Σεισμός

Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1

Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1 Facebook Twitter
0
Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1 Facebook Twitter

Τι συμβαίνει όταν ο Bach, o Mozart, o Satie, ή ίσως o Coltrane ... συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Τσάκα σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα; Οι χρονικές στιγμές και οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, μαζί και  ηχοχρώματα και μουσικές πρακτικές, μουσικό υλικό, μελωδίες, εικόνες. Ένα ταξίδι από την δύση στην ανατολή και από την ανατολή στη δύση…  και στη μέση η Ελλάδα του παρελθόντος και του παρόντος.

Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1 Facebook Twitter
Πάνος Δημητρακόπουλος

 

Οι Μετασχηματισμοί σε αυτή την πρώτη συναυλία στις 2 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προτείνουν τη συνάντηση σημαντικών έργων από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής και γενικότερα της δυτικο-ευρωπαϊκής, με ηχοχρώματα της ανατολής αλλά και μουσικές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της λεκάνης της Μεσογείου.

Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1 Facebook Twitter
Θωμάς Κωνσταντίνου

Οι καταξιωμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί  Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι, Θωμάς Κωνσταντίνου – ούτι, Δημήτρης Τσάκας – σαξόφωνο,  αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του Ελληνικού Σχεδίου και την ιδέα να πειραματιστούν.

Μεταμορφώνουν και  ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με γνωστά έργα κλασικής μουσικής καθώς και παραδοσιακά κομμάτια που χάνονται στα βάθη του χρόνου και φθάνουν μέχρι τις κλασικές συνθέσεις που γράφτηκαν για της Αυτοκρατορικές Αυλές του 18ου αιώνα. Από τον μυστικισμό της Ανατολής ως τον λυρισμό της Δύσης, η μουσική είναι μία και απηχεί τη λαϊκή ψυχή. Όποτε και για όποιον και να γράφτηκε, αγγίζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο πόνο, τη χαρά, τη νοσταλγία. Το σαξόφωνο συναντά δύο από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της Βυζαντινής μουσικής, το κανονάκι και το ούτι – που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και αναλογούσαν στο «πιάνο» και την «κιθάρα» – αντιμετωπίζοντας αυτό το παιχνίδι ως δημιουργική πρόκληση. 

Μουσική στη Στέγη: Μετασχηματισμοί 1 Facebook Twitter
Δημήτρης Τσάκας

Δύο κόσμοι που συναντώνται και ανοίγονται  σε μια βιωματική διάδραση. Μέσα από διαφορετικούς μετασχηματισμούς δημιουργούν ένα νέο σύμπαν και προκαλούν την ακρόαση, τις αισθήσεις και τη σκέψη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος

Ούτι: Θωμάς Κωνσταντίνου

Σαξόφωνο: Δημήτρης Τσάκας

 

Σχετικά με τις παραστάσεις:

 

3 Νέες συναυλίες το 2016-2017

2 Νοεμβρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21:00
22 Ιανουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00
24 Φεβρουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
2 Νοεμβρίου, 21:00
Μικρή Σκηνή

Εισιτήρια
Κανονικό: 12 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 9 €
Ζώνη 7 € (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς εξακολουθεί για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και παράλληλα το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.

Οι καλλιτέχνες

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Τσάκας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα παίρνοντας δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, και επίσης σπούδασε jazz σαξόφωνο με υποτροφία στο Berklee College of Music (καθηγητές: Andy Mc Gee, Jerry Bergonzi, George Garzone). Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Μ. Φαραντούρη, Demis Roussos, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Ε. Αρβανιτάκη, Σ.Κραουνάκης κ.α.) καθώς και της ελληνικής jazz σκηνής [(Τ. Πατερέλης, Γ. Κοντραφούρης, Γ. Τρανταλίδης, Γ. Φακανάς, Iasis group (ethnic jazz )] κ.α. Με το προσωπικό του jazz σχήμα συμμετέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 συμμετείχε ως σολίστας στο τριπλό cd του Βαγγέλη Παπαθανασίου, 'Blade Runner Trilogy ' 25th anniversary. Τον Μάιο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο "Growing up", το οποίο ηχογράφησε στη Νέα Υόρκη παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους μουσικούς όπως ο David Liebman. Τον Ιανουάριο του 2013 παρουσίασε ως σολίστ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ το ιστορικό έργο "Charlie Parker with strings", αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές.
Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφορεί το CD με τίτλο... "A man dreams" από τη Minos Emi-Universal, το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1973 στο Αίγιο. Ξεκίνησε να ασχολείται με το κανονάκι σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών και είναι αυτοδίδακτος. Πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1995 με το Χρόνη Αηδονίδη, τη Δόμνα Σαμίου και τον Νίκο Ξυδάκη.
Από το 2003 είναι σολίστας στην ορχήστρα της συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα.


Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Ελένη Καραΐνδρου, η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Σαραγούδας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Ηaig Yazdjian, ο Γιώργος Νταλάρας, η Έλλη Πασπαλά κ.ά. σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε δισκογραφία, καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.


Συνεργάστηκε δισκογραφικά με τη Loreena McKennitt και συμμετείχε στη διεθνή περιοδεία της το 2006. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του συγκροτήματος "ΤΑΚΙΜ" και του "Κουαρτέτου των Αισθήσεων και Παραισθήσεων" (Qua'SH) και είναι μέλος της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και του Δήμου Ασπροπύργου ("ΘΡΙΑ").

ΘΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και προέρχεται από οικογένεια παραδοσιακών μουσικών της Ηπείρου.
Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή στο Ωδείο «Αμαντέους».


Παίζει ανατολικά έγχορδα νυκτά με κύριο το Ούτι και έχει μαθητεύσει διπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Νίκος Σαραγούδας , Yurdal Tokcan , Necati Celik κ.α.


Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής στο μουσικό Λύκειο Παλλήνης και στο μουσείο λαϊκών οργάνων (Φ. Ανωγειανάκη).


Έχε συνεργαστεί ως παραγωγός, ενορχηστρωτής και σολίστας με διεθνείς καλλιτέχνες όπως η Νάνα Μούσχουρη (Songs from the Greek Islands" Universal - 2011) , Calexico (Edge Of The Sun" , City Slang-2015) ,
Shantel ( "Viva Diaspora" , Essay Recordings-2015) , Omar Faruk Tekbilek ,
Natasha Atlas, Χάρις Αλεξίου, Σαβίνα Γιάννατου κ.α.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστας σε θέατρα όπως το "Royal Albert Hall"(London) , Carnegie Hall (New York) , Sidney Opera House , Berliner Philarmonie , Berlin Konzerthaus , Wienna Konzerthaus , Rex Theatre (Paris), κλπ.
Είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας "TAKIM" με την οποία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και με την οποία έχει ηχογραφήσει δύο ψηφιακά άλμπουμ.
(TAKIM"#1 -MBI – 2005 & TAKIM"#2 -ANTart Productions - 2015).

Υπό την αιγίδα των "ΤΑΚΙΜ" και σε συνεργασία με το διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο και ωδείο "Athenaeum" έχει δημιουργήσει μία σχολή παραδοσιακής μουσικής , οργανώνοντας μαθήματα , ταξίδια και σεμινάρια.
Το 2013 ίδρυσε την ethnic μπάντα Νouveau Sextet με την οποία εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ωδείο Ηρώδου Αττικού) αποσπώντας θερμές κριτικές αλλά και στην περιοδεία της Χ.Αλεξίου - Νouveau Sextet στην Γερμανία , Ολλανδία και Σουηδία.


Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και σήμερα διδάσκει κανονάκι στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο "Σίμων Καράς".

Market news
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ