10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Rufus Wainwright

Ο καλλιτέχνης εμφανίζεται στην Αθήνα, στη σκηνή του Gazarte στις 2 και στις 3 Ιουνίου

LIFOTEAM 23.5.2017 | 15:30

 

1.

Ο Wainwright γεννήθηκε στο Rhinebeck της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του Kate McGarrigle και Loudon Wainwright ο Γ’ ήταν και οι δύο τραγουδιστές της folk. Χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν μόνο τριών χρονών. Από τότε μετακόμησε στη Νέα Υόρκη όπου και πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι των νεανικών του χρόνων.


 
2.

Ο πατέρας του είναι απόγονος του Peter Stuyvesant, του τελευταίου Ολλανδού που κατά τον 17ο αιώνα κυβέρνησε το New Netherland, το οποίο έπειτα μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη.

  

3.

Ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 6 ενώ στα 13 έκανε τουρ με τις «McGarrigle Sisters and Family», folk group στο οποίο συμμετείχαν η αδερφή του, η μητέρα του και η θεία του. Εκείνα τα χρόνια κατάφερε να κερδίσει πολλές διακρίσεις ως πρωτοεμφανιζόμενο ταλέντο και ήταν υποψήφιος για Most Promising Male Vocalist of the Year των βραβείων Juno.


 
4.

Η όπερα άρχισε να τον συνεπαίρνει ήδη από τα εφηβικά του χρόνια. Το είδος έχει ισχυρή επιρροή σε ολόκληρη την μουσική του καριέρα.

  

5.

Στα 14 έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης στο Hyde Park του Λονδίνου. Ο άντρας με τον οποίο φλέρταρε σε ένα μπαρ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε μαζί του προς το πάρκο, τον βίασε και στην συνέχεια προσπάθησε να τον στραγγαλίσει. Χρόνια αργότερα ο Wainwright δήλωσε πως κατάφερε να σωθεί προσποιούμενος πως υπέφερε επιληπτικό επεισόδιο.

 
10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Rufus Wainwright
 


6.

Η πρώτη του κυκλοφορία με τίτλο το όνομά του απέσπασε καλές κριτικές και αρκετά βραβεία αλλά δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

  

7.

Εκείνη την εποχή ξεκίνησε ο εθισμός του στο crystal meth πράγμα που στις αρχές του 2000 του προκάλεσε προσωρινή απώλεια όρασης. Το 2002 έζησε αυτό που ο ίδιος αργότερα περιέγραψε ως την πιο σουρεαλιστική εβδομάδα της ζωής του. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας εμφανίστηκε στη τηλεοπτική βρετανική κωμωδία Absolutely Fabulous, έβγαινε σε πάρτι με την κόρη του George Bush, Barbara, πέρασε μια «βραδιά διαφθοράς» στην οποία συμμετείχαν η Marianne Faithfull και η μητέρα του, τραγούδησε μαζί με τον Anohni των Antony and the Johnsons για την παρουσιάση της ανοιξιάτικης συλλογής του σχεδιαστή μόδας Zaldy. Και όλα αυτά υπό τη συνοδεία παραισθήσεων με πρωταγωνιστή τον πατέρα του. Ήταν τότε που αποφάσισε να μπει για αποτοξίνωση.


 
8.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε από το άλμπουμ “Release the Stars” και ήταν το κομμάτι «Going to a Town».

  

9.

Το 2010 ο Wainwright ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με τον σύντροφό του Jörn Weisbrodt. Το 2011 απέκτησε μαζί με την παιδική του φίλη και κόρη του Leonard Cohen, Lorca Cohen ένα κοριτσάκι το οποίο μεγαλώνει υπό τη φροντίδα και των δύο τους καθώς και του συντρόφου του Wainwright.


 
10.

Το 2014 συνεργάστηκε με τον σημαντικό σκηνοθέτη του πειραματικού θεάτρου Robert Wilson, γράφοντας μουσική για σονέτα του Shakespeare.

 

02/06 και 03/06

GAZARTE

Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347, 210 3452277

Ώρα: 21:30
Εισιτήριο:28-55 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγός Μουσικής