Νέα καλοκαιρινά πιάτα στο Vezené

Γαρίδες γάμπαρη, βασιλικά χτένια, φρέσκα ψάρια και άλλοι θησαυροί της θάλασσας στο γνωστό εστιατόριο

LIFOTEAM 22.6.2015 | 13:45

 

Tα signature πιάτα του Vezené με φρέσκιες γαρίδες γάμπαρη και ο περίφημος "αστακός" κολοχτύπα φέρνουν και φέτος θαλασσινό άρωμα στην καρδιά της Αθήνας

 

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας τους. Ήδη από τα τέλη Μαΐου, όμως, αν βρεθείς σε κάποιο λιμανάκι του Αμβρακικού το ηλιοβασίλεμα, θα δεις τους ψαράδες να φτιάχνουν τα πριάρια τους, τα ξεχωριστά –χωρίς καρίνα- σκάφη τους, και να βγαίνουν στα ανοιχτά του κόλπου για να ψαρέψουν τις περίφημες «γάμπαρες». Η γαρίδα αυτή, η φήμη της οποίας ξεπερνά τα στενά όρια του Αμβρακικού φτάνοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο, είναι ένα ξεχωριστό θαλασσινό -η σύσταση του υδροβιότοπου κάνει τη γεύση της ασυναγώνιστη, σε σημείο που ελάχιστα λεπτά στο τηγάνι να αρκούν για να μην χαθούν οι χυμοί της, ενώ οποιαδήποτε επιτήδευση στο μαγείρεμά τους αποτελεί ιεροσυλία.


Ήδη από τα χρόνια της Trattoria Vezené στο Μεγανήσι, ο Αμβρακικός και το Ιόνιο κατέχουν μια θέση ξεχωριστή στο μενού του Vezené, τόσο με τις «γάμπαρες» όσο και με τους ιδιαίτερους αστακούς που είναι γνωστές ως λύρες ή κολοχτύπες, και αποτελούν signature πιάτα του εστιατορίου. Αλλά και με τα βασιλικά χτένια «καποσάντες» και τα φρέσκα ψάρια που φέρνουν κατ' αποκλειστικότητα οι ψαροντουφεκάδες της περιοχής.


Ενδεικτικά, φέτος το Vezené σερβίρει τη γαρίδα γάμπαρη είτε σε tartare, είτε ολόκληρη, ωμή, με παπαρουνόσπορο, yuzu και ουίσκι Lagavulin που δίνει στο θαλασσινό άρωμα της την τέλεια γήινη αντίστιξη.


Η κολοχτύπα σιγοβράζει μέχρι να εκφράσει την εκρηκτική γεύση της και σερβίρεται με λιγκουίνι χειροποίητα, βρασμένα στο ζωμό της.


Τα χτένια Καποσάντες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ιβηρικό Guanciale, σχοινόπρασο, τσίλι και λάδι φουντουκιού.
Ο αχινός σερβίρεται με χειροποίητο fetucce, πιπέρι Sarawak και τσίλι aji Amarillo.


Το ψάρι ημέρας ανάλογα με το είδος του σερβίρεται είτε tartare με ελαιόλαδο, Kimchee και λάιμ, είτε στον ξυλόφουρνο σε κρούστα αλατιού με άγρια χόρτα, είτε σε σούπα.

 

Το Vezené θα παραμείνει ανοιχτό όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και τον Αύγουστο.

 

Για κρατήσεις: 210 7232002