Ο Rundell διαθέτει όλο το γνωστό πακέτο: κυκλοφορίες στις πιο γνωστές δισκογραφικές, τη δική του εταιρεία, εμφανίσεις στα καλύτερα κλαμπ και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, πολλούς θαυμαστές, εξαιρετικές συνεργασίες. Όμως υπάρχουν και κάποια στοιχεία που τον διαφοροποιούν έντονα απ' όλους τους υπόλοιπους. Το πρώτο είναι ότι έχει τα εύσημα από τον «βασιλιά» Carl Cox, ο οποίος έχει μιλήσει πολύ θερμά γι' αυτόν, αποκαλώντας τον πραγματικό διαμάντι και πολύ καλύτερο από τους περισσότερους διάσημους DJs που γνωρίζει. Εξού και η σύμπραξή τους και η θέση που του έδωσε στην εμβληματική Intec Records/Digital. Το δεύτερο και πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Jon δεν μασάει τα λόγια του, παίρνει θέση και θέλει να πάει τα πράγματα μπροστά. Γι' αυτό και πρόσφατα ανακοίνωσε πως ο τρόπος που θα βρίσκει το κοινό τη μουσική του αλλάζει δραστικά. Κοινώς, η μουσική του θα διατίθεται εντελώς δωρεάν και, για να το πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα, δίνει όλα τα parts των κομματιών του μέσω του SoundCloud, σε περίπτωση που θέλει κάποιος, οποιοσδήποτε, να κάνει ένα remix! Από τον κύκλο του μαθαίνω πως έχει δημιουργήσει έναν σχετικό πανικό στον χώρο με αυτήν του την απόφαση. Ο ίδιος μου λέει πως «κάποιοι θα το ονομάσουν ανταρσία, εγώ πιστεύω πως είναι το μέλλον της μουσικής». Χωρίς πολλά-πολλά, πιστεύω πως είναι καλό να σιωπήσω και να τον αφήσω να μας τα εξηγήσει εκείνος όλα.

 

Προσωπικά, πιστεύω πως η ασφάλεια δεν βοηθάει τη δημιουργικότητα και ότι πρέπει να προκαλείς όσα σε περιτριγυρίζουν.
Για μένα, λοιπόν, όλα ξεκίνησαν με τον ερχομό και την αύξηση του streaming.

 

«Τα τελευταία 10 και κάτι χρόνια βρίσκομαι εκεί έξω, ρουφώντας εμπειρίες. Ταξιδεύω, παίζω, ακούω και μαθαίνω. Έχω περάσει συγκλονιστικά και είμαι ευγνώμων γι' αυτό.


Ξέχωρα απ' όλα αυτά, όμως, μου "χτύπησε" έντονα το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πολύ λίγα πράγματα έχω δει να αλλάζουν. Εξακολουθούμε να λατρεύουμε να βγαίνουμε και να χορεύουμε σε tribal ρυθμό, ακριβώς όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων. Αυτό ποτέ δεν άλλαξε και αμφιβάλλω αν θα αλλάξει ποτέ – μόνο σε συγκεκριμένα είδη μουσικής παρατηρούμε μια σχετική αλλαγή.


Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα να βλέπω ξεκάθαρα πως σε αυτό τον μουσικό κόσμο όπου (συν)υπάρχω όλα έχουν μπαγιατέψει. Οι DJs φορούν όλοι τα ίδια ρούχα, χρησιμοποιούν τις ίδιες τσάντες, τα ίδια γυαλιά ηλίου, μάλλον και τις ίδιες κάλτσες, και η μουσική, όπως και τα line ups, έχουν αρχίσει να αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό. Νιώθω ολοένα περισσότερο πως κολλάω σε μια δημιουργική ρουτίνα. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, υπάρχουν διαφορετικά και ενδιαφέροντα κομμάτια στα διάφορα μαγαζιά με ηλεκτρονική μουσική, αν ψάξεις πολύ και σωστά θα τα βρεις. Ουσιαστικά, μιλάω για το κύκλωμα στο οποίο ανήκω, τίποτε άλλο.

 

Jon Rundell: «Θέλω ο κόσμος να πιστεύει πως έχω αποτρελαθεί. Αυτό θέλω»
Έκανα συζητήσεις με ανθρώπους που μου έλεγαν πως το Spotify είναι ο ίδιος ο Σατανάς και υποστήριζαν ένθερμα το YouΤube. Ουσιαστικά, είναι το ίδιο format, που στην πραγματικότητα πληρώνει λιγότερο απ' ό,τι το Spotify ανά αναπαραγωγή.

 

Παρατήρησα πως η μουσική που προωθείται περισσότερο από αυτά τα "μαγαζιά" ανήκει πάντα στις ίδιες δισκογραφικές ή στους ίδιους καλλιτέχνες και πως όλα τα κομμάτια μοιάζουν μεταξύ τους. Ένιωθα πως κανείς δεν έπαιρνε πραγματικό ρίσκο, όλα γίνονταν εκ του ασφαλούς. Προσωπικά, πιστεύω πως η ασφάλεια δεν βοηθάει τη δημιουργικότητα και ότι πρέπει να προκαλείς όσα σε περιτριγυρίζουν.


Για μένα, λοιπόν, όλα ξεκίνησαν με τον ερχομό και την αύξηση του streaming. Τότε είδα πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι άνθρωποι που δουλεύουν στο «οικοδόμημα» της μουσικής βιομηχανίας από τη δική μου μεριά. Φαίνεται πως απεχθάνονται την αλλαγή, ειδικά αν δεν είναι δική τους ιδέα – η τεχνολογική βιομηχανία καθοδηγεί τη μουσική τα τελευταία δέκα χρόνια και όχι η μουσική βιομηχανία καθαυτήν.

 

Εκεί είδα αμέσως ότι υπήρχαν δυνατότητες. Τρία χρόνια πριν καθόμουν σε διάφορα πάνελ και διαφωνούσα με πολλούς γι' αυτά που πίστευα πως ήταν πλεονεκτήματα και πως στο τέλος θα γίνονταν ένα format για την πλειονότητα του κοινού. Ήταν σαφέστατο πως για άλλη μια φορά η βιομηχανία μας θα κινούνταν με πολύ αργά βήματα, ακριβώς όπως έγινε και με τα downloads, και πως δεν κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε βρει πλέον τον τρόπο να φτάσει η μουσική μας στον κόσμο εύκολα και άμεσα, όχι μόνο μέσω των DJs. Έκανα συζητήσεις με ανθρώπους που μου έλεγαν πως το Spotify είναι ο ίδιος ο Σατανάς και υποστήριζαν ένθερμα το YouΤube. Ουσιαστικά, είναι το ίδιο format, που στην πραγματικότητα πληρώνει λιγότερο απ' ό,τι το Spotify ανά αναπαραγωγή. Τι να πω για την ειρωνεία του πράγματος ή για την άγνοια...


Σκέφτηκα πως θα ήταν καταπληκτικό για όλους αυτούς που αδιαφορούν για το DJing, αλλά αγαπούν τη μουσική, το να βγαίνουν έξω, να πηγαίνουν σε φεστιβάλ, να έχουν έναν εξαιρετικά εύκολο και βολικό τρόπο να ακούν οποιοδήποτε κομμάτι, οποιοδήποτε είδος μουσικής όποτε το επιθυμούν, όπου κι αν βρίσκονται, ακόμα και στο κινητό τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το τηλέφωνο είναι πλέον όλη μας η ζωή. Άφησε κάποιον χωρίς κινητό για μία ημέρα και δες πόσο χαμένος θα δείχνει.

 

Jon Rundell: «Θέλω ο κόσμος να πιστεύει πως έχω αποτρελαθεί. Αυτό θέλω»


Γιατί κάποιος που δεν έχει ενδιαφέρον για το DJing να περιμένει να βγει το αγαπημένο του κομμάτι σε download, ώστε να μπορέσει να το ακούσει; Ακόμα πιο σημαντικό είναι το κομμάτι σου να παίζεται συνεχώς και να πληρώνεσαι γι' αυτό κάθε φορά! Ακόμα και μετά τον θάνατό σου!


Ο χώρος μας συνεχίζει να θέλει να κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Από τις περισσότερες συζητήσεις που έχω κάνει καταλαβαίνω ξεκάθαρα πως θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, μέχρι να προχωρήσουμε αναγκαστικά λόγω των καιρών. Αποφάσισα πως δεν πάει άλλο. Δεν θέλω να με κρατάει καθηλωμένο αυτή η κατάσταση, γι' αυτό θα το προσπαθήσω. Έχει να κάνει με τα πιστεύω σου, να υποστηρίζεις κάτι και να το παλεύεις, άσχετα με το τι θα πιστέψει για σένα η πλειονότητα.


Όλο αυτό το πρότζεκτ, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη με το κομμάτι «Poetry», σίγουρα έχει κάνει κάποιους να γουρλώσουν τα μάτια, όμως η υποδοχή του είναι τελικά θετική όχι λόγω της δωρεάν διάθεσης των κομματιών αλλά επειδή μπορούν να κατεβάσουν τα parts. Είμαι περήφανος που βοηθάω τους ανθρώπους, υπερασπιζόμενος συγχρόνως τα πιστεύω μου.


Πάνω απ' όλα, είναι σαφές πως όλο αυτό έχει κάνει κάποιους ανθρώπους σε συγκεκριμένα πόστα της βιομηχανίας μας να νιώθουν πάρα πολύ άβολα. Μπορεί και να πιστεύουν πως έχω αποτρελαθεί. Αυτό ακριβώς θέλω!

 

Ακούστε εδώ το αποκλειστικό μιξ του Jon Rundell για το LiFO.gr


Τα νέα κομμάτια του Jon Rundell «Dysfunctional» και «Step Out» θα κυκλοφορήσουν από την ETCH. Μπορείτε να τα ακούσετε στο Spotify και στο YouΤube αλλά και να τα κατεβάσετε, μαζί με τα parts, από το SoundCloud.


Ο Jon Rundell θα βρίσκεται στο Steam Athens την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Οδηγός Μουσικής