Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

Ελληνόφωνοι και αραβόφωνοι βυζαντινοί ύμνοι, παραφράσεις ιερών κειμένων, κλασσική μουσική, κρητικοί θρήνοι και ένας τζαζ ύμνος στην ύπαρξη.

LIFOTEAM 29.3.2017 | 18:44

 

Συμφωνία των Θρήνων: documenta 14, Ορχήστρα Σύρων Εκπατρισμένων, ΚΟΑ

Ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell και David Harding, το οποίο βασίζεται στο έργο του Henryk Gόrecki, Symphony No. 3: Opus 36 παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου, από μέλη της Ορχήστρας Σύρων Εκπατρισμένων “SEPO” και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Η Συμφωνία των Θρήνων, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το έργο του πολωνού συνθέτη, είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο, σε τρεις πράξεις, η καθεμιά από τις οποίες επικεντρώνει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνει γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου. Tη συναυλία ανοίγει το έργο Fugue των Birrell και Μoraly, ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο ποίημα Φούγκα του Θανάτου του Paul Celan.

 

Συντελεστές: Ross Birrell & Ali Moraly: Fugue, έργο για σόλο βιολί|Henryk Górecki: Συμφωνία αρ. 3, έργο 36 «Symphony of Sorrowful Songs»|Racha Rizk σοπράνο|Ali Moraly βιολί|Κρατική Ορχήστρα Αθηνών|Μέλη της Syrian Expat Philharmonic Orchestra (SEPO)|(Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής: Raed Jazbeh)|Μουσική διεύθυνση: Daniel Raiskin

 

08/04

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον,

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 7-45 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Balthasar-Neumann: Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Μπαχ

Το σύνολο Balthasar-Neumann (χορωδία, σολίστ και ορχήστρα) ιδρύθηκε από τον διάσημο αρχιμουσικό Thomas Hengelbrock. Ξεκίνησε ως μια χορωδία επίλεκτων σολίστ (1991), την οποία συμπλήρωσε ιδανικά η ορχήστρα που δημιουργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα (1995). Το περίφημο σύνολο θα ερμηνεύσει ένα από τα σημαντικότερα έργα εκκλησιαστικής μουσικής, τα Κατά Ιωάννη Πάθη του Γ.Σ. Μπαχ. Το έργο παρουσιάζεται στη δεύτερη εκδοχή, αυτή του 1725. Το έργο παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Johann Sebastian Bach: Johannes-Passion, BWV 245 (δεύτερη εκδοχή, 1725)

Ευαγγελιστής: Daniel Behle τενόρος|Ιησούς Χριστός: Markus Butter βαρύτονος|Χορωδία, Σολίστ και Σύνολο Balthasar-Neumann|Μουσική διεύθυνση: Thomas Hengelbrock

 

09/04

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον,

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 7,5-50 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Αφιέρωμα στον συνθέτη κλασσικής και θρησκευτικής μουσικής Arvo Part

Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble ερμηνεύει έργα του Εσθονού συνθέτη κλασσικής και θρησκευτικής μουσικής, Arvo Pärt. Τα έργα θα παρουσιαστούν με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Mozart-Adagio για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο
Spiegel im Spiegel για βιόλα και πιάνο 
Summa για κουαρτέτο εγχόρδων
My Heart's in the Highlands για κόντρα τενόρο και εκκλησιαστικό όργανο 
Fratres για κουαρτέτο εγχόρδων 
Stabat Mater για σοπράνο, κόντρα τενόρο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο

 

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος|Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο|Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος|
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος|Ergon Ensemble: Κώστας Παναγιωτίδης, ΜόρφωΠαπαδημητρίου βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη βιόλα, Δημήτρης Τραυλός τσέλο, Χρήστος Σακελλαρίδης πιάνο|Συμπράττει η Ελένη Κεβεντζίδου εκκλησιαστικό όργανο

 

10/04

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον,

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 4-15 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ

Πασχαλινή συναυλία με έργα Μητρόπουλου, Νεζερίτη, Ροσίνι κ.ά. παρουσιάζει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ την Τετάρτη 12 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

 

Δημήτρης Μητρόπουλος : Κασσιανή
Ανδρέας Νεζερίτης: Απόσπασμα από τους 5 ψαλμούς του Δαβίδ
Ελένη Οικονομοπούλου: Άρια της σοπράνο από το Ορατόριο «Κοινωνικός»
Νέστωρ Τέηλορ: Lux Aeterna
Χρήστος Παπαγεωργίου: In memorian
Gioacchino Rossini: Stabat Mater

 

Ερμηνευτές: Αγγελική Καθαρίου μέτζο σοπράνο|Μαρία Κόκκα σοπράνο|Μίνα Πολυχρόνου σοπράνο|Ειρήνη Καράγιαννη μέτζο σοπράνο|Αντώνης Κορωναίος τενόρος|Χριστόφορος Σταμπόγλης μπάσος|Στέφανος Νάσος πιάνο

 

12/04

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον,

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 5-10 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Ελληνόφωνοι και αραβόφωνοι βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που εμπνέεται από το αποκορύφωμα του Θεανθρώπινου Πάθους και αναζητά τις κοινές συνιστώσες του με την προσφυγιά. Μέσα από ύμνους τόσο στα Αραβικά όσο και στα Ελληνικά, αλλά και μέσα από ποιητικά και λογοτεχνικά έργα, επιχειρείται ένα οδοιπορικό στα Θεία Πάθη, όπου μέσα από παραλληλισμούς σκιαγραφούνται τα κοινά σημεία με τον Γολγοθά της προσφυγιάς. Οι δοκιμασίες, οι ατιμώσεις και οι προπηλακισμοί, η Σταύρωση, μα πάνω από όλα η Ανάσταση, ιδωμένα μέσα και από το ανθρώπινο βίωμα. Από τον διάσημο λαϊκό θρήνο Wa habibi, ως το Χριστός Ανέστη, τον περίφημο ύμνο για την νίκη επί του θανάτου. Ερμηνεύει η Αθηνά Χιώτη. Προλογίζει ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γανωτής.

 

Συμμετέχουν οι: Στέφανος Γανωτής: Αφήγηση και λύρα|Νίκος Παραουλάκης: Νέυ| Κωνσταντία Δούκα: Ούτι

 

11/04

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», ΦΑΡΟΣ

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης,

Ώρα: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

A Love Supreme: Ένας τζαζ ύμνος στην ύπαρξη

Στον κόσμο του A Love Supreme, του άλμπουμ σταθμού στην πορεία του σαξοφωνίστα John Coltrane, θα μας μυήσει το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη. Το A Love Supreme (1964) είναι ένα εξαιρετικό έργο, σε τέσσερα μέρη, με στοιχεία ατονικής μουσικής που άνοιξε νέους ορίζοντες στην τζαζ. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν θρησκευτικό ύμνο, στη βάση του οποίου βρίσκεται η υπέρτατη αγάπη για την ύπαρξη. Για τον πνευματικά ανήσυχο Coltrane, η ύπαρξη ήταν το άλλο πρόσωπο του Θεού - όποιο όνομα κι αν είχε αυτός.

 

Τάκης Πατερέλης: Τενόρο σαξόφωνο|Κωστής Χριστοδούλου: Πιάνο|Περικλής Τριβίλης: Κοντραμπάσο|Δημήτρης Κλωνής: Τύμπανα

 

13/04

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»ΦΑΡΟΣ

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης,

Ώρα: 21:00
Είσοδος Ελεύθερη

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Διά Χριστόν Σαλοί: Μία stand-up λειτουργία

Μεταξύ θεολογίας και κωμωδίας, η παράσταση αυτή, όπου το stand-up και η παλιά μουσική συνυπάρχουν επί ίσοις όροις, επιχειρεί να προσεγγίσει δύο σημαντικές θεολογικές έννοιες με εντελώς απροσδόκητα εργαλεία. Σημείο εκκίνησης της βραδιάς οι μορφές των «διά Χριστόν σαλών», οι οποίοι υπερέβαιναν τα όρια της λογικής και του κοινωνικά αποδεκτού, ερχόμενοι έτσι σε αμεσότερη επαφή με τον Θεό. Ο stand-up κωμικός και λιμπρετίστας Δημήτρης Δημόπουλος θα συναντηθεί επί σκηνής με το σύνολο παλιάς μουσικής Ex Silentio, που διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας.

 

από 31/03 έως 01/04

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης,

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Μαρία Φαραντούρη: Έρωτας έρημος τόπος

H σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και οι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη και Χρήστος Λάζος θα παρουσιάσουν κύκλους τραγουδιών των Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

 

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάζεται το έργο “Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν” του Μίκη Θεοδωράκη. Ένας κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο, βασισμένος σε δέκα ποιήματα του Διονύση Καρατζά και δύο του ίδιου του συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστεί ο κύκλος τραγουδιών Ο έρωτας τελειώνει τραγικά του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε στίχους και κείμενα Αγαθής Δημητρούκα. Επτά τραγούδια κλασικής φόρμας και μεταμοντέρνου ύφους, που γράφτηκαν ειδικά για τη Μαρία Φαραντούρη, έχουν μελοποιηθεί αντλώντας στοιχεία από διαφορετικούς κόσμους: στοιχεία τζαζ, ροκ, δημοτικής και κλασικής μουσικής παράδοσης. Τα επτά τραγούδια –που ουσιαστικά αποτελούν ένα ενιαίο ραψωδικό έργο– βασίζονται εξ ολοκλήρου σε πέντε νότες, δηλαδή στο βασικό θεματικό μοτίβο του πρώτου τραγουδιού («Λέανδρος και Ηρώ»), που αναδιαμορφώνεται ανάλογα για κάθε επόμενο μύθο και αποτελεί το συνδετικό κρίκο ολόκληρου του έργου.

 

Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη, Βασιλική Καραγιάννη, Χρήστος Λάζος| Σύνθεση-πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης|Τάκης Φαραζής πλήκτρα, Ντέιβιντ Λιντς πνευστά, Μιχάλης Πορφύρης βιολοντσέλο

 

02/04

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Παραφράσεις ιερών κειμένων

Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς παραφράζουν κείμενα των Ευαγγελιστών, καθώς και άλλων ιερών κειμένων, με τη συνοδεία στο πιάνο του αυτοσχεδιαστή Αντώνη Ανισέγκου. Τα κείμενα θα αποδώσει η σπουδαία ηθοποιός Ράνια Οικονομίδου.

 

Ο διάλογος με τα ιερά κείμενα είναι μια δημιουργική πρακτική αιώνων, που έχει προκαλέσει ορισμένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας. Σε άμεσο διάλογο με τους Ευαγγελιστές, οι Ευγένιος Αρανίτσης, Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου και Γιάννης Μακριδάκης θα αντιτάξουν τη δημιουργική τους φωνή στα βασικά κείμενα της χριστιανικής πίστης, δημιουργώντας νέα κείμενα. Η ιδέα των παραφράσεων των ιερών κειμένων, στο πλαίσιο των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής, προέκυψε από την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου η υπάρχουσα παράδοση της λατρευτικής μουσικής και λογοτεχνίας, αυτή τη φορά όμως μέσα από την προοπτική συνύπαρξης ενός σύγχρονου μουσικού και λογοτεχνικού αυτοσχεδιασμού.

 

Σύνθεση-αυτοσχεδιασμός στο πιάνο: Αντώνης Ανισέγκος|Ερμηνεύει η Ράνια Οικονομίδου|
Κείμενα: Ευγένιος Αρανίτσης, Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου και Γιάννης Μακριδάκης

 

από 04/04 έως 05/04

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Έναρξη: 20:30
Εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis: πιάνο, πριόνι και σφυρί

Η μοναδική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ "Ο πύργος του Κυανοπώγωνα" γίνεται η πλατφόρμα για  την προσέγγιση του θέματος του θείου και του ανθρώπινου πάθους. Σε μια παράλληλη ανάγνωση της πορείας του Κυανοπώγωνα και της Via Crucis, της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου ανασυνθέτει το υλικό των Μπάρτοκ και Λιστ, για έναν απρόσμενο συνδυασμό οργάνων: πιάνο, πριόνι και σφυρί. Το πριόνι μεταφράζει μουσικά τους λυγμούς των συζύγων του Κυανοπώγωνα, αλλά και το θρήνο για τα Πάθη του Ιησού.

Μεταγραφή-πιάνο: Γιώργος Κωνσταντίνου|Μουσικό πριόνι (βαρύτονο-σοπράνο)-σφυρί: Νίκος Γιούσεφ

 

06/04

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 8-12 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Τζοακίνο Ροσσίνι, Μικρή επίσημη λειτουργία

Η Μικρή επίσημη λειτουργία γράφτηκε το 1863, περισσότερα από 30 χρόνια αφού ο Ροσσίνι είχε σταματήσει να συνθέτει για την όπερα, και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «το τελευταίο από τα θανάσιμα αμαρτήματα του γήρατος». Παρουσιάστηκε στο Παρίσι, σε πολύ μικρό κύκλο καλεσμένων του κόμη Πιγιέ-Ουίλ, στην αρχική εκδοχή για δύο πιάνα, αρμόνιο και 12 τραγουδιστές.

 

Η παρουσίαση του έργου στις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επιχειρεί να αναβιώσει την πρώτη ιδιωτική εκτέλεση, αντικαθιστώντας το αρμόνιο με ακορντεόν, όπως εξάλλου φέρεται να ήταν η αρχική ιδέα του Ροσσίνι την οποία όμως εκείνη την περίοδο έκρινε ως πολύ «κοσμική» για το θρησκευτικό χαρακτήρα του έργου.

 

Συμμετέχουν: Θεοδώρα Μπάκα (υψίφωνος)| Νίκος Σπανός (άλτο)| Βασίλης Καβάγιας (τενόρος)| Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος)| Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο)| Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο)|Κώστας Ράπτης (μπαγιάν)|Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος| Διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης  

 

από 07/04 έως 09/04

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Ώρα: 20:30
Εισιτήριο: 8-15 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Γλυκερία: Ω γλυκύ μου Έαρ

Το σπαρακτικό μοιρολόϊ της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της ερμηνεύει η Γλυκερία στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 20:30. Η καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα μουσικών.

 

07/04

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"

Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, 210-3221917, 210-3225310

Ώρα: 21:00
Εισιτήριο: 10-20 ευρώ

 

Παραστάσεις λατρευτικής μουσικής για το φετινό Πάσχα

 

Λουδοβίκος των Ανωγείων: "Πού πας με τέτοιαv άνοιξη καλέ μου"

Από τα βάθη του έρωτα μέχρι την κορυφή του θανάτου και μέσω της λαϊκής μας παράδοση η μουσική παράσταση μεταφέρει τη συγκίνηση που περιέχουν τα ιερά λόγια του θρήνου. Τη βραδιά θα προλογίσει η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη μιλώντας για τους θρήνους της Κρήτης.

 

Συντελεστές: τραγούδι, Αλίκη Ζωγράφου| κιθάρα, Αντώνης Μυτακίδης| λύρα Γιώργης Κοντογιάννης| φυσαρμόνικα Μανώλης Μπαρδάνης| φλάουτο Σοφία Μαυρογεννίδου

 

10/04

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"

Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8, Αθήνα, 210-3221917, 210-3225310

Ώρα: 21:30
Εισιτήριο: 10-15 ευρώ