LINES: η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου

LINES: η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου Facebook Twitter
Η ταινία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας»
0

Η ταινία Lines, σε σενάριο και σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου, που εμπνεύστηκε το θέμα της από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης, θα προβάλλεται από τις 16 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν.

Το φιλμ, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, μόλις πραγματοποίησε την πανελλαδική του πρεμιέρα στο 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και θα συνεχίσει την πορεία του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, οι προβολές στο Τριανόν θα γίνονται από κόπια με αγγλικούς υπότιτλους δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στο μη ελληνόφωνο κοινό της Αθήνας να την παρακολουθήσει. Από τις 23 Νοεμβρίου, η ταινία θα προβάλλεται και στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Στο μεταξύ, η ταινία Lines συνεχίζει την πορεία της στα διεθνή φεστιβάλ. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας, η ταινία συμμετείχε στο 9ο Bengaluru IFF στην Ινδία, στο 37ο Fantasporto IFF στην Πορτογαλία, όπου ήταν επίσης υποψήφια ως καλύτερη ταινία, στο 28ο Ankara IFF, στο Paris Panorama of Contemporary Greek Cinema 2017, στο 10ο London Greek IFF, όπου και κέρδισε το βραβείο Best Concept for Fiction Feature, και στο 11ο Los Angeles Greek IFF.

Πριν λίγο καιρό έφυγε από τα Maverick Movie Awards, που απονέμονται κάθε χρόνο στο Los Angeles, με το βραβείο σκηνοθεσίας και τρεις υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου). Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου στις Η.Π.Α Η ταινία απέσπασε, επίσης, δύο υποψηφιότητες στο BLOW-UP International Arthouse FILM FEST του Σικάγου, ενώ είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας και στο Accolade Global Film Competition (ΗΠΑ). Και έπεται συνέχεια, καθώς το Lines θα προβληθεί στο "This human world – International Human Rights Film Festival" στη Βιέννη, στο Calgary European Film Festival (Καναδάς) και στο Edinburgh Greek Film Festival (Σκωτία).

LINES: η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου Facebook Twitter

Lines / Γραμμές

To πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή ζωής», συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία, εμπνευσμένο εν μέρει από πραγματικές ιστορίες.


Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (από τον βραβευμένο στη Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του Κυνόδοντα και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια) η ταινία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας».

Η ταινία

Ένας τηλεφωνητής προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν.

Σύνοψη

Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όριά τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσά τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη· ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «Γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας...

Οι ιστορίες-Οι ηθοποιοί

«Η ταράτσα»
Ένα ζευγάρι, χωρίς χρήματα, με κομμένο το ρεύμα, καταλήγει στην ταράτσα της πολυκατοικίας του. Δεν περιμένουν πια τίποτε –έχουν μόνο ο ένας τον άλλο...
Ηθοποιοί: Θανάσης Χαλκιάς, Θέκλα Γαΐτη, Andre Maia

«Η εταιρεία»
Μια γιάπισσα, στέλεχος πολυεθνικής, βιώνει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της. Να γίνει θύμα του συστήματος που υπηρετεί.

Ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Νταλιάνης, Andrian Frieling, Εύα Αλεξανδρή, Αλέξανδρος Αλπίδης

«Το εργοστάσιο»
Ένας επιχειρηματίας που εμπορεύεται αντίγραφα αρχαιοελληνικών γλυπτών οδηγείται σε αδιέξοδο. Άδοξοι απόγονοι ενδόξων προγόνων...
Ηθοποιοί: Κώστας Μπερικόπουλος, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Νίκος Παντελίδης

«Δρόμοι»
Ένας άντρας των ΜΑΤ βιώνει μια προσωπική κρίση εν ώρα καθήκοντος. Όλοι έχουν τα όριά τους...
Ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κώστας Ξυκομηνός, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Καλημέρης

«Μπάτμαν»
Παππούς και εγγονός πασχίζουν να επιβιώσουν στο δρόμο μαζεύοντας σιδερικά. Η ανακύκλωση της απελπισίας...
Ηθοποιοί: Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Καλημέρης, Ρέα Μαζωμένου, Μαρία Κολοκυθά, Νίκος Μοναστηριώτης

«Το χωράφι»
Ένας αγρότης αρνείται να παραδώσει τη γη του και να ενδώσει στις κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ. «Πάνω από το πτώμα μου...»
Ηθοποιοί: Τάσος Νούσιας, Andrian Frieling, Εβίτα Παπασπύρου, Θέκλα Γαΐτη, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Μαντώ Κεραμιδά

«Live»
Ο έλληνας πρωθυπουργός στο ύστατο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Τι μπορεί να πει κανείς όταν όλα έχουν τελειώσει...
Ηθοποιοί: Θέμης Πάνου, Νίκος Παντελίδης, Κώστας Νταλιάνης, Δημήτρης Καλημέρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης

* Στο ρόλο του τηλεφωνητή της «Γραμμής ζωής», ο Λεωνίδας Κακούρης

LINES: η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου Facebook Twitter

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές.

Η ταινία είναι όλη γυρισμένη νύχτα, εκτός της τελικής σκηνής, γιατί εκτιμώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι. Η επιλογή να γυριστεί το έργο μέσα από μεγάλης διάρκειας μονοπλάνα, έχει να κάνει με τη διάθεση να κλειστεί ο θεατής μέσα στην κατάσταση της κάθε ιστορίας και να τη βιώσει σε πραγματικό χρόνο.

Το φινάλε αποτελεί μια προειδοποίηση. Αν δεν γίνει κάτι γρήγορα, η φρίκη παραμονεύει. Και, όταν το ...κτήνος βγει στους δρόμους, μόνο μια ομορφιά μπορεί να το σταματήσει.

Σημείωση: Η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους λόγω ερωτικού περιεχομένου και σκηνών ανδρικού γυμνού.

LINES: η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου Facebook Twitter

Ενδεικτικές Κριτικές

CINEUROPA, Liina Laugesaar: Οι Γραμμές δεν εστιάζουν στην πολιτική διάσταση της κρίσης, αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που την υφίστανται. Ο Μαζωμένος προσωποποιεί τους αριθμούς, προβάλλοντας μια οδυνηρή εικόνα μιας εποχής που άφησε τις ουλές της σε πλήθος κόσμου. Σκιαγραφεί μια οικουμενική κόλαση, που ακόμα βιώνουν οι άνθρωποι στην χτυπημένη από την κρίση χώρα, καθώς χάνουν τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, ακόμα και την αξιοπρέπειά τους.

Tallinn Black Nights Film Festival, Giampietro Balia: Ένα είδος εφιαλτικής Συμφωνίας της Ήττας για το ανθρώπινο είδος, οι Γραμμές είναι ένα αναγκαίο φιλμ σε μια περίοδο που τα νούμερα και τα ιδεολογικά «κουβάρια» κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα σύστημα, που αποδείχτηκε εύθραυστο και αναξιόπιστο.

Δείτε το trailer:

Site: https://linesmovie.wordpress.com/
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2990464/
Facebook: https://www.facebook.com/ LinesGreekFeature/

Συντελεστές

Σκηνοθέτης-Παραγωγός-Συγγραφέας: Βασίλης Μαζωμένος
Εκτελεστές Παραγωγοί: Λάμπρος Γεωργόπουλος, Νάνσυ Κοκολάκη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Μιχάλης Σαμιώτης
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Σαρρή
Μοντέρ: Θάνος Κουτσανδρέας
Επιβλέπων μοντέρ: Γιάννης Κωσταβάρας
Συνθέτες: Dna (Αλέξανδρος Χριστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Πρόσθετη μουσική: Η. Purcell (Music for a while)
Διασκευή: Τηλέμαχος Μούσσας, Λάμπρος Φιλίππου
Σύμβουλος σεναρίου: Δημήτρης Αθανίτης
Σχεδιαστής ήχου: Dna lab Γιάννης Σκανδάμης
Ηχολήπτης : Αντώνης Σαμαράς
Α' Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γιαμλόγλου
Χειριστής steadicam: Γιώργος Πετράκης
Διευθυντής παραγωγής: Γιώργος Πέργαντος
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Πρόσθετο Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Κομμωτής: Χρόνης Τζήμος
Χορογράφος: Λίλα Ζαφειροπούλου
Digital composition: Αντώνης Νικολάου
Animator: Ανδρέας Χέλμης
On line - dcp mastering: Σάκης Μπουζιάνης
Color grading: Μάνος Χαμηλάκης
Ειδικά εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης

Market news
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Skyserv ανακοινώνει την πραγματοποίηση των Skyserv Career Days στην Ελλαδα

Market news / Η Skyserv ανακοινώνει την πραγματοποίηση των Skyserv Career Days στην Ελλάδα

Η Skyserv Handling Services, κορυφαία εταιρεία στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, διοργανώνει Ημέρες Καριέρας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.
THE LIFO TEAM