Ένας από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους τζαζίστες έρχεται στην Αθήνα. Με τρομερές συνεργασίες στο βιογραφικό του όπως με τους Quincy Jones, Lauryn Hill, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Stanley Clarke, Harvey Mason και Beyonce έχει καταφέρει να ενώσει διαφορετικά είδη μεταξύ τους το χιπ χοπ με την τζαζ.  Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο 'The Epic' θεωρείται ήδη ένα από τα κορυφαία έργα του κινήματος του Αφροφουτουρισμού και της cosmic jazz όπου βρήκε στο παρελθόν κορυφαίους εκφραστές όπως ο Sun Ra και οι Parliament/Funkadelic. Οι ηχογραφήσεις του Epic έχουν γράψει την δική τους ιστορία μιας. Ήταν ένας μαραθώνιος που διήρκεσε για εβδομάδες και ξεκινούσαν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ. Για τις ανάγκες του προέκυψε υλικό για 8 δίσκους και 45 κομμάτια από τα οποία ο Washington τελικά κράτησε τα 17 για τις ανάγκες του άλμπουμ που διαρκεί 3 ώρες. Ο δίσκος τιμήθηκε με το American Music Prize. 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη από το δελτίο τύπου:

Ο Καμάσι γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1981 και ήταν ένα από τα επτά παιδιά του σαξοφωνίστα Rickey Washington. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου. Δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας του τού χάρισε ένα σοπράνο σαξόφωνο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν «ένας έρωτας με το πρώτο φύσημα, θεία φώτιση, περίπου όπως όταν πρωτογνωρίζεις τον άνθρωπο που θα παντρευτείς»! Μεγάλωσε στα προάστια του Λος Άντζελες, τη δεκαετία του 1980, σε μια εποχή και περιοχή με πολλά περιστατικά βίας – κάποια στιγμή, μάλιστα, βρήκε έναν άνθρωπο σκοτωμένο στην αυλή του σπιτιού του. Αυτό συνέβαλε στην πολιτικοκοινωνική αφύπνισή του. Πήγε στο φημισμένο γυμνάσιο Hamilton και, ως έφηβος, περιόδευε με την μπάντα του πατέρα του, αλλά και με το –αναπάντεχα τζαζιστικό– γκρουπ του διάσημου ράπερ Snoop (Doggy) Dogg. Σπούδασε στο UCLA εθνομουσικολογία, και πιο συγκεκριμένα τις μουσικές παραδόσεις της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Γκάνας. Πρωτοεμφανίστηκε στο δίσκο Young Jazz Giants το 2004 και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως ο Wayne Shorter, ο Kenny Burrell, ο Herbie Hancock, ο George Duke, ο Stanley Clarke, η Chaka Khan, η Lauryn Hill, ο McCoy Tyner, ο Quincy Jones, ο Freddie Hubbard, ο Raphael Saadiq, ο "Thundercat", ο Billy Higgins, ο Flying Lotus, οι Afrikaan People's Orchestra.αλλά και η Beyonce.

 

Στην πιο πολυσυζητημένη κυκλοφορία του 2015, το άλμπουμ To Pimp A Butterfly του Kendrick Lamar, ο Καμάσι έπαιξε σαξόφωνο και έκανε ενορχηστρώσεις. Θεωρεί αυτό το άλμπουμ «μεγάλο επίτευγμα, από τα σημαντικότερα στη μουσική ιστορία» και τιμητική τη συμμετοχή του. Ο δίσκος περιλάμβανε στίχους που έγιναν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, ενώ τιμήθηκε και με Γκράμι. Επί δύο δεκαετίες, ο Καμάσι έπαιζε συνεχώς μουσική με τους φίλους και συμμαθητές του από το σχολείο. Σήμερα, το προσωπικό του σχήμα, οι Next Step, που είναι μια προέκταση της παρέας εκείνης, αποτελεί μέλος της κολεκτίβας West Coast Get Down. Οι Next Step (υπάρχει κι ένα ομώνυμο ελληνικό τζαζ συγκρότημα) είναι μια ασυνήθιστη μπάντα με δύο ντράμερ, δύο κοντραμπασίστες και δύο πιανίστες, τρεις πνευστούς και μία φωνή.

 

«Η πολιτική έχει να κάνει τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων. Η μουσική είναι έκφραση σκέψεων που κυβερνούν τους ανθρώπους.» – Kamasi Washington

 

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει μια βραδιά για όλους τους φαν του σημαντικού αυτού μουσικού στις 4 Ιουλίου στην Τεχνόπολη Αθηνών. 

 

 

Ιnfo:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800

4 Ιουλίου 2017 | 22:00

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

(Πειραιώς 100, Γκάζι)

Είσοδος: 15-25 ευρώ

 

Οδηγός Μουσικής