ΜΟΥΣΙΚΗ

Enter Afrofuturism

To 6ήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε επιμέλεια των Detach (Voltnoi & Quetempo) χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών. Οι συναυλίες θα γίνουν στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στο six d.o.g.s, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Sun Ra Arkestra, Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald, Voltnoi, ATH Kids, Nkisi, Black Quantum Futurism, Black Athena.

7-12/11, εντός & εκτός Στέγης

 

 

Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου 2017

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Piandemonium

 

Ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στον «βασιλιά των οργάνων» δημιουργεί η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου 2017 πραγματοποιείται για πρώτη φορά και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δύο συναυλίες του σχήματος Piandaemonium με έξι πιάνα και δώδεκα πιανίστες, πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία, συναυλίες νέων καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί κατόπιν ακρόασης κι ένα τριήμερο masterclass.

11-26/11, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, εισιτήριο: 8-35 ευρώ

 

 

Dee Dee Bridgewater

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Dee Dee Bridgewater

 

Η ντίβα της τζαζ έρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της για να ερμηνεύσει τραγούδια από τη νέα δισκογραφική της δουλειά «Memphis». Από το πρόγραμμα δεν θα λείψουν μεγάλες επιτυχίες και εμβληματικά jazz standards.

13/11, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 20:30, εισιτήριο: 15-10 ευρώ

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Κοριολανός

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
O Ιωάννης Παπαζήσης πρωταγωνιστεί στον Κοριολανό. Φωτο: Σταύρος Χαμπάκης

 

Την τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που έχει παιχτεί μόνο τέσσερις φορές στην Ελλάδα, σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Διαμαντής. Ο εξαμελής θίασος, με τον Ιωάννη Παπαζήση στον κεντρικό ρόλο, παρουσιάζει την ιστορία του Γάιου Μάρκιου Κοριολανού, του μεγάλου στρατηγού που πρόδωσε την πατρίδα του. Στην παράσταση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Παρθενόπη Μπουζούρη, ο Στάθης Μαντζώρος και η Ορόρα Μαριόν.

Έως 16/01, θέατρο Σημείο, Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα. Δευτ.-Τρ. 21:15, εισιτήριο: 8-12 ευρώ

 

 

Ο Γλάρος

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Δημοσθένης Γρίβας

 

Βασισμένος στην εμμονικά κεντρική ιδέα στον Τσέχοφ ότι όλα στη ζωή είναι θέατρο και όλα στο θέατρο είναι ζωή, ο Γιάννης Χουβαρδάς τοποθετεί τη δράση του κλασικού αριστουργήματος μέσα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στη σκηνή του, στην αίθουσα και στα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και στις εξόδους του. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τη γραμμή της ακραίας αφαίρεσης, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στους ηθοποιούς του (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Ήμελλο κ.ά.).

15/11-17/12, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου. Τετ.-Παρ. 20:30, Σάβ. 17:00 & 21:00, Κυρ. 19:00, εισιτήριο: 10-30 ευρώ

 

 

Αγαμέμνονας. Αισχύλος/Ευριπίδης

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Γιώργος Παπαπαύλου & Λήδα Πρωτοψάλτη

 

Ο Κωνσταντίνος Χατζής, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, παρουσιάζει μια συρραφή αποσπασμάτων από τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και την Ιφιγένεια του Ευριπίδη. Πρόκειται για ένα έργο μουσικής δωματίου με τρεις φωνές και βιολί που ακολουθεί την πορεία προς τον πόλεμο της Τροίας.

Έως 14/11, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, Δευτ.-Τρ. 21:15, εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τάσος Μαντζαβίνος, «Το παιχνίδι, το “Φιδάκι”»

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Έργο από την καινούρια έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου στην γκαλερί Σκουφά.

 

Καράβια, κάστρα, ναούς, φλάμπουρα, καβαλάρηδες, σκύλους, δράκους και δρακόφιδα, θεματικές εμμονές του Τάσου Μαντζαβίνου, συναντά ο θεατής στην καινούργια ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί Σκουφά. Ανάμεσα στα ζωγραφικά έργα και τις κατασκευές των δύο τελευταίων ετών που παρουσιάζονται βρίσκεται και μια σειρά από μετωπικούς, κρεμασμένους από την οροφή καμβάδες.

09/11-04/12, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι. Δευτ., Τετ., Σάβ. 10:00-15:30, Τρ., Πέμ., Παρ.: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

 

 

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Νέα έργα μικρών διαστάσεων

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Νέα έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου παρουσιάζει η γκαλερί Φωταγωγός.

 

Νέα έργα του σημαντικού εκπροσώπου της γενιάς του ’70 παρουσιάζει η γκαλερί Φωταγωγός. Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μετά την αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς το φθινόπωρο του 2010 άφησε για αρκετό καιρό ανέγγιχτα μολύβια και πινέλα. Η επιστροφή σημειώθηκε φέτος μέσα από δοκιμές και πειράματα σε χαρτιά ή μουσαμάδες μικρών διαστάσεων πάνω στο τραπέζι.

Έως 17/12, Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, Δευτ.-Παρ. 11:00- 20:00, Σάβ. & Κυρ. 12:00-18:00

 

 

Van Gogh Alive

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Στο «Van Gogh Alive» πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου προβάλλονται από το σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™, το οποίο περιλαμβάνει 40 προβολείς υψηλής ευκρίνειας.

 

Η πολυμεσική έκθεση που παρουσιάστηκε σε 35 μητροπόλεις του κόσμου, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 10.000.000 θεατές, έφτασε και στην Αθήνα. Στο «Van Gogh Alive» πίνακες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου προβάλλονται από το σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™, το οποίο περιλαμβάνει 40 προβολείς υψηλής ευκρίνειας, γραφικά πολλαπλών καναλιών και ήχο surround. Με πρωτότυπο τρόπο εξιστορείται ταυτόχρονα η ιστορία του δημιουργού τους και περιγράφεται το ιστορικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε.

Έως 04/03, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Δευτ.-Παρ. 10:00-22:00, Σάβ.-Κυρ. 09:00-22:00, εισιτήριο: 12-15 ευρώ

 

 

ΒΙΒΛΙΟ

Διάλεξη της Ασλί Ερντογάν

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Ασλί Ερντογάν

 

Η Ασλί Ερντογάν, Τουρκάλα λογοτέχνις, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της προοδευτικής διανόησης, μεταξύ άλλων και στην εφημερίδα «Özgür Gündem». Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης». Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Τuchoslky, ΕΙCF Princess Margriet Award for Culture και «Έριχ Μαρία Ρεμάρκ». Τη διάλεξή της με τίτλο «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση» θα προλογίσει η μεταφράστρια Άνθη Καρρά, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο της Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

09/11, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, 19:00, ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας

Οδηγός Μουσικής