18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
0

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας, γιορτάζει τα 18α γενέθλιά του!


18 διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Στην 18η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ώστε μέσα σε 7 ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του «French Touch» και της Γαλλοφωνίας που φέτος εκπροσωπείται στο φεστιβάλ από το Βέλγιο , τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία. Με την σταθερή υποστήριξη της Unifrance εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους έλληνες διανομείς.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με την 18η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιθυμεί και φέτος να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξη στους έλληνες συνεργάτες του και δημιουργούς:

— Συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

— Καλωσορίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, δίνοντάς του λευκή κάρτα στο πρόγραμμά του

— Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Bend

— Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στην νέα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, Ζακλίν Λέντζου.

— Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

— Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

— Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
Julie Gavras

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος, η Julie Gavras

- Δήμητρα Γαλάνη
- Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
- Πέτρος Μάρκαρης
- Κατερίνα Μισιχρόνη

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, και την Αρασέλη Λαιμού το 2016, σειρά έχει η Ζακλίν Λέντζου με την οποία έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.

Η Ζακλίν Λέντζου, γεννημένη στην Αθήνα το 1989, είναι ελληνίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτις.
Απόφοιτος της London Film School, οι ταινίες της γυρίζουν γύρω από την ενηλικίωση, τα μη παραδοσιακά οικογενειακά μοντέλα, την ιδιωτικότητα και το όνειρο. 'Ηταν μέρος των φοιτητών του Φεστιβάλ του Σαράγιεβοτο 2014 και της Berlinale Talents το 2015. Η μικρού μήκους της Fox προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (2016) και κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους της επιτροπής Cinema & Gioventù. Η ταινία προβλήθηκε επίσης σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασε πολλά βραβεία. Το Hiwa προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2017).


Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους επιλέχθηκε στο επόμενο Torino Film Lab όπου θα αναπτυχθεί στο πλευρό του Razvan Radulescu.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

— ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
Δήμητρα Γαλάνη

PARALLAXE ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ
«Η παράλλαξη είναι η επίπτωση της αλλαγής θέσης ενός παρατηρητή στην αντίληψη
ενός αντικειμένου»

Το Parallaxe είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό, βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell.
Οι διαφορετικές επιφάνειες που οριοθετούν την οθόνη, οι αλλαγές στην γωνία προβολής και οι απευθείας παρεμβάσεις στις μηχανές προβολής 16mm προτείνουν στους θεατές πολλές άξονες οπτικής αντίληψης ταυτόχρονα.
Τα γραφιστικά των Nominoë, όταν συνδυάζονται με τους άμεσα παραγόμενους ήχους και μετά από επεξεργασία από τον Μιχάλη Μοσχούτη, εμφανίζονται αποδομημένα και δεκαπλασιασμένα. Η ηχητική μετάδοση στο χώρο βυθίζει το ακροατήριο σ'αυτήν την πολυεπίπεδη εγκατάσταση, που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικό πλατό, αίθουσα κινηματογραφικής προβολής και φιλμ.

NOMINOË
Οι Nominoë είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε γύρω από ένα πρόζεκτ κινηματογραφικών πρακτικών που ορίζονται ως «διευρυμένες» και σύμφωνα με τις οποίες ήχοι και εικόνες δουλεύονται απευθείας στο πλαίσιο των «φιλμ – περφορμανς». Προσηλωμένοι στο κινηματογραφικό φιλμ και στην άμεση αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, οι Nominoë, συμφιλιώνεται με την τυχαία και αβέβαιη όψη της κινηματογραφικής προβολής, δημιουργώντας νέες αισθητικές σχέσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου. Οι Nominoë έχουν εμφανιστεί σε πολλά μουσεία και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η κολεκτίβα, με μεταβαλλόμενη σύνθεση, αποτελείται σήμερα από τους δημιουργούς : Nicolas Berthelot, Stéphane Courcy di Rosa και Emmanuel Lefrant.

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
Κατερίνα Μισιχρόνη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ
Ο Μιχάλης Μοσχούτης είναι καλλιτέχνης που εξερευνά την υλικότητα του ήχου και τη σωματικότητα της μουσικής πράξης. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του σε χώρους και φεστιβάλ όπως: Cave12 (Γενεύη), Cafe OTO (Λονδίνο), Tectonics (Τελ Αβίβ), Mengi (Ρέικιαβικ), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Αθήνα), DeRuimte (Άμστερνταμ) κ.α. Παράλληλα γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου «InMute». H δισκογραφική του εταιρεία Holotype Editions έχει εκδώσει δίσκους σημαντικών sound artists όπως οι Jacob Kirkegaard, Lawrence English και Werner Dafeldecker. Επίσης συν-επιμελείται, μαζί με τον διευθυντή ορχήστρας Ilan Volkov, το Φεστιβάλ Tectonics Athens, που φέρνει κοντά συμφωνικά έργα με την σύγχρονη πειραματική μουσική.

— ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

À BRAS OUVERTS / ΒΡΕ, ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ!
Γαλλία, Βέλγιο | France, Belgique 2016

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 18ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Philippe de Chauveron
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Guy Laurent, Marc de Chauveron
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Christian Clavier, Ary Abittan, Elsa Zylberstein
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Pulsar Productions
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Seven
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 104΄

Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Jean-Pierre Fougerolle, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Όταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

PHILIPPE DE CHAUVERON
Απόφοιτος της γαλλικής Ανωτάτης Σχολής Κινηματογραφικών Σπουδών (ESEC), o Philippe de Chauveron ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως σεναριογράφος για ταινίες όπως τις Truffes, Dans la cour des grands ή ακόμα του Bingo. Σαν σκηνοθέτης, έγινε γνωστός με τις ταινίες του Les parasites, L'amour aux trous¬ses και το L'élève Ducobu που είναι η κινηματογραφική απόδοση της ομώνυμης γνωστής σειράς κόμικς των Godi και Zidrou. Το 2014, ο Chauveron γυρίζει την κωμωδία Qu'est ce qu'on a fait au bon dieu ? (Θεέ μου, τι σου κάναμε), που γνωρίζει τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και το εξωτερικό.
Ακολουθεί, το 2016, η ξεκαρδιστική του ταινία παρέας Débarquement immédiat, και αμέσως μετά η τελευταία του ταινία, Βρε, καλώς τους!

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2016 À bras ouverts
2016 Débarquement immédiat !
2014 Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu ?
2012 Les vacances de Ducobu
2011 L'élève Ducobu
2005 L'amour aux trousses
1999 Les parasites

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος Facebook Twitter
Πέτρος Μάρκαρης

ORPHELINE / ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
Γαλλία | France, 2016

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΑΒΑΝ-ΠΡΕΜΙΕΡ, ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Arnaud des Pallières
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Adèle Haenel , Adèle Exarchopoulos
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Les Films Hatari, Les Films d'Ici, Arte France Cinéma, Rhône-Alpes Cinéma
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Weirdwave
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 111'

Τέσσερις στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας: ένα μικρό κορίτσι από την επαρχία παίζει ένα κρυφτό που μετατρέπεται σε τραγωδία. Μία έφηβη εγκλωβισμένη σε μια ατελείωτη διαδοχή φυγής και ανταλλαγής συντρόφων. Μια νεαρή επαρχιώτισσα που μετακομίζει στο Παρίσι και περνάει ξυστά από την καταστροφή. Τέλος, μια ενήλικη γυναίκα, που νόμιζε πως βρήκε ασφαλές καταφύγιο μακριά από το παρελθόν της.

ARNAUD DE PALLIÈRES
Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ανώτατων Κινηματογραφικών Σπουδών, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Arnaud des Pallières γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Drancy Avenir το 1996. Λάτρης του ντοκιμαντέρ, το 2000 μπαίνει, για την τηλεόραση, στο πετσί της Γερτρούδης Στάιν με το Is Dead ή Portrait incom¬plet de Gertrud Stein. Το ντοκιμαντέρ του Poussières d'Amérique, που γύρισε το 2011 χρησιμοποιώντας εικόνες αρχείου από την Αμερική, προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του FID Marseille. Η ταινία του, Michael Kohlhaas, απέσπασε 9 υποψηφιότητες στο Φεστιβάλ Καννών 2013 και κέρδισε 2 βραβεία César 2014. Η τελευταία του ταινία, Σε τέσσερις χρόνους βγαίνει στις γαλλικές αίθουσες στις 29 Μαρτίου 2017.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2016 Orpheline
2013 Michael Kohlhaas
2011 Poussières d'Amérique (docum.)
2008 Parc
2003 Adieu
2000 Is dead
1997 Drancy Avenir

— MASTERCLASS

MASTERCLASS « Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

24/3/2017, 17.30΄, αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο

Το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο» θα παρουσιάσει η Séverine Abhervé, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στην μουσική ταινιών, πρώην γενική αντιπρόσωπος της Ένωσης μουσικών συνθετών ταινιών και ιδρύτρια του Agence TraxZone (εταιρία επικοινωνίας με ειδίκευση στην προώθηση της μουσικής ταινιών). Η ομιλία της θα επικεντρωθεί στους σημαντικούς γάλλους συνθέτες, του κινηματογράφου της περιόδου 1960-1980 ενώ θα καλύψει διαφορετικά ρεύματα και αισθητικές της κάθε περιόδου. Θα τιμηθούν οι μουσικές γιε-γιε, ηλεκτρονική, τζαζ, συμφωνική, λαϊκή, ροκ αλλά και τα μεγάλα ονόματα της μουσικής γαλλικών ταινιών: Maurice Jarre, Michel Legrand, Georges Delerue, Vladimir Cosma, Francis Lai, Philippe Sarde, Jean-Claude Petit, και πολλών άλλων.

Το masterclass θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24/3, στην αίθουσα Gisèle Vivier, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 17.30 έως 20.00 (ελεύθερη είσοδος).

Η ταινία που θα εγκαινιάσει τη θεματική ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο», είναι η Camille Claudel του Bruno Nuytten (1987) (προβολή στις 20.15΄στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου), του οποίου την μουσική συνέθεσε ο Gabriel Yared.

MASTERCLASS «ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ»

28/3/2017, 19.30΄, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο

Μετά την προβολή της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου , θα ακολουθήσει το masterclass «Τατουάζ και ροκ μουσική». Παρών θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας Morgan Simon, για να μιλήσει για την ταινία και να συζητήσει με τον Γιώργο Μαυρίδη, καλλιτέχνη τατουάζ και τηλεπαρουσιαστή, γύρω από την ροκ μουσική και τα τατουάζ ως πρακτική, φαινόμενο, σύμβολο, ενώ ο τηλεπαρουσιαστής Γιώργος Λέντζας θα συντονίσει την συζήτηση.

Αυτό το masterclass θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28/3, στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, από τις 19.30 έως 21.00 (ελεύθερη είσοδος).


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €

*Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ
Γενική είσοδος :6 €.

H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ


DALIDA
CIAO AMORE... DALIDA
Γαλλία | France, 2016

Σκηνοθεσία / Réalisation : Lisa Azuelos
Σενάριο / Scénario : Lisa Azuelos
Hθοποιοί / Avec : Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve
Παραγωγή / Production : Bethsabée Mucho, Pathé, TF1 Films Production, Umedia, Universal Music Publishing
Παγκόσμια εκμετάλλευση / Distribution Internationale : Pathé
Διανομή στην Ελλάδα / Distribution pour la Grèce: Rosebud
Έγχρωμο / Couleur, DCP, 124'.

Παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Παρουσία της σκηνοθέτιδας Lisa Azuelos και της πρωταγωνίστριας Sveva Alviti

Από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Olympia το 1956, από το γάμο της με τον Lucien Morisse, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα μυητικά ταξίδια στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ του Gigi l'Amoroso το 1974, το Ciao Amore... Dalida αποτελεί το πορτραίτο του απόλυτου θηλυκού, μιας γυναίκας περίπλοκης και μοντέρνας.

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση.

Η ταινία θα προβληθεί πάλι για το κοινό στις 26/3 στις 20.00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ. και βγαίνει στις αίθουσες στις 30 Μαρτίου.

OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
ΤΟΥ 18ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

* Julie Gavras, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σεναριογράφος και σκηνοθέτις
* Liza Azuelos, σκηνοθέτις της ταινίας Ciao amore... Dalida / Dalida
* Sveva Alviti, ηθοποιός στην ταινία Ciao amore... Dalida / Dalida
* Sadek, ραπερ, ηθοποιός στην ταινία Μια βόλτα στη Γαλλία / Tour de France
* Séverine Abhervé, ερευνήτρια, καθηγήτρια πανεπιστημίου, μουσικός και ηχολήπτης.
Παρουσιάζει το masterclass «Μουσική στον κινηματογράφο»
* Donato Rotunno, σκηνοθέτης της ταινίας Βαβυλώνα / Baby(a)lone
* Frédéric Mermoud, σκηνοθέτης της ταινίας Η γυναίκα με την μερσεντές / Moka
* Raphaël Personnaz, ηθοποιός στην ταινία Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
* Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Στα δάση της Σιβηρίας | Dans les fôrets de Sibérie
* Morgan Simon, σκηνοθέτης της ταινίας Μέτρα τις πληγές σου / Compte tes blessures
* Nominoë, συμμετοχή στην οπτικοακουστική περφόρμανς Παράλλαξη / Parallaxe

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ