Σοφία Σαρρή, Music Escapades

Η Σοφία Σαρρή είναι ερµηνεύτρια και συνθέτρια µε ποικίλες μουσικές επιρροές. Έχει ερμηνεύσει και συνθέσει για µπάντες διαφορετικού υπόβαθρου, όπως η post rock κολεκτίβα των Night on Earth, πρωτοπόροι indie σκηνής της Αθήνας. Η µουσική της θα µπορούσε να χαρακτηριστεί avant rock µε µια µικρή δόση σκανδιναβικού black metal, urban ambient, dark-hop, ένα σύµπαν χωρίς συµβιβασµούς, που συνδυάζει την κρητική λύρα µε το αναλογικό synth. Για τη συναυλία της στο ΚΠΙΣΝ η Σοφία Σαρρή πειραµατίζεται τόσο µε παραδοσιακές όσο και µε σύγχρονες φόρµες.

21/10, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 21:00, Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Hanni El Khatib

5 live για το Σαββατοκύριακο
O Hanni El Khatib έχει καταγωγή από το Ιράν και τις Φιλιππίνες.

 

Ένας από τους πιο γνωστούς πολυοργανίστες στην Αμερική αυτήν τη στιγμή έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Πρώην skater και punk, ο πολυτάλαντος 36χρονος μουσικός με καταγωγή από το Ιράν και τις Φιλιππίνες έχει γράψει μερικά εξαιρετικά δημοφιλή κομμάτια και ακούγεται παντού, σε διαφημιστικά της Nike, της Converse, της Nissan και της Levi’s αλλά και σε prime time τηλεοπτικές σειρές, όπως το «Luther», το «Suits», το «Elementary» κ.α.

20/10, Gagarin205, Λιοσίων 205, 20:30, εισ.: 15-22 ευρώ

 ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Lubomyr Melnyk

5 live για το Σαββατοκύριακο
Lubomyr Melnyk

 

Ο Ουκρανός Lubomyr Melnyk αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια σκληρής εργασίας και μελέτης ώστε να επιτύχει την «continuous music», μια αυξημένης δυσκολίας τεχνική πιάνου που όρισε ο ίδιος, κερδίζοντας το προσωνύμιο του «πιο γρήγορου πιανίστα του κόσμου». Το επικό «Corollaries» του 2013 εξέπληξε το κοινό με την πολυπλοκότητα αλλά και την απαράμιλλη ερμηνεία του, ενώ ακολούθησαν τα οριακά «Evertina» και «Rivers and Streams». Η τελευταία του δουλειά είχε τίτλο «Illirion» και κυκλοφόρησε από τη Sony Classical Music.

20-21/10, Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, 21:00, εισ.: 17 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

 

Οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου, «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα…»

5 live για το Σαββατοκύριακο
Δόμνα Σαμίου

 

Νέοι δημιουργοί εμπνέονται και πειραματίζονται με τους ήχους της παράδοσης, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο της σπουδαίας Δόμνας Σαμίου. Με τσαμπούνες της Ικαρίας, λύρες της Δράμας, λαούτα της Κύπρου αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, τα νεανικά σχήματα συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό.

21-22/10, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 20:30, εισ.: 10-16 ευρώ

 

 

Marc Ribot & The Young Philadelphians

5 live για το Σαββατοκύριακο
Marc Ribot

 

Μαρκ Ρίμπο μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι και άρχισε να παίζει κιθάρα σε garage rock συγκροτήματα. Πάντα πολυστυλιστικός, μελετούσε επίσης κλασική κιθάρα με τον Αϊτινό βιρτουόζο Frantz Casseus (1915-1993). Εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη από το 1978, συμμετείχε αρχικά στο soul-punk σχήμα Realtones. Έκτοτε, έπαιζε και ηχογραφούσε ακατάπαυστα και, σε μια εξαετία, συνεργάστηκε με τους Chuck Berry, Rufus Thomas, Wilson Pickett κ.ά. Κατόπιν, άνοιξε για τον Ρίμπο το κεφάλαιο των Lounge Lizards του John Lurie. Η συνεργασία αυτή, εκτός από τη δισκογραφία, απέφερε στον Ρίμπο και την ευκαιρία συμμετοχής στο σάουντρακ των cult ταινιών του Jim Jarmusch, Mystery Train και Down by Law (Στην παγίδα του νόμου). Στη δεκαετία του 1980 βρέθηκε πλάι στον Tom Waits, συνεισφέροντας στην εκλέπτυνση της new americana αισθητικής του Rain Dogs και άλλων 6 δίσκων του κορυφαίου τραγουδοποιού. Ακολούθησαν πολλές ηχογραφήσεις με τον John Zorn.

Το σημερινό του σχήμα, οι Young Philadelphians, πατάει σε δύο μουσικές βάρκες: το ιδίωμα του Philly sound, δηλαδή την disco-soul που αναπτύχθηκε στη Φιλαδέλφεια των ’70s, και τις Harmolodics, τη φιλοσοφική, αυτοσχεδιαστική μέθοδο του Ornette Coleman, κάτι ανάμεσα σε free και avant jazz, αλλά πολύ πιο πέρα από αυτές.

20/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 20:30, εισ.:7-32 ευρώ

Οδηγός Μουσικής