACE (2017)

Ο Βρετανός πρωτοπόρος του live cinema, Greg Pope παρουσιάζει την νέα του δουλειά με τίτλο Scarface. Πρόκειται για μια ζωντανή οπτικοακουστική περφόρμανς που διαπραγματεύεται τις φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις της δημιουργίας και της καταστροφής. Στο Scarface ο Greg Pope χρησιμοποιεί φιλμ 16mm και δύο ειδικά τροποποιημένους προβολείς διαφανειών ενώ παράλληλα ενισχύει και επεξεργάζεται ζωντανά ήχους με την χρήση μικροφώνων επαφής, guitar pick-ups και effect pedals.

Ο Γιώργος Δημητριάδης, κεντρικό πρόσωπο της Βερολινέζικης σκηνής free jazz, έρχεται στην Αθήνα να παρουσιάσει την προσωπική του δουλειά Kopfino. Γερμανική λέξη που μεταφράζεται ως “film in your head” / “σινεμά που κάνουμε στο νου μας”, το Kopfino εξερευνά με μοναδικό τρόπο το ντραμ σετ ως σόλο όργανο. Μαζί με τον Δημητριάδη, η video artist Ερατώ Τζαβάρα με τη χρήση live feed, sound responsive graphics και προμαγνητοσκοπημένου υλικού, θα δημιουργήσει ένα οπτικό περιβάλλον που αναδεικνύει τις λεπτές ηχητικές εναλλαγές.

 

Το φεστιβάλ οπτικοακουστικών δράσεων Inmute επιστρέφει
Greg Pope, Φωτο: Σταύρος Πετρόπουλος

 

Ημέρα 3η

Ααβόρα
21:00 Elektronik Meditation w/ Arthur Bull (guitar) & Stephanos Chytiris (drums)
22:00 Antonio Bertoni, Häxan: Witchcraft Through the Ages (1922)

Το τριήμερο φεστιβάλ Inmute κλείνει με την cult ταινία του Benjamin Christensen “Häxan: Witchcraft Through the Ages”. Έργο του 1922, που τράβηξε άμεσα την προσοχή των σουρεαλιστών και αργότερα, πολλών καλλιτεχνών με ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό. Ο Antonio Bertoni (Μιλάνο) θα συνοδέψει την προβολή με κοντραμπάσο, guembri (όργανο συνδεδεμένο με τη μουσική Gnawa και τελετές δαιμονικής κατοχής) και ηλεκτρονική επεξεργασία.

Βασισμένη σε Γερμανικό κείμενο για ιεροεξεταστές από τον 15ο αιώνα, η ταινία παρουσιάζει μια αλληλουχία μακάβριων μεσαιωνικών εικόνων, αποτελούμενων από ακόλουθους του διαβόλου, βασανιστές, συλητές τάφων, δαιμονισμένους, και το σατανά τον ίδιο, ενσαρκωμένο από το σκηνοθέτη.

 

Όντας μείγμα mockumentary και ταινίας τρόμου με μαύρο χιούμορ, το έργο ακολουθεί την ιστορία της μαγείας και εξερευνά την επιστημονική θεωρία ότι οι μάγισσες των μεσαιωνικών χρόνων έπασχαν από υστερία της ίδιας μορφής με τους σημερινούς ψυχιατρικούς ασθενείς. Εναλλάσσει τμήματα δοκιμιακού χαρακτήρα — τη διαβολική εικονογραφία, τους διαφορετικούς τύπους μαγείας, τη σχέση μεταξύ μαγείας και υστερίας — με δραματουργική δράση.

Ο Antonio Bertoni, ο δημιουργός του project, θα παρουσιάσει ζωντανά ένα συνδυασμό σύνθεσης, αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρονικού layering, και ethnic μουσικής, εξερευνώντας, μαζί με την εικονογραφία της ταινίας, αιώνες άγνωστων, δυσεύρετων ακουσμάτων.

Θα προηγηθεί μια μοναδική σύμπραξη των Elektronik Meditation με τον βετεράνο Καναδό αυτοσχεδιαστή Arthur Bull και τον ευρηματικό ντράμερ Στέφανο Χυτήρη. In situ live painting παράλληλα με τις ετερόκλητες ηχητικές αναφορές τριών σπουδαίων μουσικών.

 

Info

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Κολωνάκι

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη            

Ααβόρα, Ιπποκράτους 180, Αθήνα

Εισιτήριο: 5 ευρώ
Ώρα: 21:00

Οδηγός Μουσικής