Τα μεσημέρια στην Cookoovaya είναι αλλιώς

Το αγαπημένο εστιατόριο μάς υποδέχεται καθημερινά στις 13:00.

LIFOTEAM 5.11.2015 | 10:25

 

Ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης στην πραγματεία του Αυτοβιογραφία του φωτός σημειώνει: «Εδώ, στην Ελλάδα, η διαύγεια του φωτός καθόριζε τον χαρακτήρα του τοπίου και των πνευματικών μας αναζητήσεων. Μια νοητή γραμμή ξεκινούσε από το απολλώνιο φως της αρχαιότητας, διέσχιζε το "δεύτε λάβετε φως" της Αναστάσεως και έφτανε μέχρι το "άξιον εστί το φως" του Ελύτη».


Η Cookoovaya γεννήθηκε και ζει κάτω από το αττικό φως. Είναι το φως που λούζει τη σάλα της, από τη Χατζηγιάννη Μέξη, νωρίς το πρωί, για να καταλήξει στη Βεντήρη, κατά τη δύση. Είναι το φως που κρύβεται στις πυκνές φυλλωσιές που χαρίζουν τα νερά του κρυμμένου Ιλισού, που αντανακλάται στις λευκές επιφάνειες, στα μάτια των μεσημεριανών επισκεπτών μας. Οι μάγειρες Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Μάνος Ζουρνατζής, Νίκος Καραθάνος και Περικλής Κοσκινάς παρατηρούν την προσμονή σας να συναντήσετε τους οικείους σας, να γευτείτε τις παρασκευές και τη σοφία της ελληνικής κουζίνας.


Η φωτιά, η ενέργεια δηλαδή, και το φως, ήταν το δώρο που επέλεξε ο Προμηθέας για τους ανθρώπους. Από τον ξυλόφουρνο για τα χειροποίητα ψωμιά και τις πίτες και τις εστίες για τα μαγειρευτά μέχρι τα κάρβουνα για το διάφραγμα, τη σπαλομπριζόλα και τα ψάρια, η ενέργεια είναι η πρώτη «ύλη» στην Cookoovaya. Είναι η δύναμή τους, ως οικοδεσποτών, να απαλλάξουν τον επισκέπτη από την αμηχανία της αναμονής και της ορθοστασίας, για να ταξιδέψουν, μέσα από τη γεύση και τη θρέψη, σε αναμνήσεις.


Τα μεσημέρια στην Cookoovaya όλα είναι αλλιώς. Αλλιώς απολαμβάνεις το φαγητό παρατηρώντας τη ζωή της πόλης. Οι προμηθευτές, γητευτές του φωτός κι εκείνοι, έρχονται ο ένας μετά τον άλλον για να φέρουν την πρωινή συγκομιδή από ένα βουνό της Πελοποννήσου ή τις βραδινές τους ψαριές.


Τα μεσημέρια δεν βλέπεις τ' άστρα. Όμως όλη μας η ζωή από το φως ορίζεται: την ύπαρξή του, την απουσία του, την αναμονή, την αντανάκλαση σε μικρά σωματίδια. Πρόκειται για την πεμπτουσία, πέρα και πάνω από την ύλη: να θυμάσαι πώς ένιωσες κι όχι απλώς τι έφαγες.

 

Τα μεσημέρια στην Cookoovaya είναι αλλιώς

 

Η Cookoovaya ανοίγει καθημερινά στις 13:00, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα, www.cookoovaya.gr