Μουσική Πρωτοπορία: John Cage, Ιάννης Ξενάκης, Γιάννης Χρήστου

Συναυλία και προβολή ντοκιμαντέρ στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

LIFOTEAM 23.2.2017 | 18:21

 

Το Goethe-Institut Athen αφιερώνει το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαρτίου στη μουσική πρωτοπορία του 20ου αιώνα. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τον μουσικό και σκηνοθέτη Κωστή Ζουλιάτη παρουσιάζει συναυλία με έργα των John Cage, Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου και προβάλει το ντοκιμαντέρ “Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)”.

 

Πρόγραμμα:

Συναυλία με έργα των JohnCage, Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου (25΄)

John Cage Theatre Piece (1960)

Θεατρικό δρώμενο

Ιάννης ΞενάκηςRebondsb(1987-1989)για σόλο κρουστά

Γιάννης Χρήστου Επίκυκλος (1968)

 

Ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «ANAPARASTASIS: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» (2012, 97΄). Έρευνα/Κείμενα/Σκηνοθεσία: Κωστής Ζουλιάτης (Παρουσία του σκηνοθέτη)

 

Μουσική Πρωτοπορία: John Cage, Ιάννης Ξενάκης, Γιάννης Χρήστου

 

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία... Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

 

Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

 

 

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, 20:30

 

Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16, Αθήνα

Τηλ. 210 3661000