DETROIT: Η Κάθριν Μπίγκελοου σκηνοθετεί την εξέγερση του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967

DETROIT: Η Κάθριν Μπίγκελοου σκηνοθετεί την εξέγερση του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967 Facebook Twitter
0

Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ, Κάθριν Μπίγκελοου, σκηνοθετεί το συγκλονιστικό χρονικό των αιματηρών εξεγέρσεων του 1967 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Από αυτή την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, μάθε όλη την αλήθεια!


Δύο νύχτες μετά την έναρξη της εξέγερσης του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967, μία αναφορά για πυροβολισμούς κοντά σε περιοχή της Εθνοφυλακής, οδήγησε την Αστυνομία του Ντιτρόιτ, την Πολιτοφυλακή του Μίσιγκαν, την Εθνοφυλακή του Στρατού του Μίσιγκαν και έναν ιδιωτικό φρουρό ασφαλείας να εισβάλουν σε ένα παράρτημα του κεντρικού κτιρίου του Ξενοδοχείου Algiers. Περιφρονώντας την επίσημη διαδικασία, πολλοί αστυνομικοί ανέκριναν βίαια τους ενοίκους του ξενοδοχείου, κατασκευάζοντας ένα ιδιότυπο «παιχνίδι θανάτου», σε μία προσπάθεια να τους εκφοβίσουν για να μην ομολογήσουν. Μέχρι το τέλος της νύχτας, τρεις άοπλοι νεαροί πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, και αρκετοί άλλοι άντρες και γυναίκες χτυπήθηκαν βάναυσα. Κανένα όπλο δεν βρέθηκε ποτέ.

DETROIT: Η Κάθριν Μπίγκελοου σκηνοθετεί την εξέγερση του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967 Facebook Twitter


Όπως έχουν αποδείξει στο βραβευμένο με Όσκαρ, The Hurt Locker και στο υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Zero Dark Thirty, η Κάθριν Μπίγκελοου και ο συνεργάτης της, βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος/παραγωγός, Μαρκ Μπόαλ, συνηθίζουν να καταπιάνονται με αμφιλεγόμενα θέματα. Στο Detroit, η Μπίγκελοου και ο Μπόαλ καταφέρνουν να σε μεταφέρουν μέσα στα γεγονότα της δράσης με έναν συγκλονιστικό κινηματογραφικό τρόπο. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στα γεγονότα, ζεις την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση και συμμετέχεις στα δρώμενα δεν σε αφήνει στιγμή.

DETROIT: Η Κάθριν Μπίγκελοου σκηνοθετεί την εξέγερση του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967 Facebook Twitter


Η αφήγηση των πραγματικών αυτών περιστατικών ενείχε, φυσικά, τη σπουδαία ευθύνη να δοθεί δίκαια η ιστορία εκείνης της βραδιάς. Και για μία ακόμη φορά, η κορυφαία αυτή κινηματογραφίστρια κερδίζει ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα ενός σκηνοθέτη: να διηγηθεί μία αληθινή ιστορία, χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με ένταση και ρυθμό (τον τελευταίο μάλιστα κρατάει δυνατό και σταθερό το soundtrack από τις μουσικές της Motown), οδηγώντας σε μια ιστορική κάθαρση ένα από τα πιο «καταπνιγμένα» γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής.

DETROIT: Η Κάθριν Μπίγκελοου σκηνοθετεί την εξέγερση του Ντιτρόιτ το καλοκαίρι του 1967 Facebook Twitter


Η ταινία κυκλοφορεί στις 7 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την Odeon.

Απολαύστε το τρέιλερ:

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ