ΜΟΥΣΙΚΗ

Jlin

Το πραγματικό της όνομα είναι Jerrilynn Patton, η καταγωγή της είναι από το Garry της Indiana και πριν γίνει full-time μουσική παραγωγός δούλευε σε χαλυβουργείο. Η Jlin, το νέο μεγάλο αστέρι της ηλεκτρονικής σκηνής, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα καλεσμένη των St Paul’s Sessions, με φρέσκια την κυκλοφορία της τελευταίας της δουλειάς «Black Origami». Ο διεθνής μουσικός Τύπος έχει ήδη κατατάξει το άλμπουμ στα κορυφαία της χρονιάς, χαρακτηρίζοντάς το «σύγχρονο ρυθμικό κομψοτέχνημα».

2/11, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 16 ευρώ

 

 

Μάνος Χατζιδάκις, Η εποχή της Μελισσάνθης

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Δεκαετία του '40. Φωτο: Αρχείο Χατζιδάκι

 

Ο τριετής Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά με έναν εμβληματικό κύκλο τραγουδιών, την «Εποχή της Μελισσάνθης», μια μουσική αυτοβιογραφία βασισμένη σε ποιήματα του συνθέτη. Πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό μουσικό όργανο το μπουζούκι. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

4/11-5/11, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:00, εισ.: 8-55 ευρώ

 

 

Austra

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Austra

 

Η απόκοσμη synth pop των Austra θα ακουστεί αυτή την Παρασκευή στο Fuzz Club. Η μπάντα από το Toρόντο του Καναδά είναι το πρότζεκτ της χαρισματικής Katie Stelmanis. Η Λετονικής καταγωγής καλλιτέχνις, με σπουδές στην κλασική μουσική και στην όπερα, συνδυάζει διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει 3 στούντιο άλμπουμ με τους Austra. Η τελευταία τους δουλειά «Future Politics» (2017) εξερευνά μουσικά το μέλλον μετά την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

03/11, Fuzz Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, 20:00, εισ.: 20-25 ευρώ.

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

In-Edit Festival

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Το ντοκιμαντέρ «Charles Bradley: Soul οf America» που θα προβληθεί στο In-Edit Festival είναι ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο μουσικό Charles Bradley, ο οποίος πέθανε τον Σεπτέμβριο σε ηλικία 68 ετών.

 

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Εδώ και 15 χρόνια, από την πρώτη του διοργάνωση στη Βαρκελώνη το 2003 μέχρι σήμερα, το In-Edit έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις, παρουσιάζοντας τις πιο σπουδαίες ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ για τον Nick Cave, τους Rolling Stones, τον James Lavelle, βετεράνους της λονδρέζικης πανκ και βιρτουόζους τζαζίστες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο James Lavelle θα παίξει μουσική στο Ρομάντσο στις 3 Νοεμβρίου.

4-7/11, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, εισ.: 4- 10 ευρώ

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Heisenberg

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
H Κόρα Καρβούνη και ο Περικλής Μουστάκης πρωταγωνιστούν στο Heisenberg.

 

Στο έργο του Σάιμον Στίβενς, η Κόρα Καρβούνη και ο Περικλής Μουστάκης είναι δύο άνθρωποι που διαφέρουν σχεδόν στα πάντα. Η Τζόρτζι, Αμερικάνα στο Λονδίνο, είναι πληθωρική. Μιλάει πολύ, γελάει, βρίζει, διεκδικεί. Ο Άλεξ, Ιρλανδός, είναι λιγομίλητος, κρατάει μια ζωή ημερολόγιο, αγαπάει τη μουσική, είναι περιπατητής, πενθεί ακόμα την πρώτη του αγάπη και διατηρεί ένα κρεοπωλείο που δεν πάει καλά. Είναι και δυο τους μόνοι. Τι θα γίνει όταν συναντηθούν;

3/11-1/4, Θέατρο Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ. Τετ., Πέμ., Σάββατο 21:15, Κυρ. 19:00, εισ.: 10-17 ευρώ.

 

 

Ο Αμπιγιέρ

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Η Άννυ Λούλου στον «Αμπιγιέρ», Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Την ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση του Σερ, ενός σαιξπηρικού ηθοποιού που τα καλύτερά χρόνια της καριέρας του είναι πια παρελθόν, και του Νόρμαν, του αφοσιωμένου αμπιγιέρ του σκιαγραφεί ο Ronald Harwood. Ο συγγραφέας, εμπνεόμενος από τη δική του εμπειρία ως αμπιγιέρ του σπουδαίου Άγγλου ηθοποιού Ντόναλντ Γούλφιτ, συνέθεσε ένα ειλικρινές έργο για τη ζωή στο θέατρο και τους ανθρώπους του θεάτρου.

06/11-6/2, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β’ Σκηνή, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη. Δευτ.-Τρ.: 21:00, Κυρ. 17:00, εισ.: 5-15 ευρώ.

 

 

Το ημερολόγιο ενός τρελλού

Μετά από 17 χρόνια ο Σωτήρης Χατζάκης επιστρέφει στη σκηνή για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ, σκηνοθετώντας παράλληλα την παράσταση. Κέντρο του έργου το άγχος που διακατέχει τον άνθρωπο στη κοινωνία που ο ίδιος δημιούργησε.

Μέχρι 16/1, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Δευτ.-Τρ. 21:00, εισ.: 8-12 ευρώ.

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στη σκιά του μεγάλου πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την Κατοχή

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πρώτο μισό 20ού αιώνα. Αίθουσα Επιτύμβιων Γλυπτών υστεροκλασικών χρόνων. Ψηφιοποιημένο αντίγραφο εκτυπωμένης φωτογραφίας (©Φωτογραφικό Αρχείο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

 

Από τα τέλη του 1940 και μέχρι τον Απρίλιο του 1941 οι αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών συγκεντρώθηκαν, συσκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν μέσα σε κιβώτια ή σε ορύγματα που σκάφτηκαν στο εσωτερικό των ίδιων των αιθουσών των μουσείων με στόχο να προστατευτούν από τους κινδύνους του πολέμου. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες-ντοκουμέντα που αποτυπώνουν το μακρόχρονο και κοπιώδες έργο της ανασυγκρότησης και επανέκθεσής τους.

Μέχρι 6/12, Καφέ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων 44, 213 2144800. Δευτ. 13:00-20:00, Τρ.-Κυρ. 8:00-20:00 (από 1η Νοεμβρίου 9:00-16:00), είσοδος ελεύθερη

 

 

Remembered Light, Sally Mann

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Remembered Light, Χωρίς Τίτλο (Maroon Carpet), 1999 © Sally Mann. Courtesy Gagosian.

 

Το περιοδικό «Time» τη χαρακτήρισε την «καλύτερη φωτογράφο της Αμερικής» το 2001. Τα έργα της είναι συχνά προκλητικά και κατορθώνουν να μεταμορφώνουν θέματα ιδιωτικά και οικεία σε εικόνες που προκαλούν δέος και ταραχή. Σε αυτή την έκθεση αποτυπώνει το ατελιέ του Cy Twombly, αγαπημένου φίλου και μέντορά της, που πέθανε πριν από μερικά χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Mann στην Ελλάδα.

2/11-20/1, Γκαλερί Gagosian, Μέρλιν 3, Κολωνάκι, Τρ.-Παρ. 11:00-18:00, Σάβ. 11:00-18:00

 

 

ΠΑΡΤΙ

Velvet Room στο Μπάγκειον: Kormoranos Special

10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
O Κορμοράνος και το Velvet Room συναντιούνται στο ξενοδοχείο Μπάγκειον.

 

O Κορμοράνος και το Velvet Room συναντιούνται στο ξενοδοχείο Μπάγκειον για ένα μεγάλο πάρτι με ζωντανές εμφανίσεις από τους Montero, Mary Ocher, Hand & Leg και DJ set από τον Body Double και τον Blue Lagoon.

03/11, Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, 21:30, εισ.: 3 ευρώ

Οδηγός Μουσικής