3 σημαντικές συναυλίες στα πλαίσια της διοργάνωσης «Διασπορές σε Διάλογο»

Μια διεθνής συνάντηση της Στέγης για την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση και την αυτοσχεδιαστική φαντασία

LIFOTEAM 7.10.2016 | 10:48


Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ξεκινάει το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με τίτλο «Διασπορές σε Διάλογο» το οποίο αφορά την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση και τον τρόπο που αυτές αλληλεπηδρούν με τον μουσικό αυτοσχεδιασμό. Η αυτοσχεδιαστική μουσική λειτουργεί ως αφετηρία του διαλόγου, μια και αποτελεί μια καλλιτεχνική έκφραση που δίνει ελεύθερα τη δυνατότητα για επικοινωνία και γνωριμία ατόμων από διαφορετικές χώρες με άλλη κουλτούρα και έθιμα, αλλά και για τη δημιουργία νέων συλλογικών ομάδων με κοινό στόχο. Ταυτόχρονα, θέτει καίρια ερωτήματα, όπως το αν μπορούν να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η Στέγη καλεί καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς που θα μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους και θα ανοίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό στις 8 και 9 Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα γίνουν τρεις συναυλίες με σχήματα που θίγουν ακριβώς αυτά τα θέματα με τη μουσική και τη δράση τους.

 

Medea Electronique

3 σημαντικές συναυλίες στα πλαίσια της διοργάνωσης «Διασπορές σε Διάλογο»
H καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique

Την αυλαία του συνεδρίου ανοίγει η καλλιτεχνική κολεκτίβα Medea Electronique αυτή την Παρασκευή 7/10. Κάθε χρόνο, από το 2009, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κριτική Έρευνα στον Αυτοσχεδιασμό (IICSI) διοργανώνει μια δεκαήμερη συνάντηση καλλιτεχνών στην Κουμαριά, που βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη. Προσκαλεί καλλιτέχνες και μουσικούς από όλο τον κόσμο για να αυτοσχεδιάσουν με αφορμή τα νέα μέσα και να εμπνευστούν από το ελληνικό φυσικό τοπίο για να παράγουν πρωτότυπα έργα μέσα. Τα έργα που προκύπτουν κάθε φορά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης, από sound art, χορό και εγκαταστάσεις, μέχρι μουσική και βίντεο.

Φέτος, η θεματική του εργαστηρίου, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, αφορούσε επίκαιρα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι μετακινήσεις πληθυσμών, τα σύνορα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Akiko Nakayama (Ιαπωνία), Rah (Ιράν), Gabriella Catalano (Ιταλία), Lucia Jeesun Lee (Κορέα), Nadav Heyman (Ισραήλ/ΗΠΑ), Rasmus Zschoch (Γερμανία), Hossam Dirar (Αίγυπτος), Victoria Guy (Αγγλία), Fawn Qiu (Κίνα / ΗΠΑ), Eduardo Band Ferreira (Βραζιλία). Στη Στέγη θα παρουσιάσουν τα συλλογικά έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κουμαριά.
Στις 7 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Wasl

3 σημαντικές συναυλίες στα πλαίσια της διοργάνωσης «Διασπορές σε Διάλογο»
Φωτο: Julie Barrau

Οι Wasl είναι το νέο σχήμα της Παλαιστίνιας Kamilya Jubran. Η Jubran έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στους Sabreen, το συγκρότημα που σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετία του '80 στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ιερουσαλήμ, το οποίο είχε μια σύγχρονη ματιά στο παλαιστινιακό τραγούδι και αγωνιζόταν και για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η Jubran αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της το 2002 και έκτοτε ζει αυτοεξόριστη στην Ευρώπη. Η λέξη «wasl» σημαίνει «διασταύρωση, ένωση» και αυτό προσπαθεί να πετύχει ως μία από τις πιο σπουδαίες φωνές της Μέσης Ανατολής και δεξιοτέχνισσα στο ούτι, να φέρει δηλαδή πιο κοντά τη διαφωτισμένη, σύγχρονη Ανατολή με την «ανοιχτή» Ευρώπη. Μαζί με τη Sarah Murcia στο κοντραμπάσο και τον Werner Hasler στην τρομπέτα και στα electronics και με βάση τον αυτοσχεδιασμό θα επιχειρήσουν επί σκηνής να «ερμηνεύσουν» μουσικά τους στίχους του Παλαιστίνιου Salman Masalha και του Μαροκινού Hassan Najmi. Τα ποίηματά τους αντλούν έμπνευση από την κλασική αραβική ποίηση και συχνά μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στον σύγχρονο αραβικό κόσμο, δείχνοντας έντονη ανησυχία για το μέλλον του. Θα εμφανιστούν στις 7 Οκτωβρίου.

 

The Dwarfs of East Agouza

3 σημαντικές συναυλίες στα πλαίσια της διοργάνωσης «Διασπορές σε Διάλογο»
The Dwarfs of East Agouza - Sam Shalabi, Maurice Louca, Alan Bishop. Φωτο: Maged Nader

Τρεις σημαντικοί μουσικοί από τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου συναντήθηκαν στην ίδια πολυκατοικία της συνοικίας της ανατολικής Αγκούζα στο Κάιρο για να συμπράξουν σε νυχτερινά jam sessions. Το αποτέλεσμα ήταν το πολυπολιτισμικό πρότζεκτ «The Dwarfs of East Agouza» που μεταφράζεται ως «Οι Νάνοι της Ανατολικής Αγκούζα». Πρόκειται για τους Alan Bishop από την Αμερική, Sham Shalabi από τον Καναδά και Maurice Louca από την Αίγυπτο, τους οποίους ένωσε η αγάπη τους για την αραβική μουσική. Με το συγκεκριμένο πρότζεκτ αυτοσχεδιάζουν και πειραματίζονται ελεύθερα, με απρόβλεπτα και μυσταγωγικά αποτελέσματα. Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Bes». Ο Alan Bishop για χρόνια έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε σε ένα από τα πιο καλτ πειραματικά ροκ συγκροτήματα της Αμερικής, τους Sun City Girls. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Κάιρο και έχει σχηματίσει τους Invisible Hands με τέσσερις μουσικούς της πόλης. Τα τραγούδια του ερμηνεύονται στα αραβικά και είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «The Invisible Hands» (σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ), το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Παράλληλα, βρίσκεται πίσω από τη δισκογραφική Sublime Frequencies, μία από τις σημαντικότερες εθνομουσικολογικές εταιρείες που διερευνούν την άγνωστη μουσική φυλών και περιοχών του κόσμου του χθες αλλά και του σήμερα. Ο Sham Shalabi είναι από τους κύριους εκπροσώπους της αυτοσχεδιαστικής μουσικής του Μόντρεαλ, με ιδιαίτερη αγάπη για την Ανατολή. Έχει δημιουργήσει μια σειρά από γκρουπ (Shalabi Effect, Molasses, Po, Gypt Gore, Balai Mécanique κ.ά.), ενώ έχει συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως τα A Silver Mount Zion και Karkhana και καλλιτέχνες όπως οι Evan Parker, Alexandre St-Onge κ.ά. Τέλος, ο Maurice Luca είναι από τους πιο ελπιδοφόρους μουσικούς της σύγχρονης εναλλακτικής αραβικής μουσικής. Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και διευρύνει τα όρια της μουσικής της Ανατολής. Θα κλείσουν την αυλαία του συνεδρίου την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.


Ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

10:00-10:15

Χαιρετισμός και εισαγωγή από τον Eric Lewis και τον Χρήστο Καρρά

 

10:15-11:00

Μετανάστευση, αυτοσχεδιασμός και κοινωνικές νόρμες
Christine Straehle, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ηθικής και Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα (Καναδάς) και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν (Ολλανδία)

 

11:00-11:45

Από την πολυπολιτισμική θεωρία στην πολυπολιτισμική πράξη
Daniel Weinstock, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας στην Ηθική του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, κάτοχος Canada Research Chair στην Ηθική και στην Πολιτική Φιλοσοφία

 

11:45-12:00

Διάλειμμα

 

12:00-12:45

Ρεύματα, όνειρα, πυρκαγιές και σταυροδρόμια στο Λος Άντζελες: Αυτοσχεδιάζοντας σκόπιμες συναντήσεις
Deborah Wong, εθνομουσικολόγος, καθηγήτρια μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ

 

12:45-13:30

Αποαποικιακοί αρτιβιστές στη μεθόριο ΗΠΑ - Μεξικού
George Lipsitz, καθηγητής Black Studies και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

 

13:30-14:30

Διάλειμμα

 

14:30-15:15

Μια αναλαμπή πάνω στο ποιοι άλλοι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι: Αυτοσχεδιασμός, πολυπολιτισμικότητα και η κριτική πρακτική της επιμέλειας φεστιβάλ
Ajay Heble, ιδρυτικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κριτικών Σπουδών στον Αυτοσχεδιασμό (IICSI), καθηγητής Φιλολογίας στη Σχολή Φιλολογίας και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ (Καναδάς)

 

15:15-16:00

Ενεργή ιθαγένεια, μετανάστευση και πολιτισμός στην Ελλάδα: Οι στίχοι και η μουσική του Νέγρου του Μοριά
Νέλλη Καμπούρη, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών

 

16:00-16:15

Διάλειμμα

 

16:15-17:45

Πάνελ 1: Αυτοσχεδιαστική τέχνη σε περιόδους κρίσης: Η εμπειρία από το Koumaria Residency
Συμμετέχουν: Κλεοπάτρα Κοραή, Μανώλης Μανουσάκης, Victoria Guy, Nadav Heyman, Lucia Jeesun Lee, Fawn Qiu
Συντονισμός: Eric Lewis, διευθυντής του IPLAI (Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ζωή των Τεχνών και των Ιδεών), καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς)

 

3 σημαντικές συναυλίες στα πλαίσια της διοργάνωσης «Διασπορές σε Διάλογο»
Φωτο: Σωκράτης Μπαλταγιάννης

 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

10:00-10:45

Από το κολύμπι στον θάνατο: Τι έχει απομείνει για αυτοσχεδιασμό στην κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στην Ευρώπη (δηλαδή στις ευρωπαϊκές ακτές);
Valérie Amiraux, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κάτοχος Canada Research Chair στη Σπουδή του Θρησκευτικού Πλουραλισμού

 

10:45-11:30

Κοινωνίες των πόλεων στη μετα-πολυπολιτισμική εποχή
Θωμάς Μαλούτας, γενικός γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Ανθρώπινης Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

11:30-11:45

Διάλειμμα

 

11:45-13:15

Πάνελ 2: Αστικός Αυτοσχεδιασμός: Οι πολίτες απαντούν στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης
Συμμετέχουν: Ιωάννα Θεοδώρου (Campfire Innovation), Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Τζαννετάκης (Khora Community Centre), Λήδα Τσενέ (Impact Hub), Φάνης Κόλλιας & Khan Yousafzai (Solomon)
Συντονισμός: Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων
Μετά από κάθε ομιλία και πάνελ ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

 

Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη. Οι συναυλίες των Wasl και Dwarfs of East Agouza έχουν είσοδο 5-12 ευρώ.